ONK motorcross Varsseveld 19 maart

Wereldkampioenen strijden om de Nederlandse titel in Varsseveld, het enige ONK-motorcross in de achterhoek. Op zondag 19 maart wordt in Varsseveld een ONK motorcross in de zijspan- en quadklasse verreden. Het is de tweede ronde in een serie van zes. Ondanks de vele crossbanen in de Achterhoek is deze wedstrijd in Varsseveld de enige ONK-wedstrijd in deze regio, dus een unieke gelegenheid om de beste zijspancrossers en quadcrossers ter wereld aan het werk te zien.

Eén van die beste zijspancrossers ter wereld is natuurlijk Lochemmer Daniël Willemsen, die dit jaar samen met zijn bakkenist Robbie Bax op jacht gaat naar de elfde wereldtitel èn de elfde Nederlandse titel. Voor dat laatste is het belangrijk dat hij zondag 19 maart in Varsseveld goed scoort. Tijdens de eerste ONK won Willemsen de tweede heat na een fel gevecht met Etienne Bax/Nicolas Musset, maar moesten ze in de eerste manche genoegen nemen met slechts een achtste plaats, nadat ze in de openingsheat op de tweede plaats problemen kregen met hun dodemansknop, een schakelaar die met een touwtje om de pols van de bestuurder vastzit en de motor bij een val direct uitschakelt. Willemsen: “Jammer van die pech door problemen met het koordje van die dodemansknop, maar het rijden op zich ging erg lekker en we wisten dus de tweede manche van de openingswedstrijd te winnen. Maar het klikt weer goed met bakkenist Robbie en dat motiveert me enorm voor de tweede wedstrijd in Varsseveld, op 19 maart.”
Daar moet Willemsen de acht punten achterstand op ranglijstaanvoerders Bax/Musset goedmaken. Bax is de wereldkampioen van 2015, maar kende in 2016 een matig seizoen met veel technische problemen. Met een nieuw elan en een nieuwe Franse bakkenist, trekt hij in 2017 weer ten strijde om zowel de Nederlandse titel als de wereldtitel weer te veroveren. Hij won de eerste ONK-wedstrijd en zal die lijn in Varsseveld zeker door willen trekken.

Lokale favorieten Gerrit van Werven/Siebe van der Putten vielen in de eerste wedstrijd helaas al een manche uit en staan nu 23e. Zij moeten dus op hun thuiscircuit aan de bak om aan te tonen dat ze bij de Nederlandse top horen. Saillant detail is dat Van Werven’s vrouw Mareen, met wie hij in 2013 nota bene op het cross-circuit De Vennebulten in het huwelijk trad, ook aan de start zal staan. Zij rijdt dit jaar in de nieuwe NK-klasse, die door motorbond KNMV in het leven is geroepen voor de hobbyrijders. En dat blijkt aan te slaan: naast de 34 inters in het ONK hebben in Varsseveld ook nog 48 NK-rijders ingeschreven voor hun eigen wedstrijd. Die eerste NK-wedstrijd werd overigens ook gewonnen door een Varssevelder: Bjorn Roes haalde zijn motorcrosshelm weer even uit de wilgen en won samen met Peter Beunk pardoes de eerste NK-wedstrijd. Zeker weten dat hij dat op zijn thuisbaan wil herhalen!

Naast deze dubbele zijspanwedstrijden komen op 19 maart in Varsseveld ook de quads aan de start. Ook zij rijden een dubbele wedstrijd, dus een ONK voor de inters en een NK voor de hobbyrijders. In totaal hebben zich 92 quad-rijders ingeschreven, verdeeld over 50 inters en 42 NK-rijders. Tijdens de eerste wedstrijd bleek Mike van Grinsven duidelijk de beste bij die Inters. Hij gaat nu ongeslagen aan kop in het Nederlands Kampioenschap. De regerend Nederlands Kampioen Joe Maessen bleef wat achter bij de hooggespannen verwachtingen en staat voorlopig slechts zevende in de tussenstand; hij heeft dus wat recht te zetten in de Vennebulten, net als de snelle Belgen Davy de Cuyper en Jan Vlaeymans.

Vanaf 9.00 uur wordt er op 19 maart getraind, vanaf 12.00 uur zijn de eerste wedstrijden. Het circuit de Vennebulten is gelegen aan de Twenteroute tussen Varsseveld en Lichtenvoorde, tegenover café-restaurant De Radstake. Bezoekers kunnen dichtbij het circuit parkeren en uiteraard is er aan goede catering gedacht om deze dag langs de crossbaan lekker te kunnen beleven. De entree voor deze ONK motorcross bedraagt 15 euro voor volwassenen en 5 euro voor jeugd van 10 t/m 17 jaar. Beneden de tien jaar is de entree gratis.

Daniel Willemsen
Tienvoudig wereldkampioen Daniël Willemsen/Robbie Bax

Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal