Motoroccasions op ViaBovag voldoen niet altijd aan eigen eisen

Sinds het begin van 2020 zijn er op de website ViaBovag ook motorfietsen te koop. Die mogen alleen door de aangesloten BOVAG-leden te koop worden aangeboden. Nu blijkt echter dat een aantal van die motoren niet voldoet aan de door BOVAG zelf gestelde eisen met betrekking tot garantie en “all inclusive” aankoopbedragen. 

ViaBovag wil zich onderscheiden van de bekende occasionsites als Speurders en Marktplaats en die uiteindelijk overbodig maken: “Als we veel bezoekers krijgen, kunnen we andere platforms achter ons laten. Wanneer we met elkaar ons eigen platform groot maken, besparen we ons de tijd en het geld die we in al die andere staken”, aldus een tekst op de website voor haar leden.

Recent liet TV-programma “Opgelicht?!” nog zien dat een betrouwbare garantie in de motorhandel soms geen overbodige luxe is. Dit willen de makers van ViaBovag bieden door “gegarandeerde kwaliteit” aan de hand van een vijftal “zekerheden” waaraan de motorverkopers zich moeten houden. Dit zijn regels die ze -als Bovag lid- ook in de motorzaak ook al moeten volgen: 

  • Garantie: Altijd 6 maanden garantie op je motor
  • Omruilgarantie: Niet tevreden? Je mag je motor omruilen
  • Heldere all-in prijzen: Geen addertjes onder het gras
  • Afleverbeurt: Alle motoren gegarandeerd 6 maanden onderhoudsvrij
  • De BOVAG 40-Puntencheck: Gegarandeerd gecontroleerd op 40 belangrijke punten
  • (Onderaan de site wordt ook nog “100% Onderhouden” genoemd, maar dit lijkt puur over auto’s te gaan.)

In de praktijk blijkt echter dat het de makers van de website niet lukt om iedereen zich aan deze regels te laten houden. Zo levert een beetje zoeken al wat vagere omschrijvingen van afleverpakketten en onderhoudsbeurten op, een praktijk die recent nog door TV-programma AVROTROS Radar als uiterst negatief werd uitgelicht. Met de vijf zekerheden in de hand, zouden dergelijke afleverpakketten dan ook volledig overbodig moeten zijn. Alle zaken qua onderhoud, betrouwbaarheid en garantie zijn immers al volledig gedekt door de beloofde vijf zekerheden, hiervoor zou dus nooit extra betaald hoeven te worden bij de “heldere all-in prijzen”.

Daarnaast constateerde Nieuwsmotor bij een steekproef dat er, ondanks de kristalhelder geformuleerde “6 maanden Bovag garantie” nogal wat dealers zelf met afwijkende (kortere) garanties op ViaBovag adverteerden. Daarnaar gevraagd gaf Bovag aan dat dit een gevolg was van de softwarepakketten van motordealers, die automatisch overal dezelfde tekst invoerde. Bovag liet weten dat per direct de “vrije tekstinvoer” op dit punt werd afgesloten en schaarde dit onder aanloopproblemen.

Bovag stelt dat als de verkoper in de showroom de beloftes niet nakomt, de klant zich kan wenden tot viaBOVAG dan wel BOVAG, met als gevolg dat advertenties worden verwijderd, de adverteerder geheel wordt verwijderd of zelfs dat het lidmaatschap wordt opgezegd. Dit is echter een systeem waarbij men afhankelijk is van consumentenmeldingen, in plaats van een systeem waarmee ViaBovag zich pro-actief onderscheidt van de bekende occasionsites. Oftewel: als ViaBovag veel betrouwbaarder wil zijn om zo met Marktplaats en Speurder te kunnen concurreren, zullen ze met iets moeten komen wat op die sites niet aanwezig is, anders doen ze gewoon hetzelfde.

Desgevraagd zegt Bovag niet 100% te kunnen garanderen dat altijd alle advertenties op ViaBovag aan de gestelde regels voldoen, omdat Bovag-dealers zelf de advertenties plaatsen en niet elke advertentie gemonitord kan worden. De vraag is dan alleen wat nou daadwerkelijk het verschil is met sites als Marktplaats en Speurders, behalve waar de advertentie-inkomsten heen gaan.

Reactie BOVAG: De advertenties op viaBOVAG.nl worden niet alleen na externe meldingen individueel gecontroleerd, maar ook steekproefsgewijs door medewerkers van viaBOVAG.nl. Zowel de auto- als de motoradvertenties, waarvan er nu in totaal al meer dan 100.000 gepubliceerd staan. Het verschil met andere advertentiesites is dat de beloftes van viaBOVAG.nl áltijd leidend zijn, ongeacht wat er in de advertentie -al dan niet abusievelijk of automatisch gegenereerd- zelf vermeld staat. De genoemde prijs is all-in, dus inclusief minimaal zes maanden garantie, inclusief omruilgarantie, afleverbeurt en 40-puntencheck. Als die belofte in de praktijk niet waargemaakt wordt, dan volgen er sancties voor de adverteerder. Als de consument zich bij een motorbedrijf meldt naar aanleiding van de advertentie bij viaBOVAG.nl, mag deze er dus op vertrouwen dat de beloftes worden nagekomen. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief