Skip to main content

NIEUW: 2023 Yamaha Niken GT

Met zijn dubbele wendbare voorwielen biedt de NIKEN GT ultiem rijcomfort in combinatie met een verhoogd gevoel van stabiliteit en een ongeëvenaard vertrouwen in bochten onder alle weersomstandigheden. In tegenstelling tot elk ander model in zijn klasse, is deze hightech machine ontworpen voor ruimdenkende motorrijders die de volgende stap in hun motoravontuur willen zetten. De nieuwe 2023 NIKEN GT is een van Yamaha’s meest geavanceerde Sport Tourers en profiteert van een reeks geavanceerde nieuwe motor-, chassis- en elektronische regeltechnieken die zijn ontworpen om de kwaliteit van elke rit te verhogen.

De NIKEN GT is uitgerust met een krachtiger CP3 EU5-motorblok van 890 cc en uitgerust met een connected TFT-instrumentenpaneel met Garmin navigatie, verbeterde vering, verbeterde ergonomie en ultramoderne elektronica. Deze unieke machine levert ultiem scherp bochtenwerk in combinatie met opmerkelijke duurzaamheid en kwaliteiten voor de lange afstanden. Of je nu solo rijdt of met een passagier, dit vlaggenschip in het Sport Touring segment biedt je een unieke, alternatieve kijk op de wereld, en zal je inspireren, prikkelen en met plezier vooruit laten kijken naar elke rit en elke bestemming.

2023 Yamaha Niken GT 3
Nieuw ontwikkeld CP3 EU5-motorblok van 890 cc
Met het nieuw ontwikkelde EU5-motorblok van 890 cc zijn de prestaties en rijkwaliteiten van de 2023 NIKEN GT aanzienlijk geüpgraded. Door de grotere motorcapaciteit van bijna 5% is deze nieuwste generatie van Yamaha’s zeer succesvolle CP3-motorblok een variatie op het ontwerp dat wordt gebruikt in de TRACER 9 GT en MT-09, twee van de populairste modellen in hun respectievelijke klassen.

Hoewel de basisarchitectuur vergelijkbaar is met de krachtbron die bij deze modellen is gebruikt, namelijk 3-cilinder-in-lijn, 12-kleppen, 890 cc, een compressie van 11,5:1 en een boring x slag van 78,0 x 62,1 mm, is het nieuwe motorblok van de NIKEN GT een verdere ontwikkeling van dit hoog aangeschreven ontwerp.

Het belangrijkste verschil zijn de nieuw gevormde krukasbanen met een verhoogde massa van 8%, wat zorgt voor een aanzienlijke verandering in het motorkarakter, met name een sterkere acceleratie vanuit stilstand, meer gebruiksgemak en een betere controle bij lagere toerentallen. Voor 2023 is het nieuwe NIKEN GT motorblok gemonteerd met een voorwaartse helling van 5° voor een optimale chassisbalans. Om dit mogelijk te maken is het carter van het nieuwe 890 cc motorblok opnieuw ontworpen en is er tegelijkertijd een nieuwe radiator gemonteerd om de toegenomen prestaties aan te kunnen.


7-inch TFT-scherm met meerdere thema’s
De rijervaring van de NIKEN GT wordt naar een nieuw niveau getild door het heldere en duidelijk leesbare 7-inch TFT-instrumentenpaneel dat het premium gevoel en karakter van deze unieke machine versterkt.

Het ‘full colour’-scherm biedt drie verschillende schermthema’s, elk afgestemd op verschillende rijsituaties en persoonlijke voorkeuren om een gevoel van harmonie te creëren tussen de machine en de motorrijder. De ‘STREET’ optie heeft een serieuze en informatieve lay-out, ‘SPORT’ projecteert een meer dynamische look en ‘TOUR’ toont overzichtelijke en makkelijk te lezen informatie over de belangrijkste rijprestaties

2023 Yamaha Niken GT 15
Smartphone-connectiviteit
Voor een verfijnde ervaring is de NIKEN GT uitgerust met een CCU-communicatie-eenheid waarmee motorrijders hun smartphone met het voertuig kunnen verbinden via de gratis MyRide-app van Yamaha. Zodra de verbinding is gemaakt via USB, wifi of Bluetooth® kan de bestuurder informatie over inkomende gesprekken, e-mails en berichten op het TFT-instrumentpaneel bekijken. En met behulp van een Bluetooth®-connected headset* kunnen NIKEN GT-bestuurders en passagiers ook naar muziek luisteren en gesprekken voeren.

Met de joystick en de home-knop links op het stuur kun je diverse menu’s en functies selecteren. Als de NIKEN GT stilstaat, kun je allerlei informatie bekijken op het TFT-scherm, van het weerbericht tot gedetailleerde meldingen.

  • Niet inbegrepen bij de NIKEN GT.


Garmin-navigatie
Nadat je een smartphone hebt gekoppeld met de MyRide-app en de Garmin Motorize-app hebt gedownload, kun je een navigatievenster openen op het TFT-scherm. Je kunt de Garmin Motorize-app bedienen met een joystick en home-knop links op het stuur. Dit kan alleen als het voertuig stilstaat, de app is vergrendeld en kan niet worden bediend als je met de NIKEN GT aan het rijden bent.

Met de Garmin Motorize-app kan de bestuurder kiezen uit verschillende soorten routes, zoals de snelste, kortste, via de snelweg en meer. Gesproken realtime aanwijzingen kunnen worden verzonden naar een gekoppelde, met Bluetooth® verbonden headset*. Kaartgegevens worden gedownload naar de smartphone. Zo heb je als NIKEN GT-bestuurder altijd toegang tot de navigatiegegevens, ook als het signaal van de smartphone in bergachtige gebieden wordt onderbroken.

De navigatiefuncties omvatten de realtime verkeerssituatie, de geschatte aankomsttijd en alternatieve routes om files te vermijden. En via realtime updates blijf je op de hoogte van de lokale weersinformatie en de weersomstandigheden op de gekozen bestemming. Garmin Motorize geeft ook waarschuwingen bij potentiële gevaarlijke plekken zoals scherpe bochten, en ook de geldende snelheidslimieten worden weergegeven. Bovendien is er een PhotoReal-knooppuntweergave die in een gesplitst scherm wordt geactiveerd bij het naderen van een knooppunt, met informatie over de beste rijstrook voor de volgende afslag.

Voor Garmin Motorize is een abonnementsovereenkomst nodig.

2023 Yamaha Niken GT 16
Verstelbaar voorscherm
Voor meer comfort op lange afstanden en een betere bescherming tegen de wind bij hoge snelheid voor motorrijders van elk postuur, is de NIKEN GT uitgerust met een nieuw windscherm dat handmatig 70 mm omhoog en omlaag kan worden versteld met een hendel naast het nieuwe TFT-scherm. Dit nieuwe windscherm is speciaal ontworpen om een soepele luchtstroom zowel in als rond de buitenkant van de cockpit te verdelen. Zo wordt de luchtdruk geëgaliseerd voor een soepelere rijervaring.


Vernieuwde en comfortabele zitting
Elke nieuwe functie op de NIKEN GT is ontworpen voor een hogere rijkwaliteit en betere prestaties. Het nieuwe zadel is daarom ook speciaal ontworpen voor een beter voetenbereik tot de grond. Dankzij de herziene vorm en een andere dikte van de zadelvulling bij de dijen van de bestuurder, kun je nu veel makkelijker en comfortabeler op- en afstappen en je voeten op de grond plaatsen als je stopt of stilstaat.


Nieuwe stuurschakelaars, dubbele stroomaansluiting, verwarmde handgrepen
Bij de nieuwe stuurschakelaars hoort ook een 5-weg joystick waarmee je verschillende TFT-functies kunt bedienen, waaronder smartphone-weergaven en de Garmin-navigatie. De cockpit is uitgerust met een USB-A aansluiting met een 12 V-uitgang onder het zadel. Om warm te blijven op koude dagen is de NIKEN GT standaard uitgerust met handvatverwarming.


Harde zijkoffers, volledige grootte
De uitstekende kenmerken van de NIKEN GT voor langeafstandsritten worden onderstreept door de montage van harde zijkoffers met een inhoud van 30 liter aan elke kant. De nieuwe bagagestangen zorgen voor een veilige bevestiging en een verbeterde handgreep voor de passagier.


Hoogwaardige zwarte afwerking met bronskleurige onderdelen
Het volledig zwarte kuipwerk, het motorblok en de voorkant van de NIKEN GT versterken de premium uitstraling en bevestigen de vlaggenschipstatus van deze unieke Sport Tourer. De perfecte pasvorm en hoogwaardige afwerking zijn ongeëvenaard, en het uiterlijk en de professionele specificaties van deze uitzonderlijke machine wordt verder versterkt door de bronskleurige wielen en belangrijke kuipdelen.


Verbeterde elektronische regeltechnologie
Voor de hoogste mate van bestuurbaarheid is de NIKEN GT uitgerust met een reeks nieuwe elektronicasystemen. De YCC-T-gashendel (Yamaha Chip Controlled Throttle) en de ‘Ride-by-wire’ APSG-handgreep (Accelerator Position Sensor Grip) vervangen het kabel- en poeliesysteem van het vorige model voor een nog soepeler en natuurlijker gevoel bij het gas geven. Het hulpsysteem voor de startacceleratie is ook herzien en biedt nu een natuurlijker interventieniveau doordat automatisch een geschikt toerentalniveau wordt aangehouden wanneer de koppeling wordt ingedrukt.

De instellingen van de D-modus zijn aangepast voor een effectieve werking met de nieuwe 890 cc-motor met hoog koppel, en de berijder kan kiezen uit de ‘SPORT’- (directe gasrespons), ‘STREET’- (soepele gasrespons) en ‘RAIN’-instelling (milde gasrespons). In de ‘RAIN’-modus wordt het maximumvermogen met 18% verlaagd voor een rustiger motorkarakter en een hoge mate van controle.

De parameters van het tractioncontrolsysteem van de NIKEN GT zijn ook aangepast aan de verbeterde prestaties van het nieuwe motorblok. Het systeem biedt drie interventieniveaus – met ‘1’ als minimum, ‘2’ als maximum en een ‘UIT’-optie. De mate van interventie van het tractioncontrolsysteem wordt ook automatisch aangepast aan de geselecteerde D-Modus, zodat de rijder altijd optimale controle behoudt.

In overeenstemming met de langeafstandscapaciteiten is de NIKEN GT ook uitgerust met een cruisecontrolsysteem. Dit systeem kan vanaf de 4e versnelling worden geactiveerd, waarbij de snelheid in stappen van 2 km/u wordt aangepast voor meer gemak en comfort.

2023 Yamaha Niken GT 17
Volledige ‘Up & Down’ Quick-shifter, A&S koppeling
Voor een doeltreffende acceleratie is het nieuwe, krachtigere motorblok van de NIKEN GT uitgerust met een Quick-shifter. Het systeem op het 2023 model is geüpgraded om zowel op- als terugschakelen mogelijk te maken, terwijl dit bij het vorige model alleen werkte bij opschakelen.

Samen met de nieuwe A&S-koppeling helpt de Quick-shifter om de hoge stabiliteit van de NIKEN GT te handhaven bij schakelen, optrekken en afremmen.


Verfijnd ontwerp van het hoofdframe
Het unieke hoofdframe van de NIKEN GT is een speciaal ontwerp, met een gegoten stalen balhoofdbuis om de LMW-voorkant op te vangen, een stalen buizenframe en gegoten aluminium achtersteunen. Voor 2023 zijn belangrijke delen van het hoofdframe opnieuw ontworpen om te voldoen aan de eisen van het nieuwe, krachtigere CP3 EU5-motorblok van 890 cc, die 5º naar voren is gekanteld voor optimale rijeigenschappen.


Herziene achterwielophanging
Ook de lay-out van de achterwielophanging van de NIKEN GT is herzien, als aanvulling op het vernieuwde frame en om de ideale stabiliteitsbalans met de LMW-voorkant te garanderen. De geheel nieuwe trekstang voor de achterschokdemper is van gesmeed aluminium. Hiermee is 236 gram aan onafgeveerd gewicht bespaard ten opzichte van het vorige stalen onderdeel.

Deze nieuwe lichtgewicht trekstang heeft een herziene hefboomvariantieverhouding die, samen met de nieuwe instellingen van de achterschokdemper en de schokveer met een kleinere diameter, zorgt voor een soepelere solorit en stevigere en effectievere prestaties van de achtervering als je met een passagier rijdt.


Speciaal ontworpen voorbanden
De dubbele wendbare voorwielen zijn voorzien van 15-inch radiaalbanden die speciaal zijn ontwikkeld om te voldoen aan de bijzondere eisen van de LMW-stuurinrichting aan de voorzijde. Dankzij de 120/17R15 voorband en de 190/55R17 achterband met een geoptimaliseerde balans aan stijfheid en speciale rubbersamenstelling, zijn de uitstekende rijeigenschappen gegarandeerd, en heb je ook een beter gevoel van stabiliteit en vertrouwen dat samenhangt met het Yamaha LMW-systeem.


Nieuw inlaat- en uitlaatontwerp
Elk detail van de NIKEN GT is geëvalueerd en geanalyseerd in Yamaha’s missie om er de ultieme high-end Sport Tourer voor de lange afstand van te maken. Voor een nog meer ontspannen en plezierige reis en een stillere rit, zijn ook de inlaat en het luchtfilter opnieuw ontworpen. De nieuwe uitlaat voldoet nu ook aan de EU5-voorschriften, en het nieuwe ontwerp biedt een grotere grondspeling waardoor de kans op incidentele schade afneemt.

2023 Yamaha Niken GT 33
Technische kenmerken
Dubbele wendbare voorwielen voor een gevoel van stabiliteit
LMW-Ackermann besturing voor hoge wendbaarheid en vertrouwd bochtenwerk
Nieuw krachtiger 890cc CP3 EU5-motorblok
Nieuw 7-inch TFT-instrumentenpaneel met meerdere schermen in kleur
Nieuwe smartphone-connectiviteit
Nieuwe Garmin-navigatie op volledig scherm
Nieuwe ECU en verbeterde elektronische regeltechniek
Nieuwe Ride-by-wire-gasklep
Opnieuw ontworpen stuurschakelaars
Nieuwe handvatverwarming
Nieuwe Quick-shifter voor opschakelen en terugschakelen
Nieuwe A&S-koppeling
Nieuw +/- 70 mm verstelbaar windscherm
Nieuw comfortabel zadel
Opnieuw ontworpen hoofdframe
Herziene achterwielophanging en instellingen
Stiller inlaatontwerp
Herzien uitlaatsysteem
Nieuwe radiator
Harde zijkoffers met nieuwe montagebeugels


Prijs en beschikbaarheid
Leveringstijden en prijzen verschillen per regio, dus neem contact op met de nationale Yamaha distirbuteur voor meer informatie.


Kleuren
NIKEN GT is verkrijgbaar in Yamaha Black met individuele bronskleurige onderdelen.


MyRide-app
MyRide moet worden gedownload voordat een smartphone aan de NIKEN GT wordt gekoppeld. MyRide maakt niet alleen smartphone-connectiviteit en navigatie mogelijk, maar voegt ook een extra dimensie toe aan elke rit door alle gereden routes bij te houden en de afgelegde afstand, versnelling, topsnelheid, hoogteverschillen en nog veel meer te registreren.


Originele accessoires
Het Yamaha assortiment aan originele accessoires omvat een reeks hogekwaliteitsonderdelen voor NIKEN GT, waarmee eigenaren hun voertuig volledig kunnen aanpassen aan hun levensstijl en individuele prioriteiten. Met alle accessoires tot je beschikking staan, van topkoffers en billet-hendels tot professionele Akrapovič-uitlaten en Öhlins-achterschokdempers is het eenvoudig om jouw unieke machine te creëren.

Yamaha biedt ook een reeks CE-goedgekeurde rijkleding en vrijetijdskleding voor mannen en vrouwen.

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws