Skip to main content

Zes Nederlanders aan de start van MXGP Valkenswaard

Met twee Nederlandse kanshebbers op een podiumplaats mogen de Nederlandse toeschouwers vol belangstelling uitkijken naar de Grand Prix motorcross in Valkenswaard op 7 en 8 maart. Zelden waren de vooruitzichten op Nederlands succes in de MXGP, de topklasse van de motorcross, zo groot als dit jaar.
Jeffrey Herlings kwam vorig seizoen nauwelijks aan rijden toe door blessures. Pas tegen het eind van het seizoen kon hij weer goed meedraaien. Dat leverde twee GP-overwinningen op en de wereldtitel voor landenteams tijdens de Motocross of Nations in Assen.
Herlings heeft zich de afgelopen maanden goed kunnen voorbereiden op het seizoen 2020.
Dat Herlings – die net als in alle voorgaande seizoenen ook dit jaar weer deel uitmaakt van het door Red Bull gesponsorde fabrieksteam van KTM – fit is liet hij zien bij internationale wedstrijden in Engeland (Hawkstone Park) en Frankrijk (Lacapelle Marival). Beide wedstrijden wist hij te winnen. Herlings zegevierde in de periode 2010-2018 maar liefst acht keer in Valkenswaard. Kan hij er dit jaar een negende zege aan toevoegen?
Aan de vooravond van de Britse GP maakte KTM bekend dat Herlings zijn bestaande contract heeft verlengd, waardoor hij nu tot en met 2023 aan het Oostenrijkse merk zal zijn verbonden.
Zijn belangrijkste belager zou wel eens Glenn Coldenhoff kunnen zijn. Vorig seizoen was hij aan het begin van het jaar niet fit na een zware trainingsval. Pas in de tweede helft van de competitie kon hij goed laten zien wat zijn mogelijkheden waren. Dat resulteerde in het winnen van drie GP’s, de derde plaats in de WK-eindstand en winst in de Motocross of Nations. Coldenhoff is met zijn team Standing Construct overgestapt op GasGas, een Spaans merk dat een tijdje geleden is overgenomen door Pierer Mobility AG, het bedrijf dat ook al KTM en Husqvarna bezit. Standing Construct is het fabrieksteam van GasGas.
Het derde lid van het winnende team in de Motocross of Nations, Calvin Vlaanderen, kwam tot nu toe uit in de MX2, maar moet vanwege zijn leeftijd dit jaar de overstap maken naar de MXGP. Hij komt uit voor Gebben Van Venrooy Yamaha Racing.
Brian Bogers heeft al meer ervaring in de MXGP. De nummer dertien van 2019 reed de afgelopen weken sterk in de wedstrijden voor het Spaans kampioenschap. Bogers maakt deel uit van een Italiaans team, Marchetti Racing Team KTM.
Micha-Boy de Waal scoorde afgelopen jaar in tien manches WK-punten, goed voor de 27e plaats in de WK-eindstand. De rijder van het No Fear / Jumbo BT Racing Team zal op zijn Yamaha aan het merendeel van de Europese GP’s deelnemen.
Lars van Berkel (Husqvarna SKS Racing NL) komt in Valkenswaard met een wildcard aan de start.

Sterke fabrieksteams
Concurrentie voor Herlings is er vanuit eigen Red Bull KTM Factory Racing-gelederen van Tony Cairoli en Jorge Prado. Cairoli is negenvoudig wereldkampioen en won al zeven keer op het Eurocircuit. Prado is tweevoudig MX2-wereldkampioen en maakt nu zijn debuut in de MXGP. Zijn voorbereiding werd verstoord door een in december opgelopen gebroken rechter dijbeen. Het was nog maar de vraag of hij er aan het begin van het nieuwe GP-seizoen bij zou kunnen zijn, maar de Spanjaard heeft laten weten in Engeland van start te gaan.
Team HRC (het fabrieksteam van Honda) vertrouwt wederom op wereldkampioen Tim Gajser. De Sloveen reed dit jaar al sterk bij internationale wedstrijden in Italië, waar hij zelfs het Italiaanse kampioenschap behaalde. Hij heeft de uit de MX2 overgekomen Australiër Mitchell Evans als teamgenoot.
Het Monster Energy Yamaha Factory MXGP-team ziet er op papier zeer sterk uit. Yamaha heeft de Zwitsers Jeremy Seewer (nummer 2 in 2019) en Arnaud Tonus (vijfde in 2019) en de Fransman Gautier Paulin (vierde in 2019 en tweevoudig winnaar in Valkenswaard) onder contract.
Ook het Monster Energy Kawasaki Racing Team kent dit jaar een sterke bezetting in de personen van de Waal Clément Desalle en de Fransman Romain Febvre. Desalle eindigde al zes keer in de top-drie van het wereldkampioenschap, maar greep tot nu toe nog altijd naast de wereldtitel. Febvre was al wel eens MXGP-wereldkampioen.
Rockstar Energy Husqvarna Factory Racing heeft als rijders voormalig MX2-wereldkampioen Pauls Jonass uit Letland en de Litouwer Arminas Jasikonis.
Calvin Vlaanderen is niet de enige MXGP-debutant in zijn team, dat geldt ook voor de Amerikaan Thomas Covington.
En dan zijn er nog andere rijders die zich wellicht in de kijker kunnen rijden, zoals Jeremy van Horebeek, Shaun Simpson, Julien Lieber en Kevin Strijbos.

Wedstrijdformaat
De rijders van de MXGP en de MX2 beginnen op zaterdag 7 maart met een vrije training. Daarna volgt een tijdtraining. Daarin wordt de opstelling achter het starthek voor de kwalificatierace op zaterdagmiddag bepaald. De uitslag van die wedstrijd bepaalt de opstelling achter het starthek bij de beide manches van zondag 8 maart.
De dames van de WMX kennen na een vrije training een tijdtraining, waarin de startposities worden bepaald.
De EMX250 rijdt een vrije training met aansluitend tijdtrainingen. De besten per groep plaatsen zich voor de beide wedstrijdmanches. Het aantal groepen waarin wordt getraind hangt af van het aantal inschrijvingen. Tot honderd inschrijvingen wordt er getraind in twee groepen, zijn het er meer dan worden er door loting drie groepen ingedeeld.
De eerste manche van zowel de WMX als de EMX250 is op zaterdagnamiddag, op zondagochtend rijden ze hun tweede manche.

Puntentelling
In zowel de drie GP-klassen als de EMX250 zijn er punten te verdienen voor de eerste 20 rijders per manche. Winnaar van de wedstrijd is de rijder met de meeste punten uit de twee manches. Bij een gelijk puntentotaal bepaalt het betere resultaat van de tweede manche de klassering.

Grand Prix kalender 2020

 • 1 maart Groot-Brittannië – Matterley Basin
 • 8 maart Nederland – Valkenswaard
 • 22 maart Argentinië – Neuquen
 • 5 april Italië – Pietramurata
 • 19 april Spanje – intu Xanadú
 • 26 april Portugal – Agueda
 • 10 mei Frankrijk – St. Jean d’Angély
 • 17 mei Italië – Maggiora
 • 24 mei Duitsland – Teutschenthal
 • 7 juni Rusland – Orlyonok
 • 14 juni Letland – Kegums
 • 28 juni Indonesië – Jakarta
 • 5 juli Indonesië – Palembang
 • 26 juli Tsjechië – Loket
 • 2 augustus België – Lommel
 • 16 augustus Zweden – Uddevalla
 • 23 augustus Finland – KymiRing, Kouvola
 • 6 september Turkije – Afyonkarahisar
 • 13 september China – nog niet bekend
 • 20 september Italië – Imola

Motocross of Nations

 • 27 september Frankrijk – Ernée

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws