Verplichte APK België zal motorverkopen beïnvloeden

De verplichte motorkeuring komt er in België, en wel vanaf 1 januari 2022. Net als Frankrijk en Nederland had België tot 2017 de tijd om met passende maatregelen te komen met betrekking tot het invoeren van extra veiligheidsmaatregelen voor motorrijders in het verkeer. Zowel de regering van Wallonië als Vlaanderen gaven hier geen gehoor aan. De Nederlandse regering heeft genoeg actie ondernomen om een verplichte APK voor motoren te voorkomen. 

‘’Lidstaten die voor 21 mei 2017 de Europese Commissie hebben geïnformeerd, dat zij motorfietsen willen uitsluiten van verplichte keuring en die hiertoe alternatieve maatregelen hebben genomen hoeven per 1 januari 2022 geen keuring voor motorfietsen in te voeren.’’ Dit blijkt uit de Europese wetgeving met betrekking tot het verplichten van een motor keuring in heel Europa.

Dat wil dus zeggen dat België de tijd en mogelijkheid had om een alternatief voor te stellen, maar dat niet deed. Europa stelt richtlijnen op voor motorkeuringen aan landen die deze nog niet hebben, bijvoorbeeld België, Frankrijk en Nederland. Om conform te zijn met de Europese richtlijnen moet België de technische inspectie invoeren voor motorfietsen vanaf 2022. Nederland hoeft dat niet omdat hier de regering voldoende alternatieve maatregelen heeft genomen om de motorveiligheid in het verkeer te verbeteren.

“De frequentie, de wijze waarop dit zal gaan plaatsvinden en in hoeverre dit ook voor historische motorfietsen gaat gelden, is aan de lidstaat zelf om te bepalen”, zegt Ilonka van Drunen van Motorcycle Action Group Belgium.

De keuring zal ook gelden voor scooters. Momenteel zijn er ongeveer een half miljoen motorfietsen ingeschreven in België. Bij VIAS, het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid vinden ze de komst van een motorkeuring alvast een goede zaak. Veel consumenten echter zijn minder blij met de komst van de APK. Er is nog veel onduidelijk over de vorm en de normen voor de APK. Consumenten zijn bang dat alle motoren helemaal terug moeten naar originele staat, terwijl veel motoren niet geheel origineel meer zijn.

Ikwilvanmijnmotoraf.be is een verkoopsite voor de verkoop van particulieren naar handelaren. Zij verwachten dat de nieuwe APK voor motoren zeker invloed zal hebben op de motorverkoop. Veel motoren zullen niet goedgekeurd kunnen worden in de huidige staat. Veel motoreigenaren zullen dan van hun motor af willen en hem willen verkopen. Dit zal zeker de motoren markt in zowel België als Nederland beïnvloeden.

De voordelen van ikwilvanmijnmotoraf.be
• Duidelijke persoonlijke communicatie
• Hulp van aanmelding tot overdracht
• Snelle verkoop
• Motor altijd opgehaald
• Geen risico’s met proefritjes, vals geld of vreemde types
• 7 dagen per week geopend
• Elke maand een nieuwe blog over motor gerelateerd nieuws
• Service voor en door motorgekken
• Zonder zorgen. Verkocht.

Bron: ikwilvanmijnmotoraf.be


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief