BOVAG Coronamonitor: motordealers minder vertrouwen in toekomst dan autobedrijven

Na het uitbreken van de crisis is dealerorganisatie Bovag met een “coronamonitor” gestart. De online enquête wordt verspreid onder de bijna 9000 leden, allen ondernemers in de mobiliteitsbranche. In het trendrapport ontbreekt alleen de motorbranche als losse sector in de grafieken, omdat er te weinig respondenten per afdeling zijn voor een betrouwbaar percentage, wat de waarde ervan enigszins beperkt. Toch lijken de conclusies hieronder een logisch gevolg van de coronacrisis in de motorzaken. 

In de rapportage van die Coronamonitor worden scooter- en motordealers bij elkaar gevoegd, wat uitendelijk leidt tot de volgende uitspraken van de brancheorganisatie over het huidige klimaat bij motordealers: 

  • Fiets-, motor- en scooterbedrijven zijn seizoensbedrijven die sterk afhankelijk zijn van de omzet en marge van deze periode. Net als andere bedrijven hebben ze te maken met grote omzetverliezen. Ruim 80% van de ondernemers verwacht binnen nu en 3 maanden krediet nodig te hebben, maar bij scooter- en motorbedrijven ligt het vertrouwen dat ze door de crisis komen een stuk lager dan Bovag-breed. 
  • De impact op fiets-, motor- en scooterbedrijven is ook direct zichtbaar; er zijn minder klanten en de orderportefeuille is minder goed gevuld. Ook het werk in de werkplaats is teruggelopen.
  • Motor- en scooterbedrijven denken niet te kunnen voldoen aan de verkoopdoelstellingen van importeurs en maken zich ook zorgen over het overschot in voorraad.
  • De kredietbehoefte van scooter- en motorbedrijven is vergelijkbaar met het BOVAG-gemiddelde; circa 80% van deze bedrijven geeft aan binnen 3 maande krediet nodig te hebben.
  • Naast hulp van hun accountant en BOVAG, kloppen motor- en scooterbedrijven ook aan bij hun importeur en fietsbedrijven bij hun formule en bij de fabrikant.
  • Het vertrouwen dat personeel kan aanblijven is de afgelopen weken wel gestegen, door de geboden regelingen en maatregelen die de bedrijven zelf hebben getroffen.

Uit: Uitkomsten Bovag Coronamonitor week 12 t/m 15 (t/m 10 april)


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief