Skip to main content

Motorverkopen oktober 2022: BMW loopt hard in

BMW Motorrad is qua verkoopcijfers hard bezig om de in de afgelopen zomer opgelopen achterstand goed te maken. Het Duitse motormerk verkocht in de afgelopen maand 164 motoren, waarmee ze de beste cijfers van de maand scoorden en een marktaandeel van 20,7% behaalden. 

In oktober 2022 kwamen er in totaal 793 nieuwe motorfietsen op een Nederlands kenteken (-12,95% t.o.v. okt. 2021), het totaal komt daardoor voor 2022 voorlopig op 14.341. De cijfers voor de eerste tien maanden van 2022 liggen daardoor nog maar 0,36% voor op die van vorig jaar. Dit blijkt uit de gegevens van marktcijferanalist RDC

Alleen Yamaha kon in oktober het spoor van de Duitsers blijven met 141, maar met 73 kentekenregistraties werd Honda als de nummer al op zeer ruime achterstand gezet. Daarmee valt Kawasaki als vaste podiumkandidaat flink terug, met maar 51 units delen ze plaats 5 met Harley-Davidson en moeten ze zelfs KTM vóór zich dulden. Een forse tegenvaller voor Kawasaki, omdat ook zij nog serieus in de race zijn voor het marktleiderschap. 

Qua modellen wist BMW in oktober de R1250RT opvallend goed te verkopen, al is de kans groot dat deze modellen voor overheidsdiensten als de Politie zijn. Dat neemt niet weg dat er 32 nieuwe RT’s op kenteken kwamen, een stijging van maar liefst 255,56% ten opzichte van dezelfde maand in 2021. De R1250GS werd alweer de bestverkochte motor van de maand. 

Eindstrijd verkoopcijfers 2022: BMW vs. Yamaha vs. Kawasaki

Met de inhaalactie van de laatste maanden loopt BMW hard in op Yamaha, al was dat de afgelopen maand wel beduidend minder dan in de voorgaande maanden. Resultaat is nu dat de voorsprong van Yamaha nu nog maar 285 units is met nog twee maanden te gaan, waarbij BMW traditioneel sterk is aan het einde van het jaar. Daarbij leert de recente geschiedenis dat BMW Motorrad Nederland nooit vies is geweest van grootschalige geforceerde registraties, puur om het marktleiderschap veilig te stellen, wat betekent dat de strijd in november en december nog volop zal opvlammen. Voor Kawasaki lijkt het erop dat ze vooral niet genoeg motoren kunnen leveren voor een sterk eindschot. 

Daarnaar gevraagd zullen overigens alle merken officieel melden dat ze totaal niet bezig zijn met de race om het marktleiderschap. 

Top 5 verkoopcijfers motormerken t/m okt. 2022

Yamaha 2.142
BMW Motorrad 1.857
Kawasaki 1.810
Honda 1.684
Suzuki 972

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws