Hedge fund dwingt plek in bestuur Harley-Davidson af

H Partners heeft als grootaandeelhouder een zetel in de Raad van Bestuur van Harley-Davidson afgedwongen. De zetel van het private equityfonds uit New York zal ingevuld gaan worden door Jared Dourdeville, partner binnen het investeringsfonds, waarbij Dourdeville ook in een aantal werkgroepen binnen het management plaatsneemt. De verwachting is dat H Partners de motorfabrikant zal dwingen tot het verhogen van de winstgevendheid voor de aandeelhouders. 

Eind 2021 had H Partners 1.200.000 aandelen Harley-Davidson (“HOG”) in haar bezit. Het investeringsfonds, door financiële media als hedge fund betiteld, heeft bijna een miljard euro aan waarde en wordt geleid door Rehan Jaffer, die vooral bekend staat als ‘activistische investeerder. Dat ‘activisme’ betekent dat hij zich intensief bemoeit met de bedrijven waarin geïnvesteerd wordt, waar gewone aandeelhouders dat meestal niet doen. Bij de activiteiten van dergelijke fondsen staan altijd de belangen van de aandeelhouder (dus ook de investeerder en haar klanten) centraal, wat niet altijd direct in het voordeel van het bedrijf zelf of haar personeel hoeft te zijn. 

Activistische aandeelhouders

Vaak ziet een activistische aandeelhouder waarde in een bedrijf, die door het management niet eruit wordt gehaald. Door een groot aandeel in het bedrijf te nemen, zorgen dergelijke fondsen dan op deze manier voor zeggenschap, waarna in veel gevallen er meer geld vanuit het bedrijf naar diezelfde fondsen vloeit. Bijna altijd betekent dit dat de investeerder op korte termijn veel geld uit haar investering haalt, door meer uitgekeerd dividend op aandelen, het stijgen van de aandeelprijs of allebei. In de meeste gevallen betekent dit dat het bedrijf zelf minder geld overhoudt, maar het kan ook zo zijn dat de geëiste veranderingen voor een positieve boost zorgen, die het eigen management dan blijkbaar niet voor elkaar kreeg. 

In december werd al bekend dat H Partners zich wilde mengen in het beleid van Harley, omdat het ‘zich zorgen maakte over bepaalde onderdelen’ van de motorfabrikant. De aandeelhouder gaf toen al aan dat het ‘bepaalde suggesties wilde doen om binnen Harley verbeteringen voor de aandeelhouders door te voeren’. In een melding aan de beursautoriteit liet H Partners weten voorstellen te gaan doen over ‘veranderingen van de kapitalisatie, eigendomsstructuur, management, raad van bestuur en operations’. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief