Registratie tellerstanden vanaf 1 juli ook bij motoren

Vanaf 1 juli 2021 moeten erkende garagebedrijven de kilometerstand van motorfietsen registreren. Met de verplichte registratie krijgt de koper betrouwbare informatie over tellerstanden van motoren en wordt fraude met tellerstanden teruggedrongen. 

Verplichte registratie 

Erkende garagebedrijven moeten de tellerstanden van alle voertuigen die als motorfiets geregistreerd zijn en die met een motorrijbewijs gereden mogen worden bij de RDW registreren. Dat geldt ook voor driewielers, zoals trikes. 

Registratie is verplicht in de volgende gevallen:

  • Bij opname in de bedrijfsvoorraad
  • Bij de tenaamstelling
  • Bij reparatie, onderhoud en bandenwissel (geen minimumbedrag)
  • Bij afmeldingen voor export
  • Bij afmeldingen voor demontage (optioneel)
  • Fraude voorkomen

De registratie moet economische fraude tegengaan en de verkeersveiligheid verbeteren. Een motor met een teruggedraaide kilometerteller is duurder in aanschaf en in onderhoud. Dat komt omdat de motor dan meer kilometers heeft gereden dan de kilometerstand aangeeft en noodzakelijk onderhoud is veelal gekoppeld aan die kilometerstand.

Inzicht in tellerstanden

De informatie over tellerstanden van motorfietsen is vanaf 1 juli 2021 beschikbaar. Zo kunnen eigenaren/houders bij verkoop van hun motor de potentiële kopers een overzicht van geregistreerde tellerstanden (bijvoorbeeld met het RDW-Voertuigrapport) bieden.

Gezamenlijke wens

Tellerregistratie van motorfietsen is een wens van de motorbranche, de Vereniging Aanpak Tellerfraude en de overheid. De RDW beheert het register met tellerstanden en geeft op basis van die informatie een overzicht daarvan in het RDW-Voertuigrapport.

Meer informatie is te vinden op www.rdw.nl/tellerstanden of lees de factsheet tellerregistratie motorfietsen.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief