Skip to main content

2017 BMW HP4 Race: circuitspecial van € 80.000,-

Met de nieuwe 2017 BMW HP4 Race presenteert BMW Motorrad een onvervalste racemotor, waarvan slechts een gelimiteerd aantal van 750 wordt geproduceerd, stuk voor stuk gebouwd door een klein team van specialisten om het hoogste niveau van kwaliteit te waarborgen.Fascinerende technische oplossingen voor maximale prestaties op het circuit zijn kenmerkend voor met de hand gebouwde fabrieksracers. Om de exclusiviteit verder te benadrukken bevat elke HP4 Race een zichtbaar productienummer (… / 750). Nederland krijgt vier exemplaren toegewezen, waar geïnteresseerden zich op in kunnen schrijven. Eén BMW HP4 Race is inmiddels verkocht. De prijs bedraagt € 80.000. In dit bedrag is geen BPM opgenomen, aangezien de BMW HP4 Race niet op kenteken kan worden gezet. Het is (naast een uiterst fraaie sculptuur) een pure racemotor voor op het circuit. 

Qua motorblok, elektronica en veerelementen kan de nieuwe BMW HP4 Race zich dan ook op zijn minst meten met de huidige superbikeracers of is hij zelfs vooruitstrevender. Neem het koolstofvezel frame en met een gewicht van slechts 171 kilogram rijklaar (met volle brandstoftank) is de HP4 Race nog lichter dan de superbikes die momenteel strijden om het Superbike Wereldkampioenschap en slechts een fractie zwaarder dan de MotoGP fabrieksracers.

Monocoque hoofdframe, zelfdragend achterframe en wielen gemaakt van carbonfiber
Met de HP4 RACE is BMW Motorrad de eerste motorenfabrikant die een volledig van koolstofvezel gemaakt frame toepast met een gewicht van slechts 7,8 kilogram. De industriële productie omvat nu een kleine serie, met de bedoeling om deze op de toekomst gerichte technologie op termijn voor iedereen betaalbaar te maken. De wielen zijn eveneens gemaakt van dit hightech materiaal wat een gewichtsreductie oplevert van circa 30 procent ten opzichte van wielen van gesmeed aluminium, maar met behoud van dezelfde sterkte.

Öhlins vering en demping, lichtmetalen swingarm en Brembo monoblock remklauwen uit het Superbike Wereldkampioenschap
De nieuwe BMW HP4 RACE biedt ook racetechnologie op het gebied van vering, demping en remmen. Zowel de FGR 300 upside-down voorvork als de TTX 36 GP veerdemper achter zijn van het Zweedse Öhlins. Identieke componenten worden ook gebruikt in het Superbike Wereldkampioenschap en in de MotoGP. De lichtmetalen swingarm, gemaakt van gefreesde en plaatmetalen delen, komt eveneens voor in het Superbike Wereldkampioenschap. Ook door de beide Brembo GP4 PR monoblockremklauwen heeft het remsysteem van de BMW HP4 RACE dezelfde componenten als de Superbike racers. De titanium gecoate remzuigers en vernikkelde remklauwen uit één stuk zijn momenteel de best beschikbare materialen. Samen met de 6,75 millimeter dikke T-type stalen remschijven met een diameter van 320 millimeter biedt het remsysteem verbluffende prestaties.

Krachtbron gerijpt in de racerij, close-ratio versnellingsbak met overbrengingsverhoudingen volgens World Cup specificaties
Het kloppend hart van de nieuwe BMW HP4 RACE, het motorblok zelf, heeft dezelfde specificaties als de 6.2 en 7.2 krachtbronnen in de Endurance en Superbike Wereldkampioenschappen. Het maximumvermogen bedraagt 158 kW (215 pk) bij 13.900 tpm. Het maximum koppel van 120 Nm wordt bereikt bij 10.000 tpm. Het maximale toerental is gestegen ten opzichte van de krachtbron in de BMW S 1000 RR van 14.200 tpm tot aan 14.500 tpm. Met het oog op de best mogelijke prestaties is een close-ratio zesversnellingsbak toegepast met geoptimaliseerde overbrengingsverhoudingen en diverse secundaire overbrengingsverhoudingen (keuze uit diverse kettingen en tandwielen).

Een op gewicht geoptimaliseerd elektrisch systeem, 2D cockpit en Dynamic Traction Control DTC, Engine Brake EBR, Wheelie Control en andere elektronische features
De nieuwe BMW HP4 RACE heeft een uitgebreid pakket aan elektronische controle- en assistentiesystemen, die zijn geoptimaliseerd voor racegebruik. Een grote hoeveelheid informatie is beschikbaar via de 2D cockpit met uitleesbare data (2D logger). Er is een reeks set-up opties voor verschillende circuits en diverse asfaltcondities beschikbaar voor de Dynamic Traction Control in combinatie met onderbreking van de ontsteking, Engine Brake EBR en Wheelie Control. De rijder kan de instellingen naar wens programmeren voor elke versnelling om optimaal te profiteren van de enorme rijdynamiek en het prestatiepotentieel van de BMW HP4 RACE. Andere elektronische features zijn de Pit Lane Limiter om de voorgeschreven snelheidslimiet in de pitstraat niet te overschrijden en Launch Control voor perfecte racestarts.

Lichtgewicht carbonfiber delen en hand geborstelde aluminium brandstoftank.
De cover van de inlaatdemper en de rand van het zitvlak zijn gemaakt van carbonfiber en uitgevoerd in de kleuren van BMW HP Motorsport. Een met de hand geborstelde aluminium tank, afgewerkt met blanke lak, onderstreept de kwalitatief hoogwaardige racelook van deze nieuwe superbike.

Een overzicht van de highlights van de nieuwe BMW HP4 RACE:

Koolstofvezel monocoque hoofdframe van slechts 7,8 kilogram;
Zelfdragend koolstofvezel achterframe met drievoudige hoogteverstelling;
Koolstofvezel wielen die zo’n 30 procent lichter zijn dan vergelijkbare gesmede aluminium exemplaren;
Öhlins FGR 300 upside-down voorvork;
Öhlins TTX 36 GP veerdemper achter;
Brembo GP4 PR monoblockremklauwen met 320 T-type stalen raceremschijven (dikte: 6,75 millimeter) vóór;
Raceblok van Wereldkampioenschapniveau met een vermogen van 158 kW (215 pk) bij 13.900 tpm en een maximum koppel van 120 Nm bij 10.000 tpm;
Close-ratio raceversnellingsbak met aangepaste overbrengingsverhoudingen;
Een op gewicht geoptimaliseerd elektrisch systeem met een lichte lithium-ion accu van 5 Ah;
2D cockpit en 2D datarecorder inclusief logger;
Dynamic Traction Control DTC (programmeerbaar per versnelling in 15 niveaus);
Engine Brake EBR (programmeerbaar per versnelling in 15 niveaus);
Wheelie Control (programmeerbaar per versnelling);
Launch Control;
Pit Lane Limiter;
Lak in BMW HP Motorsport kleuren;
Productie van 750 exemplaren, stuk voor stuk individueel gebouwd en voorzien van nummering.
Prijs: € 80.000

Een zeer groot aantal foto’s van deze exclusieve circuitmotor vindt u in een MEGA-gallery op onze Facebookpagina


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws