Skip to main content

Bovemij: resultaat H1 2022 negatief door forse beleggingsverliezen

Verzekeraar en financieel dienstverlener van en voor de mobiliteitsbranche Bovemij heeft een ‘solide’ eerste halfjaar (H1) van 2022 gedraaid, waarin wel minder omzet en resultaat werd behaald dan in het eerste halfjaar van 2021. Het resultaat uit de bedrijfsvoering daalde van ruim € 32 miljoen naar € 22 miljoen, maar dit -nog steeds positieve- cijfer werd volledig teniet gedaan door negatief rendement op beleggingen van ruim € 27,1 miljoen, waardoor het bedrijfsresultaat € 5 miljoen in de min uitkwam. 

De daling van het bedrijfsresultaat van H1 dit jaar is deels een gevolg van de vergelijking met de juist extra goede resultaten in coronajaar 2021 (+41,9 miljoen). Toen werd er weinig gereden en dus moest er maar weinig schade worden uitgekeerd, wat goed was voor de verzekeringstak van Bovemij, die voor het overgrote deel van de omzet zorgt. De forse verliezen op de aandelenmarkt zijn volgens Bovemij-CEO Hans Coffeng, sinds februari de opvolger van René Leander, een resultaat van “stijgende rente en dalende beurskoersen”. Echter, de momenteel stijgende rente moet maar een tijdelijke impact op het resultaat hebben, wat zichzelf in de loop der tijd zal corrigeren, aldus Coffeng. 

“Het resultaat uit de bedrijfsvoering bedraagt € 22,2 miljoen in het eerste halfjaar van 2022 en ligt daarmee nog steeds op een goed niveau. Ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021 daalde het resultaat uit de bedrijfsvoering. In 2021 werd de winstgevendheid van de verzekeringsactiviteiten gunstig beïnvloed door de afgekondigde coronamaatregelen; er werd minder gereden met minder schades als gevolg. Het resultaat voor belastingen van Bovemij is in het eerste halfjaar van 2022 € 5,0 miljoen negatief (eerste halfjaar 2021: € 41,9 miljoen positief). Het verschil ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021 is het gevolg van een negatief resultaat uit beleggingen van € 27,1 miljoen in 2022 versus een positief resultaat uit beleggingen van € 9,6 miljoen in 2021.”

Data activiteiten

Bovemij is bijna volledig in handen van de BOVAG en verdeelt haar inkomsten in verzekeringsactiviteiten, financieringsactiviteiten en ‘data-activiteiten’ waarmee digitale producten als Autotrust, de viaBOVAG occasionwebsite en mijnOndernemersportaal.nl worden bedoeld, plus de resultaten van dataleverancier RDC. Gecorrigeerd voor de in 2021 afgestoten diensten, nam de omzet uit data-activiteiten in het eerste halfjaar van 2022 met 3 ton toe ten opzichte van het eerste halfjaar van 2021 door een hogere omzet van Autotrust en viaBOVAG.nl, aldus het persbericht van Bovemij


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws