Internationale ‘Interdisc’ Grasbaanraces Staphorst 2014

De afgelopen maanden is er weer hard gewerkt aan de voorbereidingen voor de 13e editie van de internationale grasbaanraces in Staphorst, georganiseerd door de motorclub AMBC. Dit jaar voor het eerst alleen op de vrijdagavond 8 augustus.

De traditie wilde dat er zowel op de vrijdagavond als op de zaterdag races georganiseerd werden maar vanwege de teruglopende belangstelling bij de gelegenheidsrijders op zaterdag heeft de organiserende grasbaancommissie van de club besloten de wedstrijden op de zaterdag te cancelen. De zaterdag kan nu gebruikt worden om het terrein weer tip top in orde te maken voor de Staphorster kinderen die hier jaarlijks in de vakantie hun huttendorp gaan opbouwen. Nog zo'n prachtige traditie die elk jaar volgt op de grasbaanraces van de AMBC.

Nadat in 2013 voor het eerst werd afgestapt van de avondraces waardoor men geen kunstlicht meer nodig was worden de wedstrijden ook dit jaar weer op dezelfde manier, dus bij daglicht, verreden. Het eerste startschot zal daarom al om 17.00 uur 's middags klinken. Er is wel voor de hele avond vertier gezorgd doordat na afloop van de races de feesttent nog tot in de late uurtjes geopend zal zijn. Drive- in show 'Banjo' draagt hier met behulp van DJ Roy zijn steentje aan bij.
Evenementsponsor machinefabriek Interdisc b.v. uit 't Harde is ook al bijna een vaste waarde bij de Staphorster grasbaanraces. Deze fabrikant van machineonderdelen voor vele takken van industrie met specialiteit in de fabricage van tandriemschijven heeft in Harm Horstede een eigenaar met heel veel passie in de grasbaansport. Horstede is immers zelf voormalig Europees topcoureur die diverse malen in de top van Nederland EN Europa geëindigd is. Tevens is Aannemersbedrijf Engel, specialist op gebied van grond-, straat-, riool- en sloopwerken al enige jaren evenementsponsor. De AMBC is blij en trots dat deze twee ondernemers hun samenwerking voor dit jaar voortgezet hebben.

Afwisselend programma met clubklasse.
Het wedstrijdprogramma ziet er als volgt uit. De spectaculaire shorttrack- klassen ST1 en ST2 rijden een wedstrijd om het Nederlands kampioenschap. In de ST2 zien we regiorijdster Harriet Zwiers uit Koekange en haar dorpsgenoot (en AMBC clublid) Erwin Mulder aan de start verschijnen. Mulder staat op het moment van schrijven vierde in het kampioenschap maar kan zeker de ereplaatsen nog bereiken. Net als vorig jaar is de jeugd vertegenwoordigd in de NK 125 cc jeugd categorie. Hier is AMBC- lid Gert Poolman uit Rouveen actief en hij staat op dit moment op een keurige vierde plaats in de tussenstand. Deze regionale coryfeen kunnen de steun van het publiek heel goed gebruiken in startvelden die voornamelijk door deelnemers uit de noordelijke provincies worden bevolkt.

Op veler verzoek dit jaar ook weer de zijspannen aan de start, spektakel dus gegarandeerd. Zij rijden om de open Nederlandse titel. Trotse koplopers in de tussenstand zijn William Mathijssen en Nathalie Stellingwerf en gezien de vele internationale deelname dit seizoen uit Frankrijk, Duitsland en Engeland kan deze zijspanklasse ook in Staphorst wel eens een buitenlands podium gaan kennen.

Nieuw dit jaar is de regioklasse. De AMBC heeft in het verleden al vaker pogingen ondernomen om de eigen clubrijders een podium te kunnen bieden bij dit druk bezochte evenement. Dit bleek echter tot dit jaar niet mogelijk. Daarom organiseerde de vereniging ook haar eigen wedstrijden voor clubrijders op de zaterdag. Zoals gemeld worden deze races dit jaar niet meer verreden vanwege de terug lopende deelname. Een van de redenen van deze terugloop is trouwens te vinden in de extra maatregelen die deze rijders voor deze eenmalige race moeten uitvoeren. Zo moet onder andere de voorrem geheel gedemonteerd worden! Deze regels zijn voorschrift van de nationale bond en hier kan de club dus ook weinig aan veranderen. De reguliere clubcrosser heeft vaak geen geld om deze extra kosten te maken en ziet dus af van deelname.
Gelukkig heeft de club nu dus wel toestemming gekregen om ruimte in het vrijdagavond programma te maken voor een clubklasse. De deelnemers hieraan moeten dus ook aan deze genoemde regels voldoen maar als tegenprestatie voor dit extra werk en kosten kunnen deze rijders wel voor eigen publiek en voor volle tribunes hun kunsten vertonen. De inschrijving voor deze klasse is nog open dus namen zijn nog niet te noemen maar de AMBC hoopt dat de toprijders uit het dorp en regio aan de start zullen staan deze avond zodat men het plaatselijke publiek en sponsoren op een spektakel zal kunnen trakteren.

Europese toprijders in Staphorst
Als rode draad in het wedstrijdprogramma rijdt op vrijdagavond de Internationale Special Klasse met hun methanol gestookte machines zonder remmen. De Europese finale is onlangs verreden en onze landgenoot, en voormalig deelnemer in Staphorst, Yannick de Jong heeft daarbij zijn Europese titel kunnen prolongeren. Helaas zal de Jong dit jaar niet aan de start staan in Staphorst. De organisatie heeft wel overeenkomsten afgesloten met de volgende rijders met daarbij enkele grote namen.

Enrico Janoschka (D) EK finale 3e
Bernd Dinklage (D)
Stephan Katt (D) EK finale 10e
Mitch Godden (GB)
Andrew Appleton (GB) EK Finale 8e
Christian Hulshorst (D)
Dave Mears (GB)
Arne Anderson (DK)
Danny Warwick (GB)
Sjoerd Rozenberg (NL)
Henri van der Steen (NL)
Mark Stiekema (NL) EK finale 9e
Lars Zandvliet (NL)
Dirk Fabriek (NL) EK Finale 6e (nog niet bevestigd)

Leuk om te vermelden is dat Engelsman Mitch Godden vorig jaar ook aan de start stond en dermate onder de indruk was van de hele entourage en sfeer dat hij sponstaan besloot lid te worden van de AMBC. Volgens hem zijn de Nederlandse toprijders ook vaak lid van een club waar een grasbaanrace wordt gehouden. Toen Godden hoorde dat de AMBC geen top- specialrijders als lid had wilde hij meteen bijgeschreven worden als lid van de AMBC. Hij zal op 8 augustus dus voor zijn eigen publiek rijden en hoopt natuurlijk op veel steun van zijn mede- clubleden!

Vertier voor publiek met nieuwe regels
Het grootste vertier wordt natuurlijk verzorgd door de matadoren binnen de houten omheining. De catering van de club zal daarbij weer zorgdragen voor een goede verzorging van de inwendige mens. De grote feesttent is vanzelfsprekend vrijdagavond na afloop van de races ook nog tot in de late uurtjes open waarbij Drive- in show Banjo met DJ Roy de boel op de kop zal zetten. De AMBC hoopt op een gezellige afsluiting van dit topevenement maar de club meld dat er streng gelet wordt op naleving van de nieuwe horecaregels waarbij er geen drank beneden de 18 jaar verkocht zal worden. Verder is men verplicht een ID kaart te tonen als hier bij de kassa of in de feesttent om wordt gevraagd. Bij twijfel zal de toegang geweigerd worden.

Belangrijk te weten:

Toegangsprijzen:
0 t/m 11 jaar: gratis
12 t/m 17 jaar: €8
vanaf 18 jaar: €15
(Hierbij is wel een gratis programma verkrijgbaar terwijl ook het parkeren vrij van kosten is.)

Tijdschema:Aanvang trainingen 14.00 uur
Aanvang wedstrijden 17.00 uur (rijdersvoorstelling Specials begint al om 16.30 uur!)

Grasbaanraces poster

 


Share

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal

Schakel javascript in om dit formulier in te dienen