Voortgang bij Kawasaki Rideology artificial intelligence

Voortgang bij Kawasaki Rideology artificial intelligence

Kawasaki Heavy Industries kondigde gisteren aan begonnen te zijn met de "proof of concept" fase van een nieuw Rideology Artificial Intelligent (AI) Rider Support System met spraakbesturing. Het onderzoek en de ontwikkeling van ICT-technologie, in combinatie met AI voor toepassing op motorfietsen, heeft volgens Kawasaki geleid tot de ontwikkeling van dit nieuwe systeem, waarin deze technologieën worden toegepast. In samenwerking met een Cloud-service maakt het nieuwe Rider Support System gebruik van de huidige vooruitgang in AI en gebruikt het een smartphone als tussenstation voor verschillende tweerichtingscommunicatie tussen rijder en motorfiets. De belangrijkste twee functies in het systeem worden nu visuele AI weergaves tijdens de rit en Visual Ride Playback erna.

Visuele weergave van de rit
Tot dusver bestond de interactie tussen rijder en machine uit het indrukken van knoppen om door een grote verscheidenheid aan informatie op een LCD-scherm te bladeren en deze dan visueel te bevestigen. Nu wordt het voor de motorrijder mogelijk om eenvoudig informatie van de motorfiets te vragen en te ontvangen door te spreken. De motorfiets zoekt dan via internet naar informatie en reageert daarop met spraak. Zo kan bijvoorbeeld al rijdend informatie worden verkregen, zoals hoeveel brandstof er nog over is of hoe het weer is op de beoogde bestemming.

Visual Ride Playback
Rijlogboeken die tot nu toe worden uitgedrukt in cijfers en grafieken op smartphones, kunnen straks visueel worden weergegeven met 3D-modellen. Dankzij animaties die snelheid en hellingshoek weergeven in combinatie met de routekaart, kan een berijder de rit als 3D -animatie bekijken als hij de ritinformatie achteraf afspeelt. 

De interne verificatie van het systeem is nu naar de laatste fase gevorderd en er zijn in Japan verificatietests uitgevoerd op de openbare weg om de bruikbaarheid van het systeem  te controleren. Deze systemen zijn nu al compatibel met een aantal Kawasaki-motorfietsen die momenteel te koop zijn. De ontwikkeling van nog grotere AI-gebaseerde applicaties is echter onderweg. Denk daarbij bijvoorbeeld aan een motorfiets die tweewegcommunicatie gebruikt om de rijomstandigheden aan de berijder over te brengen, en die, tijdens het aanpassen aan de input vanuit de berijder, een eigen reactiepatroon ontwikkelt. Dat is de richting die Kawasaki voor ogen heeft voor haar volgende generatie motorfietsen.

Op hetzelfde moment is Kawasaki bezig met de ontwikkeling van de eerste hybride motorfiets, zoals uit onderstaande video blijkt. 


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen