EICMA: 2018 Harley-Davidson Softail Sport Glide

Nieuw in 2018: de Sport Glide, de Harley-Davidson factory custom die alles kan – cruisen, forensen en touren. En hoewel hij klassieke stijlelementen heeft van de Harley-Davidson Touring lijn, heeft de Sport Glide een compacte en moderne look die toch helemaal eigen is. 

• Laatste toevoeging aan de nieuwe Harley-Davidson Softail lijn 
• Nieuw 43mm upside-down voorvork plus hydraulische achterschokbreker met verstelbare veervoorspanning 
• Aangedreven door de Milwaukee-Eight 107 V-Twin motor 
• Zowel de kuip als de zadelkoffers zijn snel en eenvoudig te verwijderen 
• Volledige LED verlichting en elektronische cruise control 

De nieuwe Harley-Davidson Sport Glide zet je zomaar op het verkeerde been. Het is een agressieve factory-custom cruiser, die dankzij een verwijderbare kuip en zadelkoffers perfect uitgerust is voor zowel cruisen als touren of woon-werkverkeer. De veelzijdige Sport Glide is wendbaar en stijlvol voor in de stad, maar is minstens zo geschikt voor de lange afstand of weekendjes naar de Ardennen. Als negende model op basis van het gloednieuwe Harley-Davidson Softail platform en de laatste in een lijn van 100 high-impact motorfietsen die de onderneming in 2027 geïntroduceerd wil hebben, presenteert de Sport Glide een aantrekkelijke combinatie van technologie en stijl. Ontworpen met het oog op lichtvoetigheid en stijfheid, levert het nieuwe Softail chassis van de Sport Glide wendbaarheid en handling performance, terwijl de stijf gemonteerde Milwaukee-Eight 107 V-Twin aandrijflijn een enorm koppeltapijt op het asfalt legt, voor buitengewone acceleratie en vermogen bij het inhalen.

De Sport Glide is leverbaar in drie effen kleuren: Vivid Black, Twisted Cherry en Silver Fortune.

Dave Latz, Harley-Davidson Senior Product Planning Manager: “De Sport Glide heeft de opwindende dynamische capaciteiten van het nieuwe Softail platform, met features die hem zowel geschikt maken voor woon-werkverkeer als voor laagdrempelig touren. Zijn factory-custom design ademt moderne performance en hedendaagse stijl.”

Brad Richards, Harley-Davidson Vice President of Styling and Design: “De Sport Glide presenteert de grote invloed van Harley-Davidson design op een zeer hedendaagse manier. In de nieuwe kuip bijvoorbeeld, zie je de invloed van de iconische batwing kuip van de Harley-Davidson Touring modellen, maar dan gecondenseerd tot een meer compacte, sportieve vorm. Het Sport Glide project bood ons een unieke kans om een nieuw lichtmetalen wiel met agressief design te gebruiken, de eerste in zijn soort die ooit uit de Harley-Davidson fabriek is gekomen op een niet-CVO model. De spaken waaieren uit van de naaf naar de velg en geven de Sport Glide zo een gevoel van beweging en actie, zelfs als hij stilstaat. Die look wordt versterkt door de vorm van de kuip en de zadelkoffers, en zelfs door de slash-cut uitlaatdempers.”

De kuip van de Sport Glide is gevormd om wind weg te leiden van het bovenlichaam van de rijder, terwijl zijn of haar hoofd in de ongehinderde rijwind zit. Hij zit met quick-release klemmen bevestigd op de vorkbuizen, waardoor hij snel en eenvoudig te verwijderen of te plaatsen is. Rijders die meer windbescherming zoeken kunnen het standaard 1.5-inch hoge ruitje vervangen door een 5.5-inch Light Smoke windscherm van Harley-Davidson Genuine Motor Accessories.

De nieuwe, stijve (en afsluitbare) zadelkoffers hebben een smalle, schelpachtige vorm. Ze zijn makkelijk in- en uit te laden en kunnen met een hand worden geopend door een zittende rijder. Een dempingsmechanisme zorgt ervoor dat het deksel soepel opent. De koffers zijn bovendien in een handomdraai te verwijderen dankzij een intern quick-release mechanisme, waarna er amper waarneembare bevestigingspunten overblijven. De totale inhoud van de koffers is 25,5 liter.

Additionele opslagcapaciteit is leverbaar in de vorm van een staande sissy bar, een bagagerek of een Tour-Pak bevestigingsrek, allemaal met het gloednieuwe HoldFast verwijderbare klinksysteem dat speciaal ontwikkeld is voor het volledig nieuwe Softail platform. Net als de kuip en zadelkoffers van de Sport Glide, kunnen de HoldFast accessoires binnen enkele seconden geplaatst of verwijderd worden, om de machine te strippen tot zijn pure cruiser vorm.

Een breed, ondersteunend zadel en vooruit geplaatste voetbedieningselementen tellen op tot een rijdersdriehoek die ontworpen is voor een grote groep verschillende rijders. De zadelhoogte is slechts 652.7mm. De Daymaker LED koplamp heeft rondom een opvallende LED ring en past perfect bij het heldere LED achterlicht (en LED knipperlichten). Een USB-poort, sleutelloze ontsteking en het Harley-Davidson Smart Security System zijn standaard.

Een nieuwe 43mm upside-down voorvork maakt de voorkant stijf en heeft een single-cartridge dempingssysteem voor precieze handling, stabiliteit en vertrouwenwekkende remperformance. Dat laatste wordt verder versterkt door de standaard ABS. De Sport Glide rolt op nieuwe lichtgewicht aluminium Mantis wielen, 18-inch voor en 16-inch achter, met Michelin Scorcher 31 performance banden erom.

De Sport Glide heeft bovendien de gloednieuwe Softail monoschokbreker met apart verstelbare hydraulische veervoorspanning, die je instelt via een draaiknop onder de rechter zijdeksel. Dat maakt het eenvoudig om de veringseigenschappen en stuurgeometrie te optimaliseren voor het totaalgewicht van machine, rijder, passagier en bagage.

Qua performance en verfijning legt de volledig zwarte Milwaukee-Eight 107 aandrijflijn de lat voor Harley-Davidson Big Twin cruisers, waaronder de nieuwe Sport Glide, weer een heel stuk hoger. Dubbele balansassen elimineren primaire vibraties bij stationaire toerentallen, terwijl de motor op snelheid toch meer dan genoeg karakter doorgeeft aan de rijder. De motor is stijf in het frame bevestigd, wat het volledige chassis stijver maakt en de rijder directer met de aandrijflijn verbindt. Precisie-oliekoeling rond de heetste gedeeltes van de cilinderkoppen vergroot het comfort voor rijder en passagier. De 2-in-1 uitlaat met zwarte demper geeft de machine een sportieve touch en vergroot de maximale hellingshoek. Elektronische gasbediening met elektronische cruise control is standaard.

Rijders die op zoek zijn naar nog vettere straatlegale Milwaukee-Eight performance op de Sport Glide pakken de Harley-Davidson Genuine Motor Parts + Accessories catalogus erbij. Daarin staan diverse Screamin’ Eagle Performance Stage Upgrades, van een Stage I Street Cannon demper met verbeterde inlaat opties, tot een Stage IV upgrade die de cilinderinhoud vergroot naar 114 cubic inches, en het vermogen finaal door het dak laat gaan.

{snippet YTVideo|70hCkI5ieCg}


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief