Skip to main content

Goodyear (Dunlop) koopt Avon Tyre motorbanden

Het Goodyear-concern koopt Cooper Tire, onder andere eigenaar van auto- en motorbandenmerk Avon Tyre. Avon is geen enorm grote naam meer in de motorbranche, maar heeft vooral  qua banden voor klassiekers toch nog steeds een zekere reputatie. Het merk komt, naast deze banden voor klassiekers, zo nu en dan met nieuwe motorbanden uit en heeft een volledige line-up voor alle inzetgebieden, maar opereert daarmee voornamelijk in het budgetsegment. Goodyear heeft in een deel van de wereld de naamrechten op Dunlop, waardoor het met Avon een tweede motorbandenmerk in huis heeft. 

Cooper Tire is gevestigd in Ohio (USA) en qua verkopen het vijfde bandenmerk in de USA en dertiende wereldwijd. Goodyear geeft ruim 2 miljard uit om Cooper te kopen. Ondanks dat Cooper Tire een Amerikaans bedrijf is, wordt Avon volledig vanuit de Britse locatie in Wiltshire aangestuurd. 

De merkrechten van Dunlop worden door verschillende fabrikanten van banden gebruikt. De motorbanden van Dunlop in de USA worden sinds 2015 door Sumitomo Rubber Industries gefabriceerd en verkocht. In Europa is Goodyear nog wel eigenaar van het merk en dus de fabrikant van motorbanden ervan, al gebeurt dit ook in samenwerking met Sumimoto. De versplintering van de Dunlop-merkrechten gaat zelfs zo ver, dat in Maleisië Dunlop banden gemaakt en verkocht worden door het Duitse bandenmerk Continental. Feitelijk betekent dit vooral dat er wereldwijd verschillende bedrijven banden maken, die allemaal onder de merknaam Dunlop worden verkocht. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws