Skip to main content

Motordistributeur Bihr overgenomen door Arrowhead

Bihr

De Belgische motordistributeur Bihr wordt overgenomen door het Amerikaanse Arrowhead Engineered Products, waarmee een grote stap gezet wordt in de al langer durende strijd binnen de distributie naar motordealers. De ondernemingsraad en de autoriteiten moeten de deal nog wel goedkeuren. De betrokken partijen verwachten dat de transactie in het derde kwartaal van 2022 wordt afgerond. Een koopprijs wordt niet genoemd.

Nieuw is dat het nu niet een grote Europese distributeur is die een kleinere concurrent binnenhaalt, maar een grote speler die zelf overgenomen wordt. Ook is het opvallend dat Arrowhead zich tot nu toe bezighoudt met het leveren van technische onderdelen voor motoren, vrachtwagens en landbouwmachines. Het werkterrein van Bihr is dus volledig nieuw voor ze. Arrowhead is zelf weer grotendeels in handen van Genstar Capital, een private equity-onderneming die naar eigen zeggen ongeveer 33 miljard dollar in verschillende bedrijfstakken uit heeft staan. Bihr is aanwezig in 20 landen en verkoopt daar 350 merken en meer dan 200.000 artikelen aan een netwerk van 15.150 motordealers, aldus het bedrijf zelf. 

Bihr, was sinds 2010 eigendom van de grote Belgische investeerder Alcopa van de familie Moorkens, maar die verkocht recent ook al haar belangen in de autobranche, waar ze importeur was voor een zeer groot aantal automerken. Bihr ging eerst zelf de strijd aan met partijen die snel groeiden door overnames, zoals Powersports Distribution Group (Hoco Parts, DC Afam, CMS etc.) en Duell (IGM Trading, Grand Canyon), waarbij de Belgen het Britse motorkledingmerk RST overnamen, maar ook het Duitse Paaschburg & Wunderlich, het Belgische IP Store en in de UK twee bedrijven 

Alcopa blijft na de verkoop van Bihr nog wel eigenaar van motorimporteur Moteo Group, maar gezien de recente ontwikkelingen lijkt het niet onlogisch dat ook de import van Suzuki in België en merken als Benelli, Peugeot Motocycles, Sym en Super Soco in Nederland ook wel eens ergens anders terecht kunnen komen. Eerder werd Moteo al organisatorisch losgemaakt uit Alcopa

Het wordt met deze overname steeds duidelijker dat grote private equity-investeerders de toelevering van motordealers als een ondergewaardeerde markt zien, waarin ze nu met een serie aan overnames een aantal grote partijen willen creëren, waardoor meer waarde onstaat. Achteraf lijkt de aankoop in 2015 van het Duitse motorwarenhuis Louis door mega-investeerder Warren Buffet hiervoor de eerste aanzet. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws