Dossier: alles over de nieuwe 2021 Honda CMX1100 Rebel cruiser

Dossier: alles over de nieuwe 2021 Honda CMX1100 Rebel cruiser

Honda’s unieke kijk op custom cool, de CMX500 Rebel, krijgt er een uit de kluiten gewassen soortgenoot bij. Met hetzelfde recept – een klassieke, knokige ‘bobber’ met een moderne twist – wil de CMX1100 Rebel zowel opwinding als ontspanning brengen. De 1.084 cc parallel twin levert een serieus vermogen en doet een sprekend, dik geluid weerklinken uit de uitlaat. Met het Honda Selectable Torque Control, Wheelie Control, Cruise Control en drie rijmodi bestuurd door het Throttle By Wire-systeem is de grote Rebel bovendien voorzien van een aanzienlijk elektronicapakket. Kwaliteitsonderdelen zoals de 43 mm cartridge-style voorvork, ‘piggyback’ schokdemper achteraan en de radiaal gemonteerde vierzuigerremklauw vooraan. Alle verlichting is LED, het LCD-display is negatief en de Dual Clutch Transmission (DCT) is optioneel. 

De CMX1100 Rebel heeft een dubbele persoonlijkheid. Ontworpen voor een ontspannen, laid back ritje, maar eveneens paraat voor een spannende rijervaring wanneer een bochtige weg zich aanbiedt. Rijders die van kleinere motorfietsen overstappen zullen de handelbare afmetingen (zadelhoogte is slechts 700 mm) en ranke gewicht zeker waarderen, terwijl meer ervaren rijders meteen plezier zullen beleven aan de stuurbaarheid van de machine dankzij het stalen buizenframe, de kwaliteitsophanging en de krachtige remmen.

Iedereen, beginner of ervaren, zal dol zijn op het karakter, het vermogen én het diepe, sprekende geluid uit de 1.084 cc parallel twin. Het motorblok, oorspronkelijk gebruikt op de CRF1100L Africa Twin, werd opnieuw afgesteld voor buitengewoon veel kracht in het onderste en het middengebied. Throttle By Wire zorgt voor gesofisticeerde rijassistentie via drie rijmodi die verschillende parameters (zoals vermogen, motorrem, tractiecontrole via het HSTC of wheeliecontrole) aanpassen naargelang rijomstandigheden of de stemming van de rijder. Ook het schakelschema van het optionele Dual Clutch Transmission (DCT)-systeem is instelbaar. Cruise Control is standaard.

Als 21ste -eeuwse bobber spreekt de gestripte stijl van de Rebel 1100 boekdelen dankzij het minimalisme. Stalen spatborden voor- en achteraan vullen de dikke banden aan, de ronde koplamp complementeert het ronde, negatieve LCD-display en mengt ouderwetse uitstraling met moderne LED-lampen. Een USB Type C-oplaadpoort voegt moderne handigheid toe aan de opbergruimte onder het zadel.

De 2021 Rebel 1100 zal in volgende kleurstellingen beschikbaar zijn: Bordeaux Red Metallic en Gunmetal Black Metallic. 

 Belangrijkste kenmerken 2021 Honda CMX1100 Rebel

Styling & uitrusting
• Rauwe stijl als statement voor gespierde, subtiele eenvoud
• Volledige LED-verlichting met 4 LED-lampen in koplamp
• Ontstekingsknop opent het zadel met opbergruimte en USB Type C-oplaadpunt.
• Cruise Control

De gitzwarte CMX1100 Rebel heeft een eenvoudige, rauwe en ‘onbewerkte’ uitstraling, gecreëerd door Honda’s R&D-studio in de VS die eerder ook de CMX 500 Rebel ontwierpen. De minimalistische gestalte heeft veel diepgang en is lang en laag met een smalle body en een tweekleurige benzinetank van 13,6 liter. De verhoudingen worden op een natuurlijke manier aangevuld door de rijder.

Het spatbord voor- en achteraan zijn vervaardigd uit staal van 1 mm dikte en zijn bevestigd aan de gegoten aluminium beugels. Over de hele lengte vind je details terug die de unieke Rebel-uitstraling benadrukken. De klassiek gevormde koplamp staat laag, op 175 mm, en omhult vier LED-lampen voor een typisch uitzicht. De smalle ronde richtingaanwijzers van 55 mm hebben ook een klassieke look, maar het ovale, heldere LED-achterlicht straalt dan weer een eigentijdse ondertoon uit die rijmt het andere details van de Rebel.

Het zadel werd ontworpen voor optimale ondersteuning voor de rijder tijdens het optrekken en blijft tegelijkertijd zacht en comfortabel. Het zitvlak achteraan is eenvoudig en snel te (de)monteren zodat een passagier kan meerijden. Onder het zadel vind je een opbergruimte van 3 liter met een USB Type C-oplaadpunt.

Het 120 mm negatieve LCD-instrumentenpaneel geeft de informatie op een intuïtieve manier weer. Het contactslot staat aan de linkerkant van het frame en dient ook om het zadelcompartiment te openen. Het overzichtelijke stuur staat gemonteerd met stevige stuurklemmen. Via de linkerstuurhelft bedien je de rijmodi en het optionele DCT. Cruise Controle is standaard gemonteerd voor die lange ritten op de snelweg.

Motorblok
• 1,084 cc parallel twin afkomstig van de CRF1100L Africa Twin
• Sterke prestaties en een uitgesproken karakter dankzij verbeterde klepafstelling en ontstekingsinstellingen plus een grotere vliegwielmassa
• Throttle By Wire motormanagement en zuiver afgesteld uitlaatgeluid

Het motorblok van de Rebel 1100 is een 1.084 cc SOHC tweecilinder met 8 kleppen gebaseerd op die van de CRF1100L Africa Twin, maar dan aangepast op enkele belangrijke vlakken zodat het helemaal aansluit bij diens nieuwe taak als cruiser-aandrijving. Sterke prestaties zijn gegarandeerd dankzij het piekvermogen van 64 kW (86pk) bij 7.000 tpm en maximaal koppel van 98 Nm bij 4.750 tpm, wat goede cijfers zijn voor dit marktsegment. Dankzij een toenemende inertie via de 32% grotere vliegwielmassa is de respons in lage toeren erg sterk en karakteristiek.

Minder voor de hand liggend is het compacte formaat van het blok (aangezien het een adventure-oorsprong heeft met een Unicam aandrijving en smeersysteem met semi-droog carter), waardoor de massa netjes gecentraliseerd is en het zwaartepunt laag blijft. De grondspeling blijft wel maximaal dankzij het laaghangende framedesign.

De 270° gefaseerde krukas en het onregelmatige ontstekingsinterval nam dit blok over van de Africa Twin, maar verder werd het uitlaatsysteem, de kleptiming en -verplaatsing aangepast voor een sterkere puls. Passend bij de dubbelzijdige persoonlijkheid van de Rebel verandert de motorpuls van harmonieus bij lage toeren naar meer onstuimig en sensationeel naarmate het toerental stijgt.

Het motorblok beschikt over Throttle By Wire (TBW), en het PGM-FI-injectiesysteem voedt het gasklephuis via de 7 l-airbox. De uitlaat is afgesteld om een diepe geluidsgolf te laten galmen doorheen de 5,3 l ovaalvormige dempers bij minder dan 4.000 toeren en schakelt over naar een krachtigere, hoge toon naarmate het toerental klimt.

De architectuur is onveranderd ten opzichte van de Africa Twin; de carters zijn verticaal gesplitst met de koelingspomp in het koppelingshuis en de thermostaat geïntegreerd in de cilinderkop. Zowel de manuele als de DCT-versie hebben gelijkaardige carters met enkele kleine uitwendige verschillen. De wederzijdse beweging van de zuigers neutraliseren secundaire vibraties, terwijl de primaire vibraties uitgebalanceerd worden via de dubbele balansassen. De koelings- en oliepomp worden aangedreven door de balansassen.

Een krukaspulsator beheert onjuiste verbrandingsdetectie, wat belangrijk is voor compatibiliteit met de EURO5-norm. Lineair Air Flow (LAF)-sensoren in de uitlaatbochten meten op een accurate manier de ratio van het lucht-benzinemengsel.

Motorelektronica
• Drie standard rijmodi en een USER-modus
• Drie niveaus Honda Selectable Torque Control en wheeliecontrole

Het TBW-systeem beheert de motorprestaties en het motorkarakter, de mate van het Honda Selectable Torque Controle (HSTC) en de wheeliecontrole. Drie standaardinstellingen beïnvloeden elk op hun eigen manier de prestaties van de motor op vele vlakken. Via de bediening op de linkerstuurhelft kies je de gewenste rijmodus. Een symbool op het display geeft aan wanneer het HSTC in werking treedt.
STANDARD is de gebalanceerde modus waarbij vermogen, motorrem, wheeliecontrole en HSTC evenwichtig zijn afgesteld voor een relaxte rit bij lage toeren, maar waarbij ook het volle potentieel van de Rebel vrijgelaten wordt naarmate het toerental en het tempo stijgt.
SPORT geeft je een agressiever motorkarakter met meer vermogen en remkracht, met lage wheeliecontrole en weinig HSTC voor maximale prestaties.
RAIN levert minder vermogen af en minder felle remkracht, met veel wheelie controle en HSTC, voor een relaxte rit en extra geruststelling op natte oppervlakken.
USER geeft je de mogelijkheid om de parameters aan te passen en zelf de ideale combinatie voorop te stellen. Eens ingesteld blijft de USER-setting in het geheugen, dus het is niet nodig om de instellingen bij elke rit telkens opnieuw in te stellen.

Dual Clutch Transmission (DCT)
• Drie standaard ‘D’-modi (automatisch) schakelschema’s die overeenstemmen met de rijmodus
• Aanpasbare USER-modus

Honda’s DCT-technologie bestaat nu al elf jaar, en meer dan 140.000 Honda-tweewielers uitgerust met DCT gingen over de toonbank in Europa sinds 2010. Het systeem schakelt consistent en naadloos en voelt erg snel heel natuurlijk aan. Het system gebruikt twee koppelingen: een om op te starten en voor 1e, 3e, 5e en 7e versnelling, de andere voor 2e, 4e en 6e versnelling, met de hoofdas voor elke koppeling verstopt in de andere om het geheel compact te houden.

Elke koppeling wordt onafhankelijk bestuurd door een eigen elektro-hydraulisch circuit. Wanneer geschakeld wordt, kiest het systeem op voorhand de doelversnelling via de koppeling die op dat moment niet gebruikt wordt. De eerste koppeling wordt dan automatisch ontkoppeld en tegelijkertijd neemt de tweede koppeling over.

Het resultaat is een consistente, snelle en naadloze schakelbeweging. Via de dubbele koppeling gaat de overschakeling de ene naar de volgende versnelling gepaard met nagenoeg geen enkel verlies van aandrijving op het achterwiel. Dat zorgt ervoor dat je als rijder bijna geen enkele schok of trilling voelt bij het schakelen, waardoor de overdracht erg direct en soepel aanvoelt. Andere voordelen zijn duurzaamheid (aangezien er geen versnelling gemist kan worden en de tandwielen dus niet beschadigd kunnen geraken), het gegeven dat je niet kan stilvallen, zorgeloos rijden doorheen de stad, minder vermoeiend rijden en meer ‘brain space’ die je kan inzetten voor andere aspecten van het rijden zoals rijlijn, bochtenwerk en remmen.

Het DCT-systeem kan je op twee manieren gebruiken: Automatic of Manual Transmission. Bij de eerste hanteert het systeem voorgeprogrammeerde schakelpatronen. De keuze om te schakelen wordt daarbij gebaseerd op de constante monitoring van snelheid, versnelling en toerental van de motor. Met Manual Transmission geactiveerd kan je schakelen via de peddels aan de linkerstuurhelft.

Dankzij het TBW-systeem is het DCT-schakelpatroon gelinkt met de drie rijmodi
In STANDARD-rijmodus biedt het DCT-schakelschema een evenredige balans tussen rustig cruisen in hoge versnelling en acceleratieplezier in de lage versnellingen.
RAIN schakelt sneller op voor een erg soepele rit
SPORT jaagt het blok hoger in toeren vooraleer geschakeld wordt, en terugschakelen gebeurt ook bij hoge toeren voor meer motorrem.
De USER-modus staat je toe om een van de drie DCT-schakelschema’s te gebruiken bij eender welke rijmodus

Chassis
• Kenmerkend rond buizenframe dat de Rebel-stijl benadrukt
• Stuurgeometrie die stabiliteit en gemakkelijk rijgedrag levert
• 43 mm cartridge-type voorvorkpoten en piggyback achtervering, beiden met instelbare voorspanning
• Radiaal gemonteerde vierzuigerremklauw en 330 mm schijf vooraan
• 130/70B18, 180/65B16 voor- en achterbanden

Het stalen buizenframe van de Rebel 1100 is een styling statement op zichzelf en steunt op dezelfde rauwe en eenvoudige principes als diens kleine broer. Centraal staat dezelfde thematische lijn die diagonaal van voor naar achter loopt, met de benzinetank als belangrijk esthetisch onderdeel geplaatst boven de 35 mm dikke hoofdbuizen – uiteraard dikker dan die van de CMX500 Rebel. De swingarm met 50,8 mm diameter heeft een bijpassende stijl.

De wielbasis is 1.520 mm. De voorvorken staan onder een hoek van 30° om de cruise-style alle eer aan te doen, 2° ruimer ten opzichte van de balhoofdhoek van 28°. Naloop is 110 mm. Deze combinatie levert de juiste uitstraling en zorgt voor stabiliteit in een rechte lijn met precieze, eenvoudige stuureigenschappen. Rijklaar gewicht is 223 kg voor de standaard Rebel 1100 en 233 kg voor de DCT-versie.

De zadelhoogte is 700 mm. De driehoeksverhouding tussen stuur, zitvlak en centraal gemonteerde voetsteunen plaatsen de rijder stevig ‘in’ de motorfiets. De algemene geometrie staat riante hellingshoeken toe van 35° aan elke kant (door Honda gemeten), wat betekent dat de Rebel 1100 in zijn sas is tijdens een bochtige trip waar de ene apex de volgende opwacht.

De cartridge-type voorvork is uitgerust met zwarte tweedelige buitenste vorkbuizen (gefabriceerd uit gegoten en geperst aluminium) die passen bij de 43 mm binnenste vorkbuizen afgewerkt met een donkere titanium coating. De dubbele schokbreker achteraan heeft een ‘piggyback’ reservoir, en de voorspanning is zowel voor- als achteraan in te stellen.

Remkracht komt via de radiaal gemonteerde monoblock vierzuigerremklauw die zich vastbijt in de 330 mm remschijf vooraan en een enkelvoudige zuigerklauw met 256 mm remschijf achteraan. Beide kanten beschikken over ABS. Aluminium gegoten wielen met 5 sportieve Y-vormige spaken zijn uitgerust met dikke banden; 180/65B16 achteraan en 13/70B18 vooraan.

Accessoires
Accessoires maken deze motorfiets nog completer dan hij al is. Daarom voorzien we heel wat Honda Genuine accessoires beschikbaar die je meteen op de Rebel 1100 kan monteren. We deelden de accessoires op in twee categorieën die passen bij de verschillende rijstijlen van onze Rebelrijders: de ‘Street’-collectie en de ‘Tour’-collectie

‘STREET’
Wattenzadel – standaard of voorwaarts geplaatste vervangzadel zwart of bruin
Bagagedrager achteraan
Tank pad
Koplampbehuizing
Korte spatlap vooraan
Wielstrepen

‘TOUR’
Wattenzadel – standaard of voorwaarts geplaatste vervangingszadel zwart of bruin
Rugleuning voor passagier
Achterbagagedrager
Zadeltas
Windscherm

Technische gegevens 2021 Honda CMX1100 Rebel

MOTOR  
Motortype Vloeistofgekoelde SOHC parallel tweecilinder, acht kleppen met 270° krukas en Uni-cam, EURO5-compatibel
Inhoud 1.048 cc
Boring x Slag 92 x 81,5 mm
Compressie verhouding 10,1:1
Max. Vermogen 64 kW (86 pk) @ 7.000 tpm
Max. Koppel 98 Nm @ 4.750 tpm
Olie capaciteit 4,8/4,3 liter (5,2/4,7 DCT)
   
BENZINESYSTEEM  
Injectie PGM-FI 
Tankinhoud 13,6 liter
   
ELECTRONICA  
Starter Elektrisch
Accu 12V – 11,2 AH
ACG Output 0,419 kW
   
AANDRIJVING  
Koppeling  DCT: Natte hydraulische dubbele meerplaatskoppeling
  MT: Natte dubbele meerplaatskoppeling
Transmissie  6 versnellingen (MT of DCT)
Aandrijving Ketting
   
FRAME  
Type Stalen frame
   
CHASSIS  
Afmetingen (L x B x H) MT: 2.240 mm x 853 mm x 1.115 mm
  DCT: 2.240 mm x 834 mm x 1.115 mm
Wielbasis 1.520 mm
Balhoofdhoek / vorkhoek 28 ⁰ / 30°
Naloop 110 mm
Zadelhoogte 700 mm
Grondspeling 120 mm
Rijklaargewicht MT: 223 kg
  DCT: 233 kg 
   
VERING  
Type voor Instelbare voorspanning 43 mm cartridge style
Type achter Instelbare voorspanning dubbele piggyback achterschokdemper
   
WIELEN  
Voorband 130 / 70-B18 M/C
Achterband 180 / 65B16 M/C
Velgmaat voor MT3.50
Velgmaat achter MT5.00
Velgen voor Meerspaaks gegoten aluminium 
Velgen achter Meerspaaks gegoten aluminium 
   
REMMEN  
Remsysteem 2-kanaals ABS 
Type voor Radiaal gemonteerde monoblock vierzuigerklauw, 330 mm enkelvoudige remschijf
Type achter 256 mm enkele remschijf met enkele zuigerklauw
   
ELEKTRONICA  
Instrumenten 120 mm negatief LCD-instrumentendisplay, USB Type C-oplaadpoort
Beveiliging HISS
Koplamp en achterlicht LED

Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal