Skip to main content

Nieuw: 2021 KTM 890 Duke

De KTM 790 Duke heeft de rijders in vervoering gebracht, maar de gashendel is klaar om een nieuwe grens te ontdekken dankzij de lancering van de nieuwe KTM 890 Duke . De nieuwste editie van The Scalpel staat op het punt om weer een pijnlijke wond te slaan in het populaire middensegment van de naked bike. Gewicht, vermogen, koppel, wendbaarheid, stijl, een ongenaakbare houding en gegarandeerde pret: de KTM 890 Duke herdefinieert het referentiepunt voor motorrijders en al hun rivalen.

De reis is snel en kort geweest. Alle jaloersmakende attributen van de parallelle LC8c-tweeklepper die met de KTM 790 Duke de emoties bij jong en oud oprakelden, hebben een nieuwe grens gevonden. De reactie op de originele SCALPEL motiveerde KTM om meer met de LC8c te werken en met iets op de proppen te komen dat extreme motorfanaten zou fascineren. De opkomst van de KTM 890 Duke R aan het begin van 2020 was het antwoord: net zozeer een scheurijzer voor op het parcours als op landweggetjes, die alle opgevoerde kracht van de LC8c wist te temmen en een reeks functies toevoegde die motorrijders bijna verplichtte om hun knieën dicht bij het asfalt te houden. Nu brengt de KTM 890 Duke , strak achter de uitlaat van de KTM 890 Duke R hangend, alle klasse van zijn nauwkeurige zusterversie mee om als een speer over de weg te gaan.

2021 KTM DUKE 890 2

De styling van de KTM 890 Duke doet hoofden omdraaien en de esthetiek maakt dit slanke, krachtige pakket aan stootkracht niet te missen, maar de essentie van deze motorfiets is de compacte, lichte, kloppende bron van al het plezier die zich tussen de twee wielen bevindt. De grotere cilinderinhoud, van 789 cm3 naar 889 cm3, maakt gebruik van een geavanceerdere mapping-logica en pompt er nu 115 pk en 92 Nm uit (10 pk meer en 5 Nm meer koppel dan de KTM 790 Duke ). De met 20% toegenomen rotatiemassa zorgt voor een betere bochtenstabiliteit en een soepelere motorwerking bij lagere toerentallen en een gedeeltelijk open gashendel. Euro5-voorbereid en 4,8l/100 km uit de 14l brandstoftank biedend; de snelheid wordt in balans gehouden door de grote functionaliteit.

Terwijl alle paardenkrachten los willen, kan de KTM 890 Duke zowel wegknallen als subtiel geleid worden, wat een grote grijns tevoorschijn tovert op de gezichten van rijders van alle leeftijden en vaardigheidsniveaus. De KTM 890 Duke is alleen een ‘middengewicht’ dankzij het concept, het aantal kilo’s en de lichtvoetigheid van het rijgedrag. De rest bestaat uit rauw vermogen en ultramoderne rijprestaties via bedrade elektronica. Deze motorfiets geeft alle rivalen op de weg het nakijken.

Gefilterd door het lichtgevoelige, aanpasbare TFT-scherm, bieden de bestuurdershulpjes een RAIN MODE (soepele gasrespons, maximale tractieregeling, verminderd vermogen en anti-wheelie), een street mode (standaardgasrespons, normale tractieregeling, vol vermogen, anti-wheelie) en een sport mode (sportieve respons, verminderde tractieregeling, vol vermogen, anti-wheelie). Voor degenen die zich laten verleiden door het volledige potentieel van de KTM 890 Duke , kan de instelling met de optionele track mode worden aangepast voor tijdritten. De tractieregeling kan worden verhoogd of verlaagd op een schaal van negen, de anti-wheelie kan worden uitgeschakeld en de gasrespons kent drie niveaus. De launch control houdt de motor op het ideale toerental om een snelle start mogelijk te maken. De 6D-hanghoeksensor zorgt ervoor dat de motorregeleenheid (ECU) een schat aan informatie en input over het gedrag en de positie van de motorfiets filtert voor een optimale terugkoppeling.

Het bochten-ABS helpt de dubbele, zwevende 300mm-remschijven met verbeterde remklauwen en remblokken om het hele circus veilig tot stilstand te brengen. Snel op gang komen is gemakkelijker dankzij de kortere koppelingshendel, lichtere veren en verbeterde Quickshifter+-instellingen (optioneel).

De hantering van de KTM 890 Duke komt goed uit de verf dankzij het stalen CroMo-buisframe met een gegoten aluminium subframe, dat star is ingesteld voor een sportief gevoel en een accuratere ervaring. De LC8c staat opnieuw centraal dankzij zijn rol als benadrukt onderdeel van het chassis. Ondanks de technische verbeteringen behoudt de KTM 890 Duke hetzelfde gewicht als zijn voorganger met een ongelooflijke 169 kg (bij een lege tank). Het subframe is innovatief, de hele eenheid bevat de luchtinlaten en de airbox; ontworpen om simpel, minimaal en licht te zijn. De KTM 890 Duke zweeft gewoonweg dankzij de geüpdatete en geüpgradede WP APEX-ophanging (43 mm omgekeerde vorken met open patroon) en de gasondersteunde achterschokbreker. De ‘Ergo’ is minder doelgericht dan de op actie gerichte KTM 890 Duke R en is ontworpen voor een brede groep van rijders, met een lagere zadelhoogte van 820 mm.

De KTM 890 Duke is overduidelijk een lid van de Duke -familie. De lijnen zijn onmiskenbaar KTM, waarbij elke centimeter van de fiets is doorgeplozen en geanalyseerd op praktisch nut. Er zijn geen onnodige randen, hoeken, onderdelen of kunststof elementen die niet bijdragen aan de prestaties van het unieke KTM 890 Duke -gevoel. Het verkleinde achterlicht is bijvoorbeeld geïntegreerd in de nummerplaathouder, waardoor de afmetingen worden teruggebracht en er ruimte is voor maatwerk aan de achterkant.

Andere details zijn een volledige ledverlichtingsset, tubeless wielen, superieure en uitvoerig geteste nieuwe Continental ContiRoad-banden (die een uitstekende grip op nat wegdek, een hoge stabiliteit en een zeer korte ‘opwarmfase’ bieden) en de compatibiliteit met KTM myRide App. Een brede waaier aan KTM PowerParts (van Akrapovič-slip-on-uitlaten tot tandwielkappen) en KTM PowerWear-opties zijn andere elementen die de KTM 890 Duke tot het scherpste stuk gereedschap in de ‘kist’ van de naked bike maken.

KTM 890 DUKE – MODELKENMERKEN
// Grotere verplaatsing (van 789 cm3 naar 889 cm3) en Euro5-voorbereid
// Verhoogd motorvermogen tot 115 pk en 92 Nm
// Extreme vermogen/gewicht-verhouding, ongeëvenaarde wendbaarheid
// Geactualiseerde APEX WP-veringstechnologie
// Geüpdatet elektronicapakket met een 6D-hanghoeksensor en optionele TRACK MODE
// Verbeterd rempotentieel dankzij systeemupgrade
// Onderscheidende, functionele en stijlvolle vormgeving: de DUKE spirit
// Nieuwe, hoogwaardige Continental ContiRoad-banden

Adriaan Sinke, hoofd KTM Product Management: “Met de KTM 890 Duke R wisten we dat we een motorfiets op de markt brachten die overduidelijk KTM was en het was slechts een kwestie van tijd voordat we dat pakket konden omvormen om de ideale tweede generatie van ‘The Scalpel’ te introduceren. We hebben onderzocht op welke punten we konden verbeteren of motorrijders meer konden bieden dan op de KTM 790 Duke . De KTM 890 Duke zit vol met het DNA van KTM: READY TO RACE, technisch geavanceerd en ontworpen om aan de eisen van elke motorrijder te voldoen. Hij is een trots lid van de Duke -familie en neemt een prominente plaats in, niet alleen in het middensegment, maar ook in dat van de naked bikes. Normaal gesproken zou ik motorrijders vertellen dat ze ervan moeten genieten, maar dat is deze keer gewoon echt niet nodig.”

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws