BMW HP nineT door High Octane Speed Shop

Net als vorig jaar, toen de Elegant Bastard zijn première beleefde, werd afgelopen vrijdag op de eerste dag van het motorfietsevenement Bigtwin Bikeshow & Expo in Rosmalen een bijzondere, gecustomizde BMW R nineT onthuld: de BMW HP nineT. Ontworpen en gebouwd door Jeffry Sol, eigenaar van High Octane Speed Shop.

De kenner zal Jeffry’s creatie wellicht herkennen. Het ontwerp eindigde nét achter de Elegant Bastard in de BMW Soul Fuel Challenge van 2014, een ontwerpwedstrijd van BMW Motorrad Nederland in samenwerking met het motorfietsmagazine Bigtwin. Hierbij konden motorfietsontwerpers op basis van de BMW R nineT hun creatie insturen en het publiek kon stemmen op hun favoriete project. De Elegant Bastard werd daadwerkelijk gebouwd, maar ook het ontwerp van Jeffry eindigde niet in een lade. Hij ruilde bij zijn BMW Motorrad dealer zijn privé Rockster in voor een R nineT en bouwde alsnog zijn HP nineT.

Een week schuren en polijsten
Jeffry Sol is al jaren actief in het (ver-)bouwen van auto’s en motoren. Hij raakte al op vroege leeftijd gefascineerd door de auto- en motorsport, wat duidelijk te zien is in het ontwerp van zijn HP nineT. “Als je kijkt naar klassieke racewagens en racemotoren, of oude gevechtsvliegtuigen, dan zie je meteen hoezeer die gebouwd zijn op snelheid en functionaliteit”, licht hij toe. “En juist door het gebruik van ouderwetse technieken en materialen zien die voertuigen er bijna als vanzelf zo geweldig uit. Die sfeer en uitstraling wilde ik ook in het design van de HP nineT terug laten komen.”
Bij de HP nineT tref je overal prachtige details. De vorm van de luchtinlaat op de onderkuip is geïnspireerd op de vormen van oude jachtvliegtuigen en racewagens. En de asymmetrie, zo typisch voor de styling van BMW Motorrad, komt in het hele ontwerp op verschillende punten terug. “De tank is asymmetrisch, net als bij het origineel, evenals de onderkuip, de achterkant met de uitlaat en de voorkant met de asymmetrische koplamp.” In de laatste fase van de ombouw vijlde Jeffry alle lasnaden én het koetswerk met de hand zodat imperfecties in het aluminium aan het licht kwamen. Vervolgens moest hij deze er met de hand uitkloppen en begon het vijlen opnieuw, net zo lang tot er een volledig egaal oppervlak ontstond. Tot slot besteedde hij een week aan schuren en polijsten om tot dit oogverblindende eindresultaat te komen.

Custom affabriek
De BMW R nineT is razend populair onder customizers over de hele wereld. Bekende ontwerpers van onder meer Urban Motor, El Solitario, Blitz, Roland Sands en UCC maakten eerder al indruk met hun ‘custom-made’ R nineT’s. “De basis van de BMW R nineT leent zich perfect voor customizing. Er zijn gescheiden kabelbomen voor de motor en het rijwielgedeelte, waardoor de vrijheid voor customizers optimaal is”, zegt Edgar Kleinbergen, Manager Motorrad bij BMW Nederland. “Onder de tank ligt een extra aansluiting voor bijvoorbeeld lampen tot maximaal 10 Ampère, maar ook affabriek zijn er diverse, unieke mogelijkheden om je R nineT naar eigen smaak aan te passen. Zo is er bijvoorbeeld de keuze uit twee, met de hand gemaakte, aluminium brandstoftanks.”

BMW RnineT10

Fotografie: Floris Velthuis Photography


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal