Omzet auto- en motorbranche 5 procent hoger in 2e kwartaal 2022

De Nederlandse auto- en motorbranche boekte in het tweede kwartaal van 2022 een omzetstijging van 5 procent vergeleken met een jaar eerder. Dit komt voornamelijk door hogere prijzen. Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het CBS.
Alle deelbranches in de auto- en motorbranche behaalden meer omzet vergeleken met het tweede kwartaal van 2021. Vooral bij de gespecialiseerde reparatiebedrijven (+ 13,7 procent), zwaardere bedrijfsautobranche (+ 11,1 procent) en handel in auto-onderdelen (+ 10,6 procent) nam de omzet toe.

2 procent omzetgroei motorbranche

De omzet van de handel in en reparatie van motorfietsen groeide in het tweede kwartaal van 2022 met 2,0 procent vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. Zowel bij de groothandel als detailhandel in motoren nam de omzetgroei af vergeleken met het tweede kwartaal van 2021.

Ondernemersvertrouwen lager

Het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche was aan het begin van het derde kwartaal 3,4. Het voorgaande kwartaal was het ondernemersvertrouwen nog 4,5. Ondernemers zijn dus iets minder positief over de toekomst.

Vergeleken met andere branches is het ondernemersvertrouwen in de auto- en motorbranche minder positief. Ondernemers zijn vooral minder positief over de arbeidsmarkt en het personeelsbestand.

Personeelstekort

De gespannen arbeidsmarkt is ook merkbaar in de auto- en motorbranche. Meer dan een derde (34,9 procent) van de ondernemers gaf in het begin van het derde kwartaal van 2022 aan een tekort aan arbeidskrachten te hebben. Dit is veel hoger dan aan het begin van het tweede kwartaal. Toen gaf 23,4 procent van de bedrijven te kampen met een personeelstekort.

In het eerste kwartaal van 2022 had de auto- motorbranche 9,8 duizend vacatures . Dit is het hoogste aantal sinds 1997. Sinds het tweede kwartaal van 2020 neemt het aantal vacatures toe. In dat kwartaal waren er 2,3 duizend vacatures.


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal