Motorfiets blijft aan populariteit winnen

De stijging van de motorverkopen heeft zich in het eerste kwartaal van 2017 verder doorgezet. Uit cijfers van RAI Vereniging, RDC en BOVAG blijkt dat er 3.578 nieuwe motorfietsen zijn verkocht; 2,3 procent meer dan in de eerste drie maanden vorig jaar en het hoogste aantal in het eerste kwartaal sinds 2009. Met de traditionele start van het motorseizoen in het vooruitzicht benadrukken BOVAG en RAI Vereniging het belang van waakzaamheid op de weg en maatregelen om de verkeersveiligheid te verhogen.

In 2016 nam de motorverkoop voor het derde jaar op rij toe, naar 12.614 stuks en met een plus van 11,4 procent ten opzichte van het jaar ervoor. Sinds medio jaren ’90 is het totale aantal motorfietsen in Nederland verdubbeld tot ongeveer 700.000, terwijl het aantal dodelijke slachtoffers onder motorrijders halveerde, van 94 in 1996 naar 47 in 2015. Desondanks blijkt uit recent onderzoek van de SWOV dat het risico om als motorrijder dodelijk te verongelukken nog altijd 30 keer hoger is dan voor automobilisten.

Start Motorseizoen
Aan de vooravond van de start van het motorseizoen stelt RAI Vereniging voorzitter Steven van Eijck: ‘De motor is niet alleen een prachtig voertuig voor de rijbeleving, maar draagt ook bij aan minder ruimtegebruik in steden. Meer motoren op de weg betekent echter ook dat medeweggebruikers nog waakzamer moeten zijn. Ondanks een flinke daling van het aantal slachtoffers, blijft de motorrijder een kwetsbare groep waarbij de impact van een motorongeluk vaak erg groot is.’ Dat beaamt ook BOVAG-voorzitter Bertho Eckhardt: ‘Uit de analyse van de SWOV blijkt dat het aantal motorslachtoffers jaar op jaar afneemt, terwijl we het aantal motorfietsen elk jaar weer zien toenemen. Automobilisten moeten nu weer rekening houden met meer en meer motoren op de weg, maar de motorrijder zelf staat ook aan de lat voor zijn eigen veiligheid.’

Belgische motormarkt verkoopcijfers foto BMW


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal