Skip to main content

Nieuw: 2022 BMW Motorrad K1600-serie met 10,25 inch kleuren dashboard

Zescilinder-in-lijnmotoren zijn altijd een kenmerk geweest van de BMW topmodellen. Sinds 2010 levert BMW Motorrad met de K 1600 modellen fascinerende topprestaties en luxueuze uitrustingen op het hoogste niveau. De K 1600 GT is daarbij de bijzonder wendbare, dynamische variant. Terwijl de K 1600 GTL met zijn comfortabele ergonomie en, naast zijkoffers, ook standaard met topkoffer reizen nog aangenamer maakt.

De K 1600 B is van een heel andere soort en biedt een karakteristiek silhouet met een lage achterzijde in bagger stijl. Zijn motto is ‘The Spirit of the Open Road’. Hij staat voor elegantie, kracht en luxe op twee wielen en laat zijn berijder iedere weg, iedere tocht en ieder moment bijzonder intens beleven. De van de K 1600 B afgeleide K 1600 Grand America combineert tot slot de superieure prestaties van de zescilinder-in-lijn met exclusieve uitrustingen die van lange reizen in Amerikaanse cruiserstijl een net zo comfortabele als fascinerende beleving maakt, met of zonder passagier.

“Met het aanpassen van onze zescilinder-in-lijnmotor aan de huidige Euro 5 emissienorm zijn we er niet alleen in geslaagd om de aandrijving te laten voldoen aan de milieueisen en klaar te maken voor de toekomst. We zijn er ook in geslaagd om vermogen en koppel verder te verbeteren met behulp van pingelcontrole en een nieuw motoraansturingssysteem”, zegt Jörg Vogt, Drive Module Manager.

Herziene zescilinder-in-lijn volgens regelgeving voor Euro 5 met nieuwe motoraansturing, pingelsensorsysteem, aangepast emissieconcept en motorkoppelregelsysteem. 

Het fascinerende kloppende hart van de nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America is nog steeds de smalste zescilinder-in-lijn van alle motorfietsen in serieproductie. De motor is slechts 555 mm breed en weegt 102,6 kg. De inhoud meet nog steeds 1.649 cm3. In de nieuwe zescilindermodellen zorgt hij ook voor superieure toer- en rijeigenschappen op het hoogste prestatieniveau.

Voor de nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America is de inspirerende zescilinder aangepast om te voldoen aan de huidige Euro 5 emissienorm. Op technisch vlak spelen de BMS-O motoraansturing, de twee pingelsensoren en twee extra breedband lambdasondes daarvoor een centrale rol. De specifieke plaatsing van de pingelsensoren maakt bovendien een geoptimaliseerde timing van de ontsteking mogelijk en ook is de motor nu geschikt voor een lagere kwaliteit brandstof dan RON 95.

Niet alleen zijn de emissiewaarden drastisch verbeterd, ook zijn het vermogen en koppel van de zescilinder merkbaar toegenomen. Het nominale vermogen bedraagt nog steeds 118 kW (160 pk), maar dit wordt nu al vrijgegeven bij 6.750 t/min. Dat is 1.000 t/min eerder dan voorheen. Bovendien zorgen de aanpassingen voor een hoger maximaal koppel dat is toegenomen van 175 Nm tot 180 Nm, beschikbaar bij een toerental van nog steeds 5.250 t/min. De berijder ervaart hierdoor nog meer trekkracht en een krachtiger acceleratie. Het motorkoppelregelsysteem (MSR) is ook een nieuw component. Dit systeem zorgt voor een veel betere stabiliteit van de motorfiets bij uitrollen of terugschakelen. De mate van ingrijpen van het systeem is afhankelijk van de rijmodus. In de rijmodi Rain en Road zorgt het MSR voor maximale stabiliteit. In Dynamic modus staat het systeem wat meer slip toe.

Dynamic ESA ‘Next Generation’ elektronische demping met volledig automatische lastcompensatie.

Het BMW Motorrad Dynamic ESA ‘Next Generation’ (Electronic Suspension Adjustment) van de nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zorgt voor nog meer mogelijkheden op gebied van rijveiligheid, prestaties en comfort. De demping wordt namelijk automatisch aangepast op de rijomstandigheden en manoeuvres. Onder alle belastingen wordt automatisch de rijhoogte gecompenseerd.

De toepassing van nieuwe sensoren zorgt voor meer datagegevens en daarmee voor een nauwkeuriger afstemming van de motorfiets op de omstandigheden. Ook op basis van verschillende andere parameters, zoals de mate van inveren, wordt de dempingskracht aangepast. Dat gebeurt elektronisch in milliseconden. In rijmodus Dynamic is de vering strakker afgesteld dan in de rijmodi Rain, Cruise en Road.

Zeer moderne LED verlichting en nieuwe full-LED adaptieve koplamp

BMW Motorrad is al decennialang pionier op gebied van veiligheid. De nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zijn dan ook al standaard voorzien van zeer moderne LED verlichting. De nieuwe full-LED koplampen met LED lenstechnologie en iconische dagrijverlichting verlicht de weg met een ongeëvenaard helder licht en benadrukt zo nog eens het prestige van de nieuwe zescilindermodellen. De lichtunit bestaat uit een LED module met negen LED’s voor het dimlicht en nog eens vier LED modules met twee LED’s voor de twee grootlichtmodules.

Een ander standaardcomponent van de koplampen is de draaiende adaptieve functie. Daarmee wordt het LED dimlicht aan de hand van de hellingshoek de bocht in gedraaid. Het licht schijnt dus altijd naar waar de motorfiets heen gaat, zodat de bocht vrijwel volledig is verlicht. Daarbij draait de horizon van de lichtstraal met 35 graden, zodat de lichtstraal ook in bochten altijd horizontaal blijft. Bovendien kan ook de gehele koplamp tot twee graden draaien, zodat bewegingen door accelereren en afremmen automatisch worden gecompenseerd en de verlichting van de weg optimaal blijft.

Tot slot zijn er een aantal nieuwe lichtfuncties, die de beleving van de nieuwe zescilindermodellen nog intenser, comfortabeler en praktischer maken. Zo is er de Welcome functie bij het inschakelen van het contact. De verlichting activeert dan en dimt vervolgens geleidelijk totdat de motor wordt gestart. Na het uitschakelen van het contact blijft de verlichting ook nog even aan voor de Good bye functie, om vervolgens langzaam volledig uit te schakelen.

Ook nieuw is de Follow me home functie. Door na het uitschakelen van het contact kort op de knop voor het grootlicht te drukken, schakelt de verlichting nog even in. Zo kan de berijder zich beter oriënteren in het donker, bijvoorbeeld bij het in- of uit manoeuvreren van een parkeervak of garage, zonder dat het contact of andere functies ingeschakeld hoeven te worden. Optioneel is er ook grondverlichting, handig voor bijvoorbeeld het uitklappen van de zijstandaard in het donker.

Standaard nieuw 10,25 inch TFT kleurendisplay met geïntegreerde kaartnavigatie, handige routeplanning en uitgebreide connectiviteit

De nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zijn standaard uitgerust met een nieuw 10,25 inch TFT kleurendisplay met geïntegreerde kaartnavigatie en connectiviteit. Dankzij de uitstekende afleesbaarheid, duidelijke menustructuur en een verregaand geïntegreerd bedieningsconcept behoren ze tot de top van het motorfietssegment.

Het nieuwe 10,25 inch full-HD kleurendisplay biedt de mogelijkheid om een navigatiekaart weer te geven in het instrumentencluster, zodat een extra scherm niet nodig is. Voor extra bescherming is het display voorzien van krasbestendig gehard glas. Een laag die reflectie en vingerafdrukken voorkomt verbetert de afleesbaarheid.

Er zijn fullscreen en split screen weergavemodi voor het tonen van één of meerdere functies tegelijk. De snelheidsmeter en toerenteller zijn net als enkele basisfuncties en het selectiemenu altijd zichtbaar op het Pure Ride Screen. Eventueel kan de navigatiekaart ook worden getoond via de BMW Motorrad Connected app, met een volledig interactieve weergave geoptimaliseerd voor motorfietsen en bediening via de multicontroller links op het stuur. Een route kan vooraf in de smartphone app worden gepland en naar de motorfiets worden verzonden. Ook kaartupdates verlopen via de app.
De BMW Motorrad Connected app is gratis te downloaden en biedt ook extra functies zoals het opnemen en delen van gereden routes.

Tegels op het display bieden toegang tot de menu’s Mijn voertuig, Navigatie, Radio, Media, Telefoon en Instellingen. De weergave en bediening van optionele uitrustingen is hier naadloos in geïntegreerd. Het display heeft twee radioantennes voor verbinding met bijvoorbeeld helm en smartphone. Een antenne is voor Bluetooth en de andere voor zowel Bluetooth als Wi-Fi.

Verschillende functies zijn te bedienen met de multicontroller en de vier favorietenknoppen dragen bij aan de bijzonder eenvoudige en intuïtieve bediening. Dankzij de tweetrapsfunctie bieden de favorietenknoppen snelle toegang tot liefst 18 functies. De tweetrapsfunctie werkt met licht en stevig indrukken van de knop. Licht indrukken om de beschikbare functies te zien en stevig indrukken om de betreffende functie te activeren. Welke functies bij de knoppen horen is naar eigen voorkeuren instelbaar.

Boven het TFT display is een spatwaterdicht en elektrisch geventileerd opbergvak voor een smartphone, inclusief oplaadmogelijkheid via een USB-C aansluiting. Afhankelijk van het type smartphone is snelladen mogelijk. Het smartphonevak is niet vergrendelbaar, maar bij het uitschakelen van het contact wordt het opbergvak wel afgedekt door het windscherm zodat anderen er niet zomaar bij kunnen. Een houder in het opbergvak houdt de smartphone stevig op zijn plek.

Audiosysteem 2.0 – een nieuwe digitale geluidsdimensie, standaard of optioneel

Met het audiosysteem 2.0 bieden de nieuwe K 1600 GTL en Grand America standaard een nog intensievere geluidsbeleving. Het audiosysteem is als af fabriek optie leverbaar voor de K 1600 GT en K 1600 B. De antennes voor het audiosysteem zijn nu buiten het zicht geplaatst en het systeem zelf is nu volledig geïntegreerd in het elektrische systeem. Enkele highlights zijn verder DAB+ radio, equaliserprofielen met optimalisatie voor luisteren met en zonder helm (bijv. bij stilstand) en zeer flexibele geluidsinstellingen.

Standaard intelligent noodoproepsysteem voor nog meer veiligheid onderweg

Snelle hulp bij een noodgeval kan levens redden. Daarom heeft BMW Motorrad een eCall systeem ontwikkeld met intelligente noodoproep, zodat hulp zo snel mogelijk ter plaatse is.

Aantrekkelijke basiskleur, exclusieve Stijlvariant en hoogwaardige Option 719 varianten. Option 719 Midnight met watertransferprints voor K 1600 B en K 1600 Grand America

De nieuwe K 1600 GT, GTL, B en Grand America zijn elk leverbaar in aantrekkelijke kleurstellingen: een basisvariant, een Stijlvariant en Option 719.
In het bijzonder Option 719 Midnight springt eruit en is alleen leverbaar voor de K 1600 B en K 1600 Grand America. De highlight van deze uitrustingsvariant is de Meteoric Dust II metallic lak, waarbij het Galaxy thema met watertransferprints is afgebeeld. Met die techniek kunnen objecten geheel of gedeeltelijk worden gecoat met een patroon of afbeelding. Dit wordt met de hand gedaan, zodat iedere Option 719 Midnight echt uniek is.

Highlights van de BMW K 1600 GT, GTL, B en Grand America:

 • Vernieuwde zescilinder-in-lijnmotor die beantwoordt aan de Euro 5 emissienorm met nieuwe BMS-O motoraansturing.
 • Twee pingelsensoren en vier lambdasondes in plaats van twee.
 • Vermogen van 118 kW (160 pk) bij 6.750 t/min (voorheen 7.750 t/min).
 • Koppel van 180 Nm bij 5.250 t/min (voorheen 175 Nm).
 • Voorbeeldige emissiewaarden, soepele loop en prestaties.
 • Nog krachtiger acceleratie bij alle toerentallen dankzij meer koppel.
 • Pingelsensoren voor geoptimaliseerde rijeigenschappen.
 • Standaard motorkoppelregelsysteem (MSR).
 • Standaard Dynamic ESA ‘Next Generation’ elektronische demping met volledig automatische lastcompensatie.
 • Standaard nieuwe full-LED adaptieve koplampen.
 • Connectiviteit: standaard nieuw multifunctioneel instrumentencluster met 10,25 inch full-colour TFT display en talrijke functies zoals gemakkelijk te gebruiken telefonie met uitgebreide smartphone connectiviteit.
 • Standaard smartphone compartiment met USB-C laadaansluiting.
 • Standaard vier vrij instelbare favorietenknoppen.
 • Optioneel nieuw audiosysteem 2.0.
 • Standaard intelligent eCall noodoproepsysteem.
 • Een aantrekkelijke basiskleur, stijlvariant en Option 719 varianten voor ieder model.
 • Option 719 Midnight voor K 1600 B en K 1600 Grand America: lak in Meteoric Dust II metallic met Galaxy thema met watertransferprints.
 • Uitgebreid aanbod van optionele uitrustingen en originele BMW Motorrad accessoires.


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws