4 Hours of Spa Classic op zaterdag 4 juli

De 4 Hours of Spa Classic is al jaren een niet meer weg te denken onderdeel van de Bikers' Classics in Spa-Francorchamps. Op zaterdagavond 4 juli start om 20.00 uur met een befaamde Le Mans-start de tweede wedstrijd van de prestigieuze European Classic Series. De ruim zestig teams met rijders uit tien landen zorgen voor een indrukwekkend startveld.

Het Belgische Team Force startte begin april voortvarend aan de verdediging van de Europese titel die zij vorig jaar veroverde. Op het circuit van Paul Ricard du Castellet wisten de voormalige Endurance-wereldkampioenen Richard Hubin en Gregory Fastré de wedstrijd naar hun hand te zetten. Met hun eigen thuisrace in het vooruitzicht mogen Hubin en Fastré worden bestempeld tot de favorieten voor de 4 Hours of Spa Classic. Zeker ook omdat het snelle duo in 2014 hun Harris Suzuki in Spa Francorchamps naar de winst wist te sturen. En Hubin mag dan onlnags 61 jaar zijn geworden, als tweevoudig winnaar van de 24 Heures de Liège kent hij het circuit van Francorchamps als geen ander. In België kunnen Hubin en Fastré echter op sterke tegenstand rekenen. Het Britse Phase One onder leiding van de vermaarde Russell Benney koppelt ervaring en professionaliteit aan snelheid. Met Stéphane Mertens haalde het team een doorgewinterde Francorchamps-specialist in huis. Mertens, die in 1989 maar net naast de WK Superbike-titel greep, vormt een team met Ian Simpson, terwijl Phase One nog een tweede team zal inzetten met Hugh Brasher en de ervaren Zweed Peter Linden, beiden bepaald geen onbekenden in Francorchamps. Phase One finishte toen als derde in België. Op Le Castellet bleef het runner-up team van het 2014-kampioenschap met hun Suzuki nog het dichtst bij het winnende Team Force in de buurt.

Vaste waarden
De deelnemerslijst van de 4 Hours of Spa Classic toont teams die elk jaar van de partij zijn en inmiddels zijn uitgegroeid tot vaste waarden in de European Classic Series. De fraaie Kawasaki GPZ 1000 van het Zwitserse Bolliger Classic Endurance Team is sterk genoeg voor het podium, en dat geldt eveneens voor de Honda van het Italiaanse Team Segale Classic. Beide teams presteerden sterk in Frankrijk, maar grepen naast een podiumplek. Dat deden ook Henk van der Mark en Dirk Brand met een vierde plaats, maar de voormalige winnaars van de 24 Uren van Le Mans starten elk jaar buitengewoon gemotiveerd aan de race op Spa-Francorchamps. Als zij met hun Bakker-Suzuki gevrijwaard blijven van problemen, is het Nederlandse koppel een gevaarlijke outsider. Of Eric Mizera en Yannick Le Gaudu genoegen willen nemen met een rol als outsider is maar zeer de vraag. De snelle Fransen van Armor Classic Bike finishten in hun thuiswedstrijd als derde.

Het Duitse Kaiser Classic Endurance Team won in 2013 de 4 Hours of Spa Classic en zal ook nu weer aan de start verschijnen, net als het snelle Italiaanse Team Taurus en de 'Real Dholda Friends' Gian Mertens en Willy De Neef. Met hun Moto Guzzi Le Mans zal het Amerikaanse Team Guzzi Nerd zeker de aandacht trekken. Of zij met hun twin een kans hebben tegen de overmacht van viercilinders in de sterk bezette Maxi Classic-klasse valt nog te bezien. Voor veel teams is echter het halen van de finish al een prestatie om terecht trots op te zijn. Het veld, met niet alleen Japanse viercilinders, maar ook Ducati's, BMW's en een enkele BSA en Norton, is zeer divers en kleurrijk. Bovendien meent het vaak onvoorspelbare weer in de Belgische Ardennen ook vrijwel jaarlijks een belangrijke rol te moeten spelen in de race!

Hoogspanning
Zoals gebruikelijk rijden tijdens de achtste editie van de 4 Hours of Spa Classic de teams in drie verschillende klassen. Daardoor zal in de pitlane en op het 7 kilometer lange circuit tot middernacht van de coureurs én hun teams uiterste concentratie worden gevergd. Als om 24 uur dan de verlossende finishvlag wordt gezwaaid, is er plaats voor ontlading, vreugde of teleurstelling binnen meters van elkaar in de pitlane. Met de wetenschap dat na de 4 Hours of Spa Classic in oktober in Aragon de beslissing in de titelstrijd moet vallen, beseft ieder team dat er in België geen ruimte is om fouten te maken. Hoogspanning verzekerd!

BIKERSCLASSICS poster


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal