BMW Concept Path 22: scrambler gebaseerd op R nineT

BMW Motorrad presenteert de BMW Concept Path 22. Het is een bijzondere interpretatie van een scrambler, die tijdens de vierde editie van het Wheels & Waves Festival in Biarritz aan het publiek wordt voorgesteld. Het festival, dat van 11 tot 14 juni 2015 wordt gehouden, is een unieke ontmoetingsplaats waar mensen in een sfeer van pure vrijheid en individualiteit alles op het gebied van custom motoren, surfen en kunst kunnen uitwisselen. 

De eerste scramblers waren in de jaren vijftig gemodificeerde wegmotoren met grove banden, een iets verhoogde veerweg en een hoog gemonteerde uitlaat voor offroad-gebruik. Door deze kenmerken hadden de motoren een karakteristiek uiterlijk dat symbool werd voor een bepaalde levensstijl. “Een scrambler is de perfecte motor voor Wheels & Waves. Hij belichaamt de essentie van motorrijden en trekt zich niets aan van bestaande conventies”, legt Egar Heinrich, Head of BMW Motorrad Design, uit. “De prestaties zijn minder belangrijk, maar stijl en originaliteit des te meer. Scramblers drukken passie uit en zijn net zo divers als hun eigenaren. De BMW Concept Path 22 is onze eigen interpretatie gebaseerd op de BMW R nineT. Deze laatste is de perfecte basis voor een ombouw tot scrambler.”

Samenwerking met Southsiders MC, Ornamental Conifer en Dyer Brand.
De BMW Concept Path 22 is het resultaat van een samenwerking die veel verder gaat dan de motorfiets zelf. Op initiatief van de Wheels & Waves organisatie – de motorclub Southsiders MC en clublid Vincent Prat in het bijzonder – heeft BMW Motorrad de kunstenaar Ornamental Conifer en surfboardmaker Mason Dyer van Dyer Brand uitgenodigd om de BMW Concept Path 22 samen te ontwerpen. “Gebaseerd op onze interpretatie van de scrambler wilden we een motorfiets ontwikkelen die perfect aansluit op de grote diversiteit aan mensen en culturen die je op Wheels & Waves tegenkomt. We hebben de perfecte partners gevonden om dit mogelijk te maken. De BMW Concept Path 22 weerspiegelt alles wat het Waves & Wheel-publiek, het festival en de lifestyle zo speciaal maken”, zegt Heinrich.

Om deze reden wordt de BMW scrambler aan bezoekers van Wheels & Waves gepresenteerd in een bijzondere kleurstelling, compleet met lederen BMW motorkleding die speciaal door Ornamental Conifer is ontworpen, evenals twee surfplanken van Dyer Brand. Samen weerspiegelen ze de creatieve sfeer die Wheels & Waves en zijn voortdurend groeiende gemeenschap ademen. De naam ‘Path 22’ refereert aan een van Europa’s meest bijzondere surfplekken die alleen insiders kennen. Dit strand ligt aan de Atlantische kust van Zuid-Frankrijk en is niet toegankelijk voor auto’s. Het pad dat naar deze speciale plek leidt, wordt aangeduid met nummer 22.

De motorfiets – De uitdrukking van vrijheid.
“De BMW Concept Path 22 staat voor vrijheid in de ruimste zin van het woord. Er zijn geen grenzen. Waar je ook van houdt, alles is geoorloofd, net als op het Wheels & Waves Festival”, zegt Ola Stenegard, Head of BMW BMW Motorrad Vehicle design. “De BMW Concept Path 22 is gebaseerd op de BMW R nineT, die wij zien als de ultieme custom. Sterker nog, de BMW R nineT is ontworpen om relatief eenvoudig te worden aangepast aan de persoonlijke voorkeuren van zijn eigenaar. Het idee van een BMW scrambler is niet nieuw, maar dit is het juiste moment om onze interpretatie van dit legendarische motorfietsconcept te presenteren.”

Het hart van de BMW Concept Path 22 wordt gevormd door een krachtige tweecilinder boxermotor met cardanaandrijving – typisch BMW. Dankzij de aan één kant gemonteerde wielophanging is het vijfspaakswiel extra goed zichtbaar, opnieuw een typisch BMW kenmerk. Ook de rest van de motor is eenvoudig maar krachtig vormgegeven. De klassieke ronde koplamp, de brandstoftank en het korte zadel zorgen voor de perfecte verhoudingen. De tank is hoger dan de achterzijde, wat zorgt voor uitstekende rijeigenschappen. Typische scrambler-kenmerken, zoals een groot voorwiel, een iets langere veerweg en een hoog gemonteerde uitlaat zorgen ervoor dat de BMW Concept Path 22 zich moeiteloos over gravel en zand laat dirigeren. Deze elementen dragen ook bij aan het dominante uiterlijk dat meteen verraadt welke ervaringen de bestuurder van de BMW Concept Path 22 kan verwachten.

Rijplezier in zijn puurste vorm.
De BMW Concept Path 22 is gestript tot het puur noodzakelijke. Elk detail heeft een functie en straalt vakmanschap uit. Behalve rustieke elementen zoals de wielbouten en de beschermende kap voor de koplamp, zijn er ook hoogwaardige details, zoals het lederen zadel, lederen handvatten en de in typische scramblerstijl uitgevoerde Akrapovic uitlaat van roestvrij staal. Ook opvallend zijn de sportieve onderdelen van Öhlins and Gilles Tooling, de in de uiteinden van het stuur geïntegreerde knipperlichten, het instrumentenpaneel van MotoGadget en contrasterende onderdelen van Roland Sands Design. De in geborsteld aluminium uitgevoerde wielen zijn exclusief door BMW Motorrad geproduceerd. Alle onderdelen van de BMW Concept Path 22 zijn van de hoogst mogelijke kwaliteit en geen enkel detail is overbodig.

Kunst van Ornamental Conifer.
Het opvallende lakwerk van de koplampbehuizing, brandstoftank en spatborden is ontworpen door Ornamental Conifer, alias Nico Sclater. Hij maakt al lang onderdeel uit van Wheels & Waves en is medeoprichter van de grafische identiteit van het festival. Gestileerd vormgegeven letters en grafische versiering staan in zijn werk centraal. De ondeugende stijl van zijn typografie gaat vaak samen met kernachtige woordspelingen. Behalve de lak van de scrambler bewerkte hij ook een aantal lederen jassen voor het BMW Concept Path 22 team.

De golven berijden – surfplanken van Dyer Brand.
Een bijzonder kenmerk van de BMW Concept Path 22 is de surfplankhouder aan de rechterzijde. Deze is speciaal door BMW Motorrad ontworpen en is net zo minimalistisch, functioneel en van hoge kwaliteit als de motorfiets zelf. De houder is gemaakt van aluminium en leder en is geschikt voor surfplanken van uiteenlopende formaten. Als de houder wordt ingeklapt, vormt het een geheel met het silhouet van de motorfiets. Eenvoudig demonteren is ook mogelijk. De surfboards voor in de drager zijn gemaakt door de toonaangevende boardmaker Mason Dyer van de fabrikant Dyer Brand in San Diego. Dyer is beroemd om zijn hoge kwaliteit custom surfplanken die zijn geïnspireerd op de vijftiger en zestiger jaren. Speciaal voor de BMW Concept Path 22 ontwierp Dyer twee surfboards: een longboard die verwijst naar de periode van de opkomst van de scramblers en een shortboard die aan de eisen van hedendaagse surfers voldoet.

BMW Concept Path R nineT


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal