Skip to main content

Faillissement Norton: pensioengeld door fraude verdwenen

Nadat vorig week Norton Motorcycles in “administration” kwam, waarmee een eerste stap in de Britse faillissementswetgeving wordt gezet, is eigenaar Stuart Garner beschuldigd van het verduisteren van minimaal 14 miljoen Pond aan pensioengelden. Daarnaast lijkt het er steeds sterker op dat motorfietsen die voor (klein) onderhoud terug naar de fabriek in Donington Hall gingen, gebruikt zijn als onderdelendonor voor andere motoren. 

De eerste zitting in de rechtszaak rondom de verdwenen pensioengelden diende afgelopen donderdag. Daarbij werd een zaak geopend namens 30 van de 280 Norton-medewerkers, die hun pensioengelden via relaties van Garner weer terug belegden in Norton. Deze relaties bleken achteraf al eerder veroordeeld te zijn wegens fraude. Het lijkt er nu op dat het pensioengeld niet daadwerkelijk belegd werd in aandelen van Norton, maar uitgeleend werd aan vrienden en bekenden van Garner en zijn relaties, waaronder 900.000 pond aan hem persoonlijk. Garner claimt zelf ook het slachtoffer te zijn van de situatie, maar hij verscheen donderdag niet bij de rechtszitting waar hij was gedaagd om aanwezig te zijn. TV zender ITV en krant The Guardian doen veel onderzoek naar de zaak, maar Garner wil ook tegenover hen niet reageren op de situatie (zie video). Overigens betekent dit alles niet dat er daadwerkelijk sprake is van bewezen fraude, maar dat dit nu wel nadrukkelijk wordt onderzocht. 

Verder duiken er steeds meer verhalen op van kopers van een Norton die de aangekochte motorfiets onder garantie lieten repareren in de fabriek, waarop onderdelen van die motoren gebruikt werden om nieuwe motoren af te kunnen leveren aan andere klanten. Hierna werden de eigenlijk eigenaren maandenlang aan het lijntje gehouden met vage redenen waarom ze hun motoren niet terugkregen. Ook zijn er opvallend veel berichten van klanten die aanbetalingen op een nieuwe motorfiets hebben gedaan, maar er nooit een hebben gekregen, waarbij er vooral heel veel vreemde redenen voor het steeds maar langer durende uitstel werden opgegeven. 

Overigens richt de woede van het Britse publiek zich niet alleen op Garner en zijn mensen. Ook het toonaangevende motormedium MotorCycle News krijgt veel negatieve kritiek. Dit omdat het grootste motorblad van de UK volgens critici wel altijd als eerste al het goede nieuws bracht en elke motorfiets als zeer positief werd bestempeld, terwijl de al langer bekende en aanhoudende klachten over aanbetalingen, bouwkwaliteit en uitstel veel minder vaak in beeld kwamen. Als antwoord hierop heeft MCN een aantal artikelen op een rij gezet, waaruit het tegendeel zou moeten blijken. 


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws