Skip to main content

Nieuw: 2024 Yamaha MT-09 SP

Voor wie op zoek is naar een geraffineerde, ultieme Dark Side of Japan-ervaring, tilt de nieuwe Yamaha MT-09 SP het toch al uitzonderlijke MT-09-platform een niveau hoger, met de hogere specificaties, inclusief opgewaardeerde vering en remmen, de exclusieve look en afwerking plus technologie en elektronica die zijn gericht op het circuit.

Specifieke technische kenmerken van de 2024 Yamaha MT-09 SP

 • Op R1M geïnspireerde kleuren en hoogwaardige afwerking
 • Vier aanpasbare modi voor de TRACK Yamaha Ride Control
 • Exclusief TRACK-weergavethema voor het nieuwe 5-inch TFT-kleurenscherm
 • Premium Brembo Stylema-remklauwen
 • Volledig verstelbare KYB voorvork van 41 mm met DLC-coating en goudkleurige afwerking
 • Volledig instelbare Öhlins achterschokdemper
 • Smart Key-systeem
 • Achterbrug van geborsteld aluminium

Extra YRC-instellingen gericht op het circuitrijden

Voor 2024 beschikt de MT-09 over nieuwe Yamaha Ride Control (YRC)-modi waarmee motorrijders de prestaties van hun 890 cc CP3-motor kunnen maximaliseren door de vermogenskarakteristieken te selecteren en de mate van ondersteuning van de verschillende elektronische hulpmiddelen (TCS-tractioncontrolsysteem, SCS-controlesysteem voor wegglijden enz.) te wijzigen.

Motorrijders kunnen kiezen uit de modi SPORT, STREET en RAIN, met de optie om nog twee andere CUSTOM-instellingen af te stellen.

Als exclusieve optie heeft de MT-09 SP ook TRACK-modi toegevoegd aan de YRC-instellingen. Hiermee kan de bestuurder vier extra instellingen op maat maken voor specifieke circuitscenario’s, bijvoorbeeld een bepaald circuit of speciale omstandigheden.

Artikel gaat verder onder de foto’s

De afzonderlijke TRACK-modi maken meer verfijnde, gespecialiseerde instellingen mogelijk, waaronder de optie om te kiezen tussen twee instellingen voor het EBM-systeem (Engine Brake Management) en de mogelijkheid om het niveau van de BC-remcontrole aan te passen. Daarbij kan ook het ABS-systeem op het achterwiel wordt uitgeschakeld voor nog betere prestaties op het circuit.

Elke modus kan direct in het dashboardmenu of met de gratis MyRide-app op een smartphone worden gewijzigd en ingesteld voordat de wijzigingen naar de MT-09 SP worden gestuurd. Hier kan de motorrijder moeiteloos omschakelen tussen verschillende modi dankzij het nieuw ontworpen schakelmechanisme.

De rijervaring op het circuit wordt verder verbeterd door een speciaal SP-exclusief TRACK-thema voor het nieuwe 5″ TFT-kleurenscherm van de MT-09 SP, dat informatie biedt zoals een rondetimer en andere circuitgerichte details.

Brembo Stylema-remklauwen

De superieure specificaties van de MT-09 SP zijn ontworpen om de opwindende prestaties op de weg en op het circuit nog verder te versterken.

De introductie van de nieuwe Brembo monoblock Stylema remklauwen verfijnt de remprestaties met de allernieuwste technologie van het beroemde Italiaanse bedrijf. 

De Stylema remklauwen hebben een slanker zuiger- en remschoenoppervlak, zijn lichter en stijver en bieden meer controle bij het remmen in vergelijking met conventionele remklauwen. Daarnaast worden zuigers met een grotere diameter gebruikt voor meer remkracht, zodat MT-09 SP-motorrijders het volgende niveau in remprestaties kunnen ervaren.

Geüpgrade, volledig instelbare vering

De premium voor- en achtervering die exclusief is voor de SP brengt rijeigenschappen en precisie op Supersport-niveau naar de Hyper Naked-klasse.

De goudkleurig afgewerkte KYB-vork van 41 mm met DLC-coating en de Öhlins-monoschokdemper bieden een hogere veerconstante voor een uitstekende stabiliteit tijdens meer pittige, sportieve ritten. Daarnaast zijn de dempingskarakteristieken verfijnd om het rijcomfort te verbeteren.

De hoger gespecificeerde KYB-vork kan volledig worden ingesteld op voorbelasting en op in- en uitgaande demping, zodat SP-motorrijders hun machine nauwkeurig kunnen fine-tunen voor verschillende rijsituaties.

De Öhlins-monoschokdemper completeert de high-end wielophanging van de MT-09 SP. Deze kan volledig worden ingesteld op in- en uitgaande demping en is uitgerust met een veervoorspanningregelaar op afstand voor snelle en eenvoudige aanpassingen.

Smart Key-systeem

De Yamaha SP modellen worden geroemd om hun sprong voorwaarts in technologische vooruitgang. De MT-09 SP is dan ook de eerste Hyper Naked die is uitgerust met Yamaha’s Smart Key-systeem.

Het motorblok wordt gestart door de nieuw ontworpen hoofdschakelaar in te drukken en te draaien, op voorwaarde dat de smart key zich binnen een bepaald bereik bevindt, bijvoorbeeld in de rijkleding van de motorrijder. De volledig nieuwe schakelaar heeft ook een vergrendelings- en ontgrendelingsoptie voor de tankdop. Zo wordt de rijervaring nog verder vereenvoudigd doordat de motorfiets met één draai aan de schakelaar kan worden in- en uitgeschakeld en er kan worden bijgetankt.

Exclusieve ‘Icon Performance’-kleurstelling

Met het oog op de circuittraditie is de MT-09 SP voorzien van de exclusieve Silver, Black en Yamaha Racing Blue Icon Performance-kleurstelling op de brandstoftank en luchtinlaten voor een nog agressievere en exclusievere look. De op Supersport-geïnsprireerde kleurstelling versterkt het sportieve karakter van de MT-09 SP en benadrukt de nauwe technologische banden met de R1M – de meest geavanceerde high-performance productiemotorfiets die ooit door Yamaha is gebouwd.

De hoogwaardige, eersteklas afwerking wordt geïllustreerd door de stijlvolle achterbrug van geborsteld aluminium, exclusief voor de MT-09 SP.

Technische kenmerken van de 2024 Yamaha MT-09

 • Meer geraffineerd en meer compact uiterlijk, inclusief opnieuw ontworpen multifunctionele LED-koplamp
 • Nieuw 5-inch TFT-kleurenscherm met smartphone-connectiviteit en navigatie
 • Aanpasbare rijervaring via Yamaha Ride Control (YRC)
 • Wijzig de YRC-instellingen via je smartphone met de MyRide-app
 • Stuur- en voetsteunpositie aangepast voor een meer betrokken rijervaring
 • Tweedelig nieuwe zadel
 • Nauwkeurig gevormde nieuwe brandstoftank
 • Akoestisch versterkerrooster
 • Nieuwste 890 cc, vloeistofgekoelde DOHC EU5+ CP3-driecilindermotorblok met vier kleppen
 • Zesassige IMU met volledig pakket aan kantelgevoelige hulpmiddelen voor de motorrijder, nu inclusief Back Slip Regulator (BSR); BSR wordt automatisch uitgeschakeld in de TRACK-modus.
 • Cruisecontrol
 • Nieuwe radiale hoofdcilinder van Brembo
 • Quickshifter van de 3e generatie
 • Nieuwe Bridgestone Battlax Hypersport S23 M-banden
 • Lichtgewicht aluminium CF-gegoten frame
 • Verstelbare rem- en koppelingshendels

Kleuren, beschikbaarheid en prijs

De nieuwe MT-09 SP en de 35 kW versie zijn verkrijgbaar in de exclusieve Icon Performance-kleurstelling. Leveringsdata naar Europese dealers en prijzen variëren per regio

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws