Skip to main content

Honda is jarenlange crisis te boven: marktleider verkoopcijfers maart 2022

Als bestverkopende motormerk van de maand maart van 2022, lijkt de wederopstanding van het Japanse Honda in Nederland compleet. Na jarenlange interne problemen door diverse reorganisaties, was de afgelopen tijd de opwaartse lijn al zichtbaar, maar nu worden de nieuwe ambities bevestigd doordat er in de afgelopen maand 364 nieuwe motoren op kenteken werden gezet. Dit is geen eenmalige uitschieter, maar een langer lopende trend. 

De terugval van Honda begon al in 2013, toen Honda in Europa een reorganisatie aankondigde en in 2014 het Nederlandse kantoor naar België verplaatste. Daarna zou een deel van de Nederlandse organisatie in Duitsland terecht komen, maar dit plan werd halverwege weer teruggedraaid. Tegelijkertijd wisselende de functies binnen Honda Benelux snel achter elkaar, waardoor van enige continuïteit geen sprake was. Daarop volgde experimenten met het aanstellen van autodealers als motordealer en werd vervolgens het bestaande dealernetwerk gesaneerd. Vervolgens ontstond er grote onenigheid met de toch al zo geplaagde Honda-motordealers, toen er enorme eisen aan hun showrooms werden gesteld. In 2018 stond Honda, het grootste motormerk ter wereld, hierdoor opeens op een treurige zevende plaats in de verkooplijsten, met maar 910 geregistreerde nieuwverkopen in heel Nederland. 

Nieuw management

Na de komst van nieuw management was er langzaam een kentering te zien, al ging dat niet snel. Pas in 2020 was Honda weer vierde in de verkoopcijfers, maar het merk verkocht nog steeds maar de helft van het aantal registraties van (discutabele) marktleider BMW Motorrad. In 2021 werd Honda weer vierde, maar nu veel dichter achter de Top 3 met BMW, Yamaha en Kawasaki. 

Voorlopig staat Honda nu zelfs derde in de verkoopcijfers, die net bekend zijn gemaakt voor de eerste drie maanden van 2022, met maar 6 stuks achterstand op de nummer 2, Kawasaki. Oftewel: Honda is in de Nederlandse motormarkt eindelijk weer terug op de plaats waar het hoort te zijn.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws