Skip to main content

MAG en KNMV beginnen bodemprocedure dijkafsluitingen

De door MAG en KNMV aangespannen rechtszaak rond de dijkafsluiting voor motoren in de gemeente Lingewaard werd in maart 2018 beslist in het voordeel van de eisers. Helaas viel het oordeel van de Utrechtse bestuursrechter in de zaak rond de dijkafsluiting bij Lopik anders uit. Volgens de uitspraak van 7 januari 2019 mogen motorrijders tijdens het motorseizoen in de weekenden van de Lekdijk geweerd worden. De politie heeft daarbij aangegeven dat handhaving ter plekke geen prioriteit heeft. 

Om te voorkomen dat MAG en KNMV steeds opnieuw rechtszaken over dergelijke zaken moeten aanspannen, hebben deze organisaties besloten om een bodemprocedure te starten. Daarbij wordt vastgelegd welke punten van overlast gemeenten moeten kunnen aantonen voordat een weg voor motoren afgesloten mag worden. Duidelijke criteria voor het afsluiten van wegen voor uitsluitend motoren maken het voor partijen dus ook mogelijk om gemeenten met grote kans op succes aan te kunnen spreken over voorgenomen of
feitelijk gerealiseerde wegafsluitingen.

Hoewel een bodemprocedure vaak meer tijd vergt, is in veel opzichten dit een slimmere zet dan het aantekenen van een hoger beroep. In een hoger beroep blijft het een verweer tegen de uitspraak die de rechter deed in de zaak tegen Lopik, met een blijvende kans op herhaling in toekomstige procedures met andere gemeenten. 

Bron & foto: MAG

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws