• Home
  • Persberichten
  • 2.000 bromfietsen bij eerste editie Belevingsevenement BromfieTTs 2014

2.000 bromfietsen bij eerste editie Belevingsevenement BromfieTTs 2014

Nooit eerder verzamelden zoveel bromfietsers zich op het binnenterrein van het Circuit van Drenthe. Vanuit het hele land kwamen bromfietsers, passagiers en toeschouwers afgelopen zondag naar het TT Circuit Assen voor de eerste editie van 'Belevingsevenement BromfieTTs'. Het evenement appelleerde aan een groeiende schare Nederlanders die in hun vrije tijd terug naar hun jeugdjaren gaan wanneer ze het been over het zadel van een bromfiets zwaaien en onderscheidde zich van statische shows en toerroutes doordat bezoekers met hun trots op de historische TT-baan mochten rijden. In totaal verwelkomde de organisatie rond de 2.000 bromfietsen op het TT Circuit.

Ode aan 3 generaties vervoer en vermaak
Het eerste afspraakje, voor het eerst stad of dorp uit, of achterop bij vader of moeder; meerdere generaties Nederlanders bewaren waardevolle herinneringen aan de bromfiets. De bromfiets staat voor velen synoniem voor een vrije en onbezorgde jeugd. Voor het eerst gaan en staan waar je wilt! Op je brommer naar je eerste baan in de stad en in sommige gevallen, je brommer als eerste bezit van je startende onderneming. Belevingsevenement BromfieTTs is een ode aan de 50cc tweewieler in Nederland en aan 3 generaties Vervoer en Vermaak. Van de vroege twintiger, tot de hoogbejaarde Nederlander, vrijwel iedereen begint te glimmen wanneer hen gevraagd wordt naar hun 'brommertijd'.

Op dezelfde brommer uit 1983 terug naar de TT
Je bent 72 en eeuwig jong dankzij een tot in de puntjes gerestaureerde DKW-brommer, precies zo eentje als die je als 16-jarige jongen in 1958 aanschafte! En wat te denken van een 1973er Kreidler RM. De eigenaar heeft em al 31 jaar in bezit en reed op dezelfde brommer in 1983 voor het laatst naar de TT-baan voor de jaarlijkse Dutch TT. Vandaag mocht hij zelf de legendarische TT-baan uitproberen. Het zijn stuk voor stuk prachtige levensverhalen van zowel bromfiets als bestuurder en evenementpartner Bromfiets magazine tekende er de nodige op deze zondag. Op de cover van het oudste bromfietsblad van Nederland schitteren momenteel de broertjes Tim en Tom Coronel, nog steeds in het bezit van de viertaktbrommer uit hun tienerjaren! Eerdere covers toonden Louis van Gaal, Dave Berry, Brigitte Bardot en een jonge Prins Willem Alexander met hun bromfietsen.

Duizenden bromfietsers
De aantallen werden natuurlijk gevormd door prachtige Kreidlers en Zündapps en de modellen van Puch, Sparta, Honda, Yamaha, Suzuki, Tomos en Solex. Veel bromfietsers kwamen in clubverband naar Assen onder de bonte vlag van namen als: 'de Kreidlernozems', 'Bromfietsclub Beltrum', 'De Eembrothers' en 'De Zündappvrienden'. Op de showpaddock vergaapten de bezoekers zich ook aan zeldzamere types zoals een 1952-er Kreidler, één van de eerste NSU Quickly's, een Eysink 'snavelbek' Rekord, tot een stokverroeste maar rijdende Magneet en complete zelfbouwprojecten op basis van een Puch Maxi.

Onderdelenmarkt en exposities
Bij de stand van Bromfiets magazine maakten de oudere bromfietsers van schrik rechtsomkeert, want daar wachtte 'Hoofdagent' Melle Zegel met zijn originele Politie-DKW en rollenbank hen op. Wie zijn bromfiets op de rollenbank liet testen kreeg een certificaat mee naar huis! Evenementpartner Brouwer Motors bracht een indrukwekkende collectie bromfietsen mee die een centrale positie in nam op het evenementterrein. Tegenover de onderdelenmarkt met diverse standhouders werden exposities en entertainment verzorgd door onder andere historische motorroute Tour de TT, het Feel the 50's festival in Venlo, de rijwielhulpmotorclub en het Solexmuseum Colijnsplaat. Dit unieke musuem liet bezoekers zonder brommer GRATIS rijden op hét vervoermiddel voor na-oorlogs Nederland, de Solex.

TT-start, Officiële brommersprint en Solex racen!
Meer dan 20.000 toeren per minuut, zuigers ter grootte van een borrelglaasje en topsnelheden van vér boven de 160 kilometer per uur! Belevingsevenement BromfieTTs ging 'back to the sixties' met een echte 50cc Grand Prix demonstratie van originele Grand Prix machines. Dé klasse waarin Nederlandse coureurs en constructeurs in de jaren '60 zeer succesvol waren. Met een officiële brommersprint promoveerde een typisch Hollandse sport van de gezellige dorpsstraat naar het heilige MotoGP-asfalt van Motorstad Assen. De sprinters waren onder de indruk van de grip die het MotoGP-asfalt hen gaf, hoewel het erg warme klimaat de hooggetunede tweetakten wel wat moeilijker liet ademen. Dat ook Solexen behoorlijk hard door de bocht kunnen toonde het Solexmuseum Colijnsplaat met een Solex racedemonstratie.

Het voor het TT Circuit nieuwe evenement trok naast bromfietseigenaren en clubs veel nieuwsgierige bezoekers die vandaag opnieuw konden ervaren hoe fijn het vroeger was en hoe fijn het ook vandaag de dag is om te 'brommen'.

Belevingsevenement BromfieTTs 2014


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen