VanderHeide Motorcycles presenteert 100% koolstofvezel motorfiets

De Nederlandse start-up VanderHeide Motorcycles heeft op de 2016-editie van het Goodwood Festival of Speed in Engeland hun “Gentleman’s Racer” gepresenteerd. De aanwezige pers beschreef de motorfiets als “carbon wonder” (Motorrad International) en “a breathtaking mix of metal and carbon fibre monocoque chassis” (Motorcycle News UK).

De motorfiets is opgebouwd uit een volledig koolstofvezel monocoque chassis, koolstofvezel achterbrug en een koolstofvezel voorvork. Elk koolstofvezel-onderdeel is ontworpen en met de hand gebouwd door Rolf van der Heide, oprichter van het bedrijf.

Een ander opvallend kenmerk van de motorfiets is de gepatenteerde vering constructie: de voor- en achterdemper zijn in een rechte lijn tegenover elkaar geplaatst, waardoor ze elkaars krachten opheffen. Deze constructie is gangbaar bij race auto’s en is nu voor het eerst op een motorfiets toegepast.

Rolf van der Heide: “Zolang ik me kan herinneren, droom ik er van om mijn eigen motorfiets te ontwerpen. Ik heb onder andere gewerkt bij Spyker Automobielen en Carver. Ik vond het heel inspirerend om te ervaren hoe deze bedrijven constant uit hun comfort zone stappen en blijven innoveren. En, als werktuigbouwkundige, ben ik gefascineerd door de oneindige constructiemogelijkheden van composieten. Vijf jaar geleden besloot ik om mijn kennis en ervaring te combineren en me te richten op het realiseren van mijn eigen droom.”

Het bedrijf is opgericht in 2011. Rolf van der Heide (30) is verantwoordelijk voor de techniek. Zijn twee jaar oudere broer Sjors van der Heide is verantwoordelijk voor de organisatie. De Nederlandse designer Michiel van den Brink heeft de styling van de motorfiets verzorgd.

Het droog gewicht van de straat legale versie is 175kg. De race versie weegt slechts 165kg. In het chassis kan 24 liter brandstof worden opgeslagen. Er is geen aparte brandstoftank.

De motorfiets is voorzien van de hoogste kwaliteit onderdelen: Aprilia RSV4 V4 1000cc 201pk motorblok (optioneel het Aprilia RSV4 Superbike motorblok met 230+pk), Öhlins TTX 36 inline schokdempers, BST 17” koolstofvezel wielen, MoTeC C125 dashboard. Het leren zitje en de bijbehorende handgrepen zijn handgemaakt.

VanderHeide biedt de mogelijkheid om de motorfiets volledig naar klantwens af te leveren: kleurstelling naar wens, technische uitrusting naar wens (optioneel kan bijvoorbeeld het Aprilia RSV4 Superbike motorblok van 230pk gemonteerd worden) en het chassis wordt op maat gemaakt op basis van onder andere de lengte en het lichaamsgewicht van de klant.

Foto’s en meer informatie over de technische specificaties zijn te vinden op de VanderHeide website:
www.vanderheidemotorcycles.com

VanderHeide accepteert nu bestellingen. De eerste serie verschijnt in gelimiteerde oplage van 25 stuks. Verkoopprijzen zijn op verzoek beschikbaar.

Fotografie: Studio Target Press
 

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief