Skip to main content

Officieel: 2019 KTM 1290 Super Duke GT & Super Duke R

Op de Intermot show in Keulen onthulde KTM voor het rijseizoen van 2019 een scherpere, krachtigere en verfijndere versie van zijn top-sporttoermotor, de KTM 1290 Super Duke GT, terwijl voor THE BEAST, de KTM 1290 Super Duke R, twee nieuwe dessinopties werden aangekondigd. 

KTM 1290 Super Duke GT 
De radicaalste sporttoermotor voor de lange afstand op de markt haalt het beste uit ‘The Beast’ naar boven; het fenomenale motorvermogen, het weggedrag en de racecapaciteiten van de KTM 1290 Super Duke R worden in één machine samengebald die even vrolijk enorme aantallen kilometers vreet als dat ie door lastige bochten scheurt. Hij kan bogen op de 1301 cm3 75° V-twin LC8-motor van de nieuwste generatie, net als zijn krachtige ‘R’-broertje trouwens. Deze nieuwe ontwikkeling van de KTM-techneuten is uitgerust met herziene resonatorkamers, titanium inlaatkleppen en een nieuwe mapping om een ongelooflijke 175 pk en 141 Nm aan koppel te bieden. Kortom: er is altijd genoeg kracht voorhanden, die ook nog minder moeite kost. Samen met het soepelere vermogen bij lagere toerentallen zorgt de toevoeging van de Quickshifter+ voor een koppelingloos en werkelijk ongelooflijk soepel op- en terugschakelen – een voordeel voor zowel berijder als passagier.

De KTM 1290 Super Duke GT is ook technisch gezien een echte krachtpatser, omdat hij gebruikmaakt van het volledige aanbod van KTM’s beste elektronische prestatie- en hulpsystemen. Dankzij de hanghoekgevoeligheid voor remkracht en tractieregeling en de verschillende rijmodi (waaronder de voor 2019 nieuwe ‘Track’-modus waarmee de elektronische instellingen verder kunnen worden aangepast) stellen deze geavanceerde systemen de berijder in staat om het volledige potentieel van de GT te ontdekken onder de meest uiteenlopende omstandigheden en op de meest gevarieerde wegsoorten – essentieel voor een machine die bedoeld is voor lange afstanden. Grote veranderingen voor de vernieuwde GT zijn te vinden op het ‘dashboard’. Achter het nieuwe, aerodynamisch ontwikkelde windscherm met verschillende hoogteposities en verbeterde eenhandige instelmogelijkheden bevindt zich een 6,5 inch TFT-scherm. Het bekroonde kleurenscherm blijft gewoon afleesbaar in direct zonlicht en biedt een exclusieve indeling, wat betekent dat de volledige status van de motorfiets eenvoudig kan worden afgelezen zonder de aandacht op de weg te laten verslappen. De verschillende menu’s en uitgebreide functies van de motorfiets kunnen intuïtief worden doorlopen en bediend met de verlichte menuschakelaar die zich op het linkerstuurhendel bevindt, waar nu ook de cruisecontrolschakelaar is geplaatst.

Het direct als stammende uit de DUKE-familie herkenbare ‘gezicht’ vormt een belangrijk onderdeel van de vernieuwde identiteit van de GT. In de nieuw vormgegeven voorzijde is een krachtige nieuwe LED-koplamp geplaatst, die vorm en functie op prachtige wijze integreert. De centrale aluminium deflector bevat zes naar voren gerichte, ultraheldere LED-lampjes, terwijl andere LED’s de dagrijverlichting (DRL) voor hun rekening nemen, zodat de motorfiets beter zichtbaar is voor andere weggebruikers. Wanneer de reis na zonsondergang wordt voorgezet, zorgen de op de brandstoftank aangebrachte LED-bochtlampen voor een onovertroffen verlichting van binnenbochten.

Het semi-actieve WP-chassis van de nieuwste generatie is de meest geavanceerde constructie op een KTM ooit, met diepere analysesensoren die zich automatisch aanpassen aan de oppervlakteomstandigheden. Hierdoor biedt de nieuwe KTM 1290 Super Duke GT altijd een nauwkeurige hantering, ongeacht de belasting of het wegdek. Berijder, passagier, bagage of alle drie – de voorbelasting van de GT kan met één druk op de knop worden aangepast aan de ‘belading’ van de motorfiets, zonder dat er gereedschap nodig is. Eveneens gewijzigd, zodat een lichte aanraking met de vingertoppen al volstaat, is de keuze van de demping, die aan de stemming en het soort weg kan worden aangepast: Comfort, Street en Sport. Er zijn twee kleuropties – wit of zwart – beschikbaar en aan elke zijde van de brandstoftankspoilers bevinden zich nieuwe opbergvakken, waardoor onmisbare spulletjes, zoals sleutels of tolwegabonnementen, gemakkelijk bereikbaar zijn. Eén zijde is uitgerust met een USB-aansluiting om favoriete apparaten onderweg op te laden en van stroom te voorzien. Verwarmde handgrepen zijn standaard.

De KTM My Ride-smartphoneconnectiviteit voegt ook een ander soort comfort voor de lange afstand toe, aangezien de 2019 KTM 1290 Super Duke GT nu dankzij een apart verkrijgbare app klaar is voor schermnavigatie, met gedetailleerde routebeschrijvingen en audioaanwijzingen in vijf talen. Ook is het mogelijk om inkomende gesprekken aan te nemen of te weigeren met weergegeven beller-ID, samen met de optie om door nummers in een favoriete afspeellijst te bladeren.

KTM 1290 Super Duke R
De machtige KTM 1290 Super Duke R stond al op eenzame hoogte en krijgt er voor 2019 een grafische update bij om hem er even strak uit te laten zien als hij presteert. Deze machine biedt een uniek technisch ontwerp met een ontzagwekkende motor in een perfect uitgebalanceerd chassis dat in elke situatie en bij elke snelheid schier eindeloos rijplezier biedt en zich onderscheidt door zijn uitzonderlijke veiligheidsniveaus, niet in de laatste plaats dankzij de geavanceerde hightechoplossingen. Met een maximaal vermogen van 177 pk wil hij gewoon dat zijn berijder snelheid maakt en toch de controle houdt. Dat is geen probleem, dankzij het brede, lage stuur, de Brembo-monobloc-remmen, de MSC inclusief bochten-ABS, de in wedstrijden ontwikkelde WP-vering, de optionele tweerichtings-Quickshifter+, het multifunctionele TFT-scherm en de LED-koplamp.

Het optionele Track Pack omvat een launch control, een spinaanpasser, drie gasresponsinstellingen en een anti-wheelie-uit-functie. Dan is er nog het optionele Performance Pack met een motorslipregeling (MSR) en de Quickshifter+. Als Ready to Race is hij uitgerust met de Race On-transpondertoets en de KTM My Ride-smartphone- en audiospelerintegratie. Verdere toevoegingen aan het KTM PowerParts-aanbod bieden berijders aanvullende mogelijkheden om deze ongelooflijke motorfiets nog intensiever te maken, door hem volgens hun eigen inzichten te verfraaien en te personaliseren – of het nu gaat om vermogen, functionaliteit of stijl. Nieuw in 2019 zijn ten slotte ook twee onweerstaanbare dessins (zwart of wit), die de finishing touch vormen voor een super naked die niet alleen heel best is, maar ook heel Beast.

Meer nieuws en informatie over de KTM-modellen voor 2019 worden op 6 november bekendgemaakt op de EICMA in Milaan.

Bron: KTM


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws