• Home
  • Persberichten
  • BOVAG: Coronacrisis heeft weinig invloed op motor- en scooterkopers
BOVAG: Coronacrisis heeft weinig invloed op motor- en scooterkopers

BOVAG: Coronacrisis heeft weinig invloed op motor- en scooterkopers

De coronacrisis heeft weinig invloed op potentiële kopers van motorfietsen en scooters, zo blijkt uit consumentenonderzoek van Markteffect in opdracht van BOVAG. Driekwart geeft aan ongewijzigde aankoopplannen te hebben of nu zelfs eerder aan te gaan schaffen.

Het onderzoek werd de afgelopen maanden meermaals uitgevoerd en de laatste meting vond plaats in de tweede helft van mei onder bijna 1.200 consumenten. 17 procent van de mensen met een aankoopintentie gaf aan direct en hooguit binnen een halfjaar na versoepeling van coronamaatregelen alsnog tot aankoop over te gaan. 4 procent wacht langer dan een halfjaar en nog eens 4 procent zegt helemaal geen motor of scooter meer te zullen kopen. In de voorlaatste meting van eind april was het belangrijkste argument om de aanschaf uit of af te stellen nog dat er zorgen waren over de persoonlijke financiën en dat de aankoop geen haast had. Intussen, nu alle beperkingen voor onder andere het openbaar vervoer doordringen, worden die argumenten niet meer op zo’n grote schaal genoemd. Dat blijkt ook uit de recente verkoopcijfers van voornamelijk nieuwe en gebruikte snorfietsen en van gebruikte motoren. Veel mensen zijn nu eenmaal op zoek naar een alternatief voor het OV en van de anderhalf miljoen motorrijders in Nederland heeft de helft geen eigen motorfiets in bezit.

Prijs belangrijkste drijfveer
Als voornaamste reden om tóch tot aanschaf over te kunnen gaan, kozen de meeste respondenten voor ‘een goede deal’ (korting, inruilprijs etc.), terwijl in de voorlaatste meting ook ‘goede of langere garantie’ een belangrijke reden was. Er is relatief weinig behoefte aan corona-proof maatregelen zoals een proefrit aan huis of een persoonlijke afspraak thuis of digitaal. Een showroom waar gegarandeerd wordt dat er weinig andere bezoekers zijn, is voor een enkele potentiële koper wel nog van belang. Slechts 8 procent van de prospects zegt als gevolg van corona bewust op zoek te zijn naar een occasion in plaats van een nieuwe scooter of motor en eenzelfde percentage geeft aan de voorkeur te geven aan huur of lease boven koop.

Onderhoud en reparatie
Voor wat betreft onderhoud en reparatie zegt 80 procent gewoon een afspraak in te plannen en zich niet te laten beïnvloeden door de coronacrisis. 1 op de 7 gaf aan het onderhoud of de reparatie helemaal niet meer te laten uitvoeren. 8 procent van de respondenten zegt vrijwel direct na het versoepelen van coronamaatregelen een werkplaatsafspraak te maken en zo’n 2 procent wacht langer dan een halfjaar, dus die hoeft u dit seizoen niet meer te verwachten in de werkplaats.

 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal