BMW introduceert Intelligent Emergency Call

Snelle hulpverlening na een verkeersongeval kan levens redden, vooral als een motorrijder betrokken is. Daarom introduceert BMW Motorrad de optionele “Intelligent Emergency Call” die specifiek is ontwikkeld om zo snel mogelijk hulpdiensten in te schakelen in noodsituaties.

Een geïntegreerd eCall systeem kan het verschil betekenen tussen leven en dood. Zoals BMW in 2011 al aantoonde tijdens een pan-Europese eCall test, konden hulpdiensten 40 tot 50 procent sneller reageren dankzij een in het voertuig geïntegreerd eCall systeem. Volgens de Europese Commissie, die het onderzoek leidde, kan de toepassing van eCall per jaar zelfs 2.500 levens redden, terwijl 26 miljard euro aan kosten kan worden bespaard.

BMW introduceerde eCall in 1999 in Europa. In 2007 werd het veiligheidssysteem verbeterd en uitgebreid met een internationaal callcenter. Met ingang van 2018 is eCall verplicht in alle nieuwe auto’s. Dankzij de succesvolle samenwerking met BMW Automobielen verwacht BMW Motorrad het veiligheidssysteem vanaf 2017 als fabrieksoptie aan te kunnen bieden.

Locatiebepaling via GPS.
Bij ongevallen en noodsituaties stuurt het intelligente eCall systeem – dat handmatig of automatisch wordt geactiveerd – de exacte locatie van het ongeval via GPS naar het gekwalificeerde BMW Call Center die vervolgens hulpdiensten inschakelt. Dankzij de gegevens over de locatie van het ongeval en de rijrichting kan de motorrijder sneller worden opgespoord in onoverzichtelijke situaties, bijvoorbeeld bij drukke knooppunten.

Mobiele netwerkverbinding.
eCall maakt gebruik van een mobiel netwerk om hulpdiensten in te schakelen. De optionele Intelligent Emergency Call komt met een permanent geïntegreerde mobiele verbinding. Ten minste één serviceprovider is voldoende; eCall vereist geen specifieke provider en de dienst wordt beschikbaar in heel Europa.

Intelligent Emergency Call gaat uit van drie scenario’s:

Scenario 1: automatische oproep na een harde val of ongeluk.
Het noodoproepsysteem wordt automatisch geactiveerd zonder vertraging en stuurt een bericht naar een gekwalificeerd BMW Call Center. Het verkeersslachtoffer wordt via een audiosysteem geassisteerd door een medewerker van het BMW Call Center tot de hulpdiensten arriveren. Hulp wordt altijd ingeschakeld, ook als geen reactie volgt. Op het instrumentenpaneel van de BMW motorfiets is te zien of eCall al dan niet is ingeschakeld. De noodoproep is niet meer te annuleren als een akoestisch signaal is te horen.

Scenario 2: automatische oproep na een lichte val of ongeluk.
In dit geval wordt de noodoproep na 25 seconden geactiveerd. Als geen hulp is vereist, kan de motorrijder de oproep annuleren met een druk op de knop. Als de oproep niet wordt geannuleerd, worden hulpdiensten alsnog ingeschakeld zoals bij scenario 1. Hetzelfde geldt voor de weergave op instrumentenpaneel en het akoestische signaal.

Scenario 3: handmatige oproep door druk op de knop
Als eCall handmatig wordt geactiveerd door een druk op de SOS-knop op de rechterzijde van het stuur, bijvoorbeeld voor het oproepen van hulpdiensten voor andere weggebruikers in nood. Er wordt eerst een spraakverbinding met het BMW Call Center tot stand gebracht voordat eventuele hulpdiensten worden ingeschakeld. En ook in dit geval kan de noodoproep indien gewenst worden geannuleerd. De intelligente noodoproep kan alleen handmatig worden geactiveerd als de motorfiets stil staat met het contact aan.

Intelligent Emergency Call herkent niet-spoedeisende situaties.
De noodoproep wordt niet automatisch geactiveerd in niet-spoedeisende situaties, bijvoorbeeld als de stilstaande motorfiets omvalt of bij ongevallen bij lage snelheden en waarbij geen ander voertuig is betrokken. De Intelligent Emergency Call is een compact vormgegeven systeem dat recht op het stuur is gemonteerd. Behalve een SOS-knop met beschermklepje is het ook voorzien van een geïntegreerde microfoon en luidspreker.

Geavanceerde sensoren.
De sensoren op de BMW Motorrad herkennen verschillende situaties. Een crashsensor signaleert botsingen met andere voertuigen of objecten. Een hellingshoeksensor weet in welke positie de motorfiets staat.

Verbinding met BMW Call Center in gewenste taal.
Het Intelligent Emergency Call systeem dat voor het eerst wordt toegepast in een model van BMW Motorrad, is een premium service met internationale dekking. Als een spraakverbinding wordt gemaakt, kan de rijder in zijn moedertaal communiceren – zeer waardevol en effectief in noodsituaties. De nieuwe veiligheidsoptie wordt eerst in Duitsland op de markt gebracht. Andere Europese landen volgen snel. De Nederlandse introductiedatum van eCall is nog niet bekend.

BMW E Call


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal