Skip to main content

KTM en eigenaar Sardarov steken 30 miljoen in MV Agusta

MV Agusta Motor S.p.A. kondigt vandaag een kapitaalverhoging van 30 miljoen euro aan, deels vanuit de bekende aandeelhouders van het bedrijf, maar deels ook vanuit de eerder gemelde deelaankoop door Pierer Mobility via KTM. MV Agusta heeft zo’n 230 werknemers en produceerde in 2021 zo’n 5000 motorfietsen met een omzet van ongeveer 90 miljoen euro. Ter vergeliking: Pierer Mobility AG draaide in 2021 een omzet van € 2,1 miljard, terwijl het meer dan 5.000 mensen in dienst heeft. 

Pierer Mobility AG krijgt voor haar investering van 15 miljoen euro een belang van 25,1% in het bedrijf, waarvoor het ook zeggenschap in de bedrijfsvoering krijgt: de nieuwe Raad van Bestuur van MV Agusta heeft nu ook twee leden van het senior managementteam van KTM. Zoals eerder gemeld neemt KTM/Pierer ook alle inkoop en controle over de toelevering van MV Agusta over, plus de verkoop van MV’s in de USA en Canada, waardoor in het Italiaanse Varese feitelijk alleen de productie overblijft. 

In de Italiaanse zakelijke krant Il Sole 24 Ore wordt gemeld dat de genoemde eerdere aandeelhouders, de familie Sardarov, al 180 miljoen euro in het bedrijf staken. In dat licht bezien koopt KTM een kwart van het Italiaanse motormerk voor een zéér scherpe prijs, vooral omdat het erop lijkt dat voor de herkapitalisatie ook nog weer eens 15 miljoen door de Sardarovs wordt bijgestort. Il Sole 24 Ore meldt dat dat geld wordt gestoken in het verbeteren van de fabriek in Italië en een motormuseum. Dat is nieuws wat in ieder geval de Italiaanse angst bestrijdt dat Pierer die zo snel mogelijk naar Oostenrijk zal halen, zoals hij dat ook deed toen Husqvarna werd overgenomen. Als nieuwe doelstelling wordt nu genoemd dat er in 2026 vijf keer zoveel motoren, dus 25.000 per jaar, verkocht moetenworden, met een omzet van 350 miljoen euro. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws