Dag van de Motorrijder België zondag 25 maart

Dag vd Motorrijder thumbOp 25 maart heeft voor het derde achtereenvolgende jaar de ‘Dag van de Motorrijder’ plaats. Nu de lente aanbreekt, komen ook weer meer motorrijders op de weg. FEBIAC (de Belgische en Luxemburgse Federatie van de Automobiel- en Tweewielerindustrie) steunt dit initatief van de Vlaamse Stichting Verkeerskunde. Het is belangrijk dat motorrijders hun vaardigheden kunnen opfrissen en automobilisten zich bewust worden van een toename van het aantal motoren en scooters in het verkeer. De ongevalcijfers met motoren en bromfietsen evolueren gunstig, maar met de‘Dag van de Motorrijder’ wil men de verkeersdeelnemers nog meer sensibiliseren om rekening te houden met elkaar. Gemotoriseerde tweewielers worden zowel voor woon-werkverkeer ingezet als voor de leuke uitstapjes in het weekend.

Motorrijden: bron van plezier
Wat zie je als een motor- of scooterrijder zijn of haar helm afneemt? De kans is groot dat het een smile van oor tot oor is. “Ik ben jaloers op die glimlach van jullie als jullie terugkomen van een motorrit,” zei een moeder eens tegen haar twee motorrijdende dochters en haar echtgenoot. Motor- en scooterrijden heeft inderdaad een groot fun-gehalte, zelfs in fileverkeer.

Maar wat maakt motorrijden zo aangenaam? Je bent sneller op de plaats van bestemming, zeker in de drukke ochtend- en avondspits. Dat betekent dat je minder vroeg van huis moet vertrekken én na de werkdag ook eerder thuis bent. Het rijden zelf is ook een bron van plezier. Het is de vrijheid die de motor geeft, het één zijn met de omgeving, het kunnen beheersen van een motor (ongeacht van welke cilinderinhoud). Dat alles geeft voldoening en genot. Bij goed motorrijden (bijvoorbeeld als een bocht juist genomen wordt) komt ook dopamine vrij, een neurotransmitter die werkzaam is bij blijdschap en genot.
Daarbij komt nog dat motorrijden een vorm van ontspanning is en stress-verlagend werkt: als je op de motor rijdt, ben je vooral daarmee bezig en is er minder gelegenheid om aan andere dingen (zoals werk, ...) te denken. En een motor- of scooterrijder kiest bewust voor die vorm van verplaatsing: meer dan bij een auto is die keuze een uiting van ‘anders’ zijn, zelfs van een enigszins rebelse houding. Er zijn immers slechts zo’n 480.000 ingeschreven gemotoriseerde tweewielers tegen bijna 5,8 miljoen personen wagens (cijfers van augustus 2017).

Vaardigheden opfrissen
Hoe meer je met de motor rijdt, hoe meer ervaring je opdoet en hoe plezieriger het ook wordt. Maar bij veel motor- en scooterbezitters staat de gemotoriseerde tweewieler gedurende de wintermaanden stil. Ook bij motor- en scooterrijden geldt ‘rust, roest’. Vandaar het initiatief van ’De Dag van de Motorrijder’. “Dat initiatief is voortgekomen uit het idee om de motorrijders op een toegankelijke manier hun vaardigheden te laten opfrissen,” zegt Stijn Vancuyck, adviseur gemotoriseerde tweewielers FEBIAC. “We hopen dan ook dat - als ze het minder goed doen op het parcours met behendigheidsoefeningen – ze eens gaan nadenken en een vervolmakingsopleiding gaan volgen.”

Op de site www.dagvandemotorrijder.be staan de vele locaties vermeld waar motorrijders hun vaardigheid kunnen testen en eventueel kunnen opfrissen.
Bovendien is er op veel plaatsen de mogelijkheid voor een snel technisch nazicht van de motor of scooter, waarbij onder meer gekeken wordt naar de staat van de banden (slijtage, voldoende druk, zeker na een winter stilstaan) en de remmen. Die dag houdt een groot aantal dealers ook een open-deur-evenement waarbij de nieuwste modellen getest kunnen worden.

Meer motoren en scooters op de weg
Stijn Vancuyck zegt dat het om een dag voor de motorrijder gaat, niet direct voor de aspirant-motorrijder, al is die natuurlijk wel welkom. Vancuyck: “Het is geen echt opstapmoment, wel een moment om de sfeer rond het motorrijden eens op te snuiven.” Naar het ruime publiek is de ‘Dag van de Motorrijder’ ook een manier om dat ervan bewust te maken dat met het lengen van dagen en het betere weer het aantal motor- en scooterrijders weer toeneemt. “De boodschap is daar: ‘hou rekening met elkaar’,” aldus Vancucyk.

Meer info
- Vlaanderen: www.dagvandemotorrijder.be.
- Brussel: www.motorday.brussels 

DAGVDMOTORRIJDER 2018


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen