BMW Motorrad: connected motorfiets in aantocht

Auto’s zijn steeds meer connected. Maar hoe verloopt dit proces bij motorfietsen? Welke actieve en passieve rijtaakondersteunende systemen zijn op dit moment beschikbaar en welke effecten hebben die op de (verkeers)veiligheid van de berijder? Volgens Tom Crooijmans, hoofd van BMW Motorrad Nederland, zullen alle geavanceerde veiligheidsvoorzieningen en ADAS-systemen uit de autowereld indien mogelijk en wenselijk hun weg vinden naar de motorfietsbranche. Om die implementatie te versnellen is in 2015 op initiatief van BMW, Honda en Yamaha het Connected Motorcycle Consortium opgericht. Met als doel door het bundelen van krachten en het delen van kennis een maximale aansluiting bij de autobranche te krijgen. Veel ontwikkelingen die in de autosector gaande zijn komen, zij het soms met enige vertraging, terecht bij motorfietsen, zegt Crooijmans in de nieuwe uitgave van GO!Mobility Magazine van de RAI.

Controller
‘Onze motorfietsdivisie heeft daarbij natuurlijk het voordeel te kunnen profiteren van de knowhow en expertise die het moederconcern in huis heeft. Dit heeft er bijvoorbeeld toe geleid dat de controller die in alle BMW personenauto’s zit, ook op alle BMW motoren wordt toegepast. Deze controller is bijvoorbeeld via het handvat op het stuur verbonden met het connectivity display. Dit heeft als belangrijkste voordeel dat de berijder tal van functies, zoals het navigatiesysteem, de mobiele telefoon en de boordcomputer (buitentemperatuur, bandenspanning etc), eenvoudig kan bedienen zonder de handen van het stuur te hoeven halen.’

Active cruise control
Ook een veiligheidsverhogende voorziening als cruise control is bij BMW motorfietsen als optie al leverbaar en wordt op termijn mogelijk uitgebreid met de adaptieve component, waarbij de snelheid van de motorfiets zich automatisch aanpast aan de voorligger, zogenaamde active cruise control. Verder zijn op veel BMW machines zaken beschikbaar als ABS of ‘bochten ABS’ (dit zorgt ervoor dat de motorrijder veilig in de bochten kan remmen), traction control (voorkomt wegslippen bij wegrijden) en dynamische demping (vering past zich aan de rij- en wegomstandigheden aan).

Airbagjas
Om lichamelijk letsel bij een ongeval te voorkomen en in elk geval tot een minimum te beperken heeft BMW, samen met motorkledingfabrikant Alpinestars, een speciale airbagjas ontwikkeld die vorig jaar voor zowel circuitrijders als gewone consumenten op de markt is gebracht. De jas, die is volgestouwd met hoogwaardige elektronica, werkt onafhankelijk van het type motorfiets en is dus door alle motorrijders op elke motorfiets te gebruiken. Omdat de airbagjas niet in de motorfiets is geïntegreerd werkt het systeem in alle omstandigheden, benadrukt Crooijmans.

Projectie in helm
Een andere veelbelovende innovatie waar BMW aan werkt is het projecteren van cruciale informatie op het vizier van de helm. Te denken valt aan route-informatie van het navigatiesysteem of waarschuwingen van ADAS-systemen die bijvoorbeeld waarschuwen voor verkeer in de dode hoek. ‘Zodra de motorfiets volledig connected is, zijn we wellicht in staat om ook verkeer dat voor de motorrijder niet direct waarneembaar is, zichtbaar te maken. Dat is een kwestie van enkele jaren.’

BMW Motorrad Connected Ride RT


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen