Skip to main content

Livewire: eind 2022 in vijf Europese landen, waaronder Nederland

Afgelopen dinsdag opende LiveWire in de USA bestelformulieren voor haar nieuwe DelMar S2-model, kort nadat het bedrijf een beursnotering op de New York Stock Exchange (NYSE) kreeg. Voor Europa is de komst van de elektrische LiveWire modellen nog wat verder weg; Nederland, Duitsland, Frankrijk, Zwitserland en de UK zullen pas eind 2022 ‘aangesloten’ worden, waarna andere Europese landen later volgen. In Europa is er daarom nog geen bestelling mogelijk, ook omdat er voor de Europese landen nog geen werkende website is. 

2023 LiveWire Delmar S2 specificaties

Bij de opening van de voorinschrijving blijkt de DelMar S2 in de USA 16.999 dollar te gaan kosten, wat vergelijkbaar is met de Amerikaanse prijs van de Zero SR, die in Nederland vanaf 21.000 euro kost. Qua prestaties houdt LiveWire zich over het nieuwe Arrow platform nog een beetje op de vlakte, maar ‘verwacht’ men een vermogen van 80 pk (59,6 kW) en een (opvallend hoog!) initieel piekkoppel van 250 Nm, voor 195 kilo aan rijklaar gewicht, goed voor een ‘verwachte’ 0 tot 96 km/u in 3,1 seconden.. Daarbij claimt de fabrikant een oplaadtijd van 75 minuten van 20% naar 80% bij gebruik van een Level 2-lader. Een Level 3 lader kan niet gebruikt worden. In de stad zou er bijna 180 kilometer actieradius mogelijk moeten zijn, maar de exacte waardes van de accu zijn nog niet bekend gemaakt. De DelMar S2 wordt in eerste instantie leverbaar in drie kleuren: Pacific Gray, Nightfall Blue en Asphalt Black. 

Hoe zelfstandig is LiveWire?

LiveWire is na de spin-off nu weliswaar een zelfstandig bedrijf, maar Harley-Davidson investeerde 100 miljoen dollar in het nieuwe bedrijf en houdt 74% van de aandelen in de fabrikant van elektrische motoren. Verder is Jochen Zeitz naast voorzitter, President en CEO van Harley-Davidson ook nog voorzitter en CEO van LiveWire, terwijl de sales- en marketingorganisaties vanuit dezelfde gebouwen blijven werken. Daarbij wordt nogal wat van de verkooporganisatie verwacht: bij de aankondiging van LiveWire als zelfstandig merk claimde men dat er in 2026 maar liefst 100.000 units verkocht moeten worden, dan goed voor een omzet van 1,5 miljard dollar. In 2021 verkocht Harley-Davidson nog 461 LiveWire’s onder haar eigen merknaam. 

LiveWire op de beurs

Voor de NYSE-beursgang zorgde investeerder AEA-Bridges Impact Corp voor $400 miljoen aan ‘cash’, maar daarnaast zorgde het Taiwanese scootermerk en ‘partner’ Kymco ook voor 100 miljoen dollar aan investeringen. Bij de beursgang haalde het nieuwe bedrijf zo’n 334 miljoen dollar op. Het aandeel LVWR kende daarna alleen geen gelukkige start op de aandelenbeurs: nadat het in New York opende op 7,8 dollar, daalde de koers al snel scherp naar 6,7, om zich daarna weer enigszins te herstellen naar 7 dollar en-een-beetje. Vandaag kwam het aandeel even sterk terug tot de beginwaarde, maar daalde daarna ook weer hard. 

LiveWire NYSE beurs


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws