Skip to main content

Aanbesteding motorkleding Koninklijke Marechaussee: van wit naar geel

In een Europese aanbesteding geeft de Koninklijke Marechaussee (KMAR) aan voor 310 motorrijders nieuwe “Hi-Vis” motorkleding te willen bestellen. Daarbij verandert de kleurstelling van de militaire politiemotorrijders van wit met blauw naar fluorgeel met blauw, waardoor er meer overeenkomst zal zijn met de kleurstelling die al door de politie wordt gebruikt. De aangekondigde tender betreft de levering van twee sets motorkleding per man/vrouw; eentje voor de drie koudere seizoenen, bestaande uit een textiel motorpak (motorjas en motorbroek met bovenstuk) en een tweede motorkledingset voor de zomer, bestaande uit een textiel doorwaaipak (jas en broek). De looptijd voor de opdracht is zeven jaar, met een geschatte waarde van € 906.933,-. De opdracht zal begin 2022 gegund worden, nadat het hele aanbestedingsproces is doorlopen. 

In veel gevallen zijn het de Nederlandse motorkledingfabrikant Damen en het Belgische Richa die de strijd om de ‘gunning’ aangaan; weinig andere fabrikanten die motorkleding op maat maken, hebben de schaalgrootte voor een dergelijke opdracht. Voor de grote merken is het juist weer te ingewikkeld om aan deze zéér specifieke opdracht te voldoen, daarvoor zijn de aantallen dan juist weer te klein. Tot de gunning zal een testperiode doorlopen worden, waarin de testkleding te herkennen zal zijn aan een opvallend aangebrachte letter op de motorkleding, de letters worden door DMO toegewezen aan de deelnemers aan de tender. Na de keuze van DMO heeft de leverancier tevens de verplichting om de te gebruiken materialen en het draagcomfort van de motorkleding continue te verbeteren en door te ontwikkelen, indien uit de jaarlijkse schouwing door de motorrijders hiertoe aanleiding wordt gegeven. 

In de aanbesteding wordt de kleding vooral omschreven als “High Visibility” of Hi-Vis, waarmee fluorgeel materiaal wordt bedoeld, deels bestaand uit zilverkleurig reflecterend materiaal, rekening houdend met de kleurstelling en huisstijl van de KMAR. De kleding moet na levering een levensduur van minimaal 2 jaar hebben, als het artikel minimaal 3 dagen per week gedragen wordt. Alle kledingstukken moeten ook uitwisselbaar zijn en bij elkaar passen in verschillende configuraties. Er worden verder zeer specifieke eisen gesteld aan draagmogelijkheden, waterdichtheid en bijbehorende uitrusting die moet aansluiten, denk bijvoorbeeld aan holsters en verbindingsmiddelen. 

Recent kwam de Defensie Materieel Organisatie (DMO) ook al met een tender voor motorhelmen voor zowel de Marechaussee als de Landmacht en tevens voor onopvallende motorkleding voor KMAR, Korps Commando Troepen en de Luchtmobiele Brigade.  Verder zijn er aanbestedingen voor opvallende motorkleding vanuit de politie onderweg, maar ook daar loopt momenteel al een aanbesteding voor onopvallende motorkleding. Qua gunning was de meest recente Europese aanbesteding een overwinning voor Damen (Topskin), zij gaan de examinatoren van het CBR aankleden

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws