Vanaf vandaag (maandag 14 april) mag er overdag weer 130 kilometer per uur worden gereden op delen van de Nederlandse snelweg. Het gaat vooralsnog om 3 trajecten: de A7-Afsluitdijk, tussen Stevinsluizen en Lorentzsluizen, de A7 tussen de aansluiting Winschoten en de grens met Duitsland, en de A6 tussen Lelystad-Noord en de Ketelbrug. Het is de bedoeling dat voor de zomer er ook op een 4e traject, de A37 tussen knooppunt Holssloot en aansluiting Zwartemeer, overdag 130 kilometer per uur mag worden gereden. Daar worden nu voorbereidingen voor getroffen. In totaal gaat het om 117 kilometer aan asfalt.
Op de trajecten mag pas overdag 130 kilometer per uur worden gereden als er daadwerkelijk borden langs de weg staan. Die worden vandaag (maandag 14 april 2025) onthuld bij de Afsluitdijk en de komende dagen geplaatst door Rijkswaterstaat.
Minister Barry Madlener (Infrastructuur en Waterstaat): “We vinden het belangrijk dat het meteen duidelijk is dat je overdag 130 mag rijden. Daarom zetten we voldoende borden neer. Overigens hóéf je niet 130 te rijden, je mag ook gewoon 100 rijden op de rechterbaan.”
Er is gekozen voor een gefaseerde aanpak, waarbij het ministerie steeds kijkt naar een aantal kansrijke trajecten waar de maximumsnelheid kan worden verhoogd zonder dat er extra maatregelen nodig zijn rond geluid en stikstof. Het onderzoeken van een beperkt aantal trajecten vergroot de kans dat de maximumsnelheid op een aantal plekken snel verhoogd kan worden. Dit wordt ook bij de volgende trajecten de aanpak.
Madlener: “Met deze trajecten zetten we een 1e stap, en houden we de vaart erin. Nu gaan we meer trajecten onder de loep nemen, om te zien waar we nog meer 130 kilometer per uur kunnen rijden. Zodra ik een inventarisatie heb, naar verwachting voor de zomer, informeer ik daarover de Tweede Kamer.”
Momenteel wordt door het ministerie onderzocht waar het verhogen van de maximumsnelheid niet leidt tot overschrijdingen van de normen voor geluid. Dat gebeurt met indicatieve berekeningen. Vervolgens wordt er berekend of er ook geen significante negatieve effecten zijn op Natura 2000-gebieden. Daar is onderzoek voor nodig.
Bron: Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief
Inschrijven