Volledig programma Gamma Racing Day 2016

Ook dit jaar is op 5, 6 en 7 augustus 2016 het TT-Circuit weer de ideale locatie voor de Gamma Racing Day, het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa. Hieronder de belangrijkste highlights, met onderaan de pagina het volledige tijdschema voor alledrie de dagen. 

Wereldster Pedrosa demonstreert 300 km/h snelle MotoGP fabrieksracer 
3 wereldtitels en 51 Grand Prix-overwinningen waarvan 28 in de ‘Koningsklasse’ MotoGP; de komst van Repsol Honda fabriekscoureur Dani Pedrosa zet zelfs voor het grootste gecombineerde auto-, motor- en kartrace-evenement van Europa een nieuwe standaard. Nog nooit maakte een coureur met zoveel Grand Prix-overwinningen op zijn naam deel uit van het demonstratieprogramma van Gamma’s gratis racedag. De 30-jarige Spanjaard werd wereldkampioen 125cc in 2003 en direct daarna wereldkampioen 250cc in 2004 en 2005, waarna hij in 2006 promoveerde naar de MotoGP-klasse. Pedrosa behoort tot de absolute top in MotoGP en heeft na Valentino Rossi en Jorge Lorenzo van de actieve coureurs het grootste aantal overwinningen in de ‘koningsklasse’ op zijn naam staan. 

‘DAKAR in Drenthe’ met winnaar Gerard de Rooy
218 voertuigen (84 motorfietsen, 23 quads, 67 auto’s en 44 vrachtauto’s) haalden de finish van de 2016-editie van de Dakar rally en onder de winnaars van deze wereldberoemde beproeving van mens en machine bevond zich een Nederlander! Gerard de Rooy komt met zijn winnende PETRONAS IVECO rallytruck samen met andere Nederlandse deelnemers aan de Dakar rally met hun rallyvoertuigen naar het TT-circuit waar de teams een compleet Dakar bivak inrichten en demonstraties verzorgen. Het Petronas IVECO Dakarteam is niet het enige prominente Nederlandse Dakarteam dat het Dakar bivak op het TT Circuit Assen bevolkt. Ook het team van Van Loon Racing pakt uit. Na een historische vierde plaats in de Dakarrally van 2015 stuurde Erik van Loon zijn 320 pk- sterke MINI ALL4RACING dit jaar naar vier top 10-noteringen, met een tweede plaats in etappe 9 onder temperaturen van 40 graden celcius als excellent hoogtepunt; de beste prestatie van een Nederlander in een officiële etappe. Ook Het Eurol VEKA MAN Rally met Peter Versluis, Marcel Huigevoort en Hans Stacey, het Maxxis Dakar Team powered by SuperB van Tim en Tom Coronel en Yamaha motorcoureur Frans Verhoeven staan op de naar verwachting nog groeiende lijst met Nederlandse Dakarteams op de GAMMA Racing Day.

In voetsporen van beroemde vader: Bennie Streuer
Bennie Streuer en bakkenist Geert Koerts schreven vorig jaar met hun ‘Team Streuer’ LCR Suzuki geschiedenis tijdens de GAMMA Racing Day. De zoon van 3-voudig wereldkampioen Egbert Streuer (1985, 1985 en 1986) won, 23 jaar na zijn vaders overwinning, de Grand Prix van Nederland tijdens de GAMMA Racing Day, op weg naar de wereldtitel in het FIM Sidecar World Championship. Bennie Streuer en Geert Koerts zijn vastberaden om het huzarenstukje van 2015 te herhalen, hoewel het seizoen 2016 tot nu toe nog niet het succes bracht dat hen vorig jaar wel ten deel viel. De regerend wereldkampioen staat na 5 races op plaats 6 in de tussenstand.

Thom Molenaar
De podiumplaatsen in de Yamaha R125 Cup powered by GAMMA worden in het algemeen verdeeld tussen Kevin Mijwaart, Niek van den Broek en Ewald ’t Hoen. Maar in Emmen meldde Thom Molenaar zich bij de eerste drie. Thom is de zoon van voormalig Grand Prix-coureur en teameigenaar van het Molenaar Racing Team, Arie Molenaar. Winnen in deze opstapklasse is belangrijk, want voormalig kampioen Bo Bendsneyder is het bewijs dat je met goede prestaties en de juiste ondersteuning binnen enkele jaren kunt doorstromen naar het wereldkampioenschap. Tijdens GAMMA’s GRATIS racedag racen de coureurs op het TT Junior Track, maar ze komen ook in actie voor de Hoofdtribune mét onder anderen Grand Prix-coureur Bendsneyder en Red Bull Rookie Walid Soppe als letterlijk ‘richtpunt’ voorop.

Yamaha R6 Dunlop Cup
In 2016 staat de YAMAHA R6 DUNLOP CUP voor het eerst op de GAMMA Racing Day aan de start. Wat de R125 Cup en NSF100 Championship voor Nederland zijn, is de Yamaha Cup voor Duitsland. Voor veel coureurs diende de YAMAHA CUP als een springplank voor een succesvolle carrière. Een voorbeeld hiervan is Martin Wimmer, die de Cup in 1978 in het eerste jaar won. Dirk Raudies, Jörg Teuchert en Kenan Sofuoglu schopten het zelfs tot wereldkampioen! In de afgelopen 39 jaar is de Cup uitgegroeid tot 's werelds oudste en meest succesvolle merken Cup van Europa.

Red Bull coureurs Bendsneyder en Soppe
‘Bad Bo’ wordt de Rotterdammer in de paddock genoemd, maar slecht doet hij het in zijn debuutjaar op wereldniveau allerminst. Bendsneyder reed tijdens de laatste Moto3-race op de Sachsenring voor het eerst in zijn carrière aan de leiding van een Grand Prix, nadat hij een dag eerder zich als vierde (!) snelste wist te kwalificeren. Bo is de eerste Nederlander die de op deze pagina aangehaalde ‘opstapklassen’ met succes doorliep en uiteindelijk in het wereldkampioenschap is beland. In 2015 werd hij met overmacht kampioen bij de ‘Red Bull Rookies’, hetgeen hem een plek opleverde in het Red Bull KTM Ajo fabrieksteam in de Moto3-klasse. Speciaal voor de GAMMA Racing Day keert Bo terug naar het TT Circuit waar hij afgelopen juni aan de start stond van de Motul TT Assen. Ook Walid Soppe uit Coevorden mag als aanstormend talent op de GAMMA Racing Day niet ontbreken. Net als Bendsneyder is Walid een richtpunt voor vele jonge coureurs, want ook de coureur met startnummer 13 weet op wereldniveau razendsnel progressie te boeken. En ook Soppe beleefde onlangs een primeur toen hij tijdens de TT voor het eerst aan de leiding van de wedstrijd reed. Walid rijdt in 2016 in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en komt uit voor het Dutch Racing Team in het FIM Moto3 Junior World Championship. Dit jaar is Soppe voor het tweede jaar actief in de Red Bull MotoGP Rookies Cup en zette hij begin dit jaar in Jerez zijn beste resultaat tot nu toe neer zette, vierde.

Yamaha stuurt drievoudig wereldkampioen ‘Freestyle’
De Pool Rafal Pasierbek, beter bekend onder zijn artiestennaam ‘Stunter13’, verricht de meest indrukwekkende stunts met Yamaha motorfietsen tijdens de GAMMA Racing Day. Op zesjarige leeftijd kreeg de inmiddels 30-jarige Rafal zijn eerste motorfietsje en daarmee was de liefde voor de tweewieler geboren. Inmiddels reist ‘Stunter13’ de hele wereld over als entertainer, maar ook als deelnemer aan vooraanstaande motorstuntwedstrijden. Niet onverdienstelijk, want de Yamaha-coureur werd al driemaal uitgeroepen tot wereldkampioen ‘Freestyle’. ‘Stunter13’ komt op gezette tijden ook op het TT Junior Track in actie.

Nog meer races op het TT Junior Track
De Stichting Organisatie Brommer Wegraces (SOBW) organiseert in het weekend van de GAMMA Racing Day naast de R125 Cup nog meer races op het TT Junior Track. Er wordt geracet in het Molenaar NSF 100 Championship en in drie verschillende scooterklassen. De Malossi ScooterMatic Replica Cup is een typische opstapklasse voor de beginners, de Topscooterklasse biedt de gevorderde rijders een hoog competitief niveau en de Super Scooter 4-stroke is een nieuwe klasse voor 4-takt scooters. Ook het ‘Supermotard op Asfalt’ rijdt een wedstrijd tijdens de GAMMA Racing Day met de zogeheten ‘Supermotards’; off-roadmotoren voorzien van racebanden.

Onthulling Yamaha YZF-R3 Cupracer
Met trots kan Yamaha tijdens de GAMMA Racing Day melden dat de 2017 Yamaha R3 Cupracer klaar is voor voor een introductie aan potentiële deelnemers voor de rond de R3 op te richten raceklasse. De R3 is een motorfiets die perfect past tussen de YZF-R125 en de YZF-R6 en maakt gebruik van de geraffineerde technologie van de R-serie, waaronder een direct aangedreven nokkenas, gesmede zuigers, gecarboniseerde drijfstangen, cilinders met lage wrijving, en nog veel meer.

Tijdschema Gamma Racing Days 2016

Vrijdag 5 augustus 2016
09:00 NEC Formula Renault 2.0 Vrije training 1
09:55 CIK-FIA European Superkart Championship Vrije training
10:30 Supercar Challenge GT & Superlights Test
11:20 Supercar Challenge Sport Test
12:00 Pauze
12:45 NEC Formula Renault 2.0 Vrije training 2
13:40 CIK-FIA European Superkart Championship Kwalificatie 1
14:15 Supercar Challenge GT & Superlights Kwalificatie
14:55 Superlights Challenge Sport Kwalificatie
15:35 NK Historische Toerwagens & GT's Kwalificatie
16:25 NEC Formula Renault 2.0 Kwalificatie 1+2
 
Zaterdag 6 augustus 2016
08:15 Yamaha R6-Dunlop-Cup Kwalificatie 1
08:50 FIM Sidecar World Championship Kwalificatie 1
09:20 CIK-FIA European Superkart Championship Kwalificatie 2
09:55 BOSS GP Vrije training
10:35 Yamaha R6-Dunlop-Cup Kwalificatie 1
11:10 FIM Sidecar World Championship Kwalificatie 2
11:50 NEC Formula Renault 2.0 Race 1
12:15 Demonstraties
13:00 Yamaha R6-Dunlop-Cup Kwalificatie 2
13:35 BOSS GP Kwalificatie
14:25 CIK-FIA European Superkart Championship Race 1
15:10 Supercar Challenge GT & Superlights Race 1
16:20 NK Historische Toerwagens & GT's Race 1
17:05 Supercar Challenge Sport Race 1
18:15 BOSS GP Race 1
 
Zondag 7 augustus 2016
09:00 CIK-FIA European Superkart Championship Race 2
09:45 Yamaha R6-Dunlop-Cup Race
10:25 Demonstraties
10:55 NEC Formula Renault 2.0 Race 2
11:50 FIM Sidecar World Championship Gold Race
12:35 Yamaha R125 Cup Demonstratie Race
12:45 Demonstraties
13:50 BOSS GP Race 2
14:25 Demonstraties
14:50 Supercar Challenge GT & Superlights Race 2
16:15 NK Historische Toerwagens & GT's Race 2
17:00 Supercar Challenge Sport Race 2

ProgrammaTijdschemaGammaRacingDay2016


Share

Laatste Nieuws

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen