Nieuw: 2016 Honda NC750X (alle details)

Honda’s gebruiksvriendelijke avontuurlijke commuter, de NC750X, krijgt LED verlichting, andere dempingskarakteristieken voor de vork, een LCD instrumentenbord met personaliseerbare kleur opties. De DCT versie krijgt 3 niveaus in de S Mode en verdere software upgrades voor zowel de MT als AT rij modi. Een korte vijfhoekige demper brengt een diepere grom in het uitlaatgeluid. De zuinige paralleltwin voldoet nu ook aan de EURO4 normen

Voorstelling
Sinds zijn lancering in 2012* geniet de NC750X een grote populariteit in Europa, waardoor hij een vaste plaats heeft in de top-10 van Europa’s best verkopende motoren.

De redenen voor dit succes zijn legio: de innovatieve koppelrijke tweecilinder motor – die zuinig met benzine omspringt terwijl de motor toch een pittig karakter heeft onderin en in het middengebied – de ontspannen rijhouding, het brede stuur en comfortabele zadel, de soepele ophanging met lange veerweg en de specifieke adventure stijl speelden allemaal een rol in de populariteit van de NC750X.

In de ruimte (waar zich normaal de benzinetank bevindt) kan een integraal helm opgeborgen worden. Honda’s Unieke DCT (Dual Clutch Transmission) die gekozen wordt door meer dan één op de drie Honda klanten is een andere troef die de NC750X toelaat zich te onderscheiden van de concurrentie.

Als totaalpakket combineert de NC750X diverse eigenschappen die ervoor instaan dat een motor buitengewoon presteert. De tweecilinder kan alle soorten rijstijlen en elk gebruik aan: woon-werk verkeer, stedelijke omgeving, secundaire wegen, touring en gewoon rijden voor het plezier. In 2016 worden zowel de vorm als de inhoud verbeterd. Voortbouwend op het innovatieve DNA van de NC750X en ervoor zorgend dat deze motor opnieuw een trapje hoger staat dan zijn voorganger en…de concurrentie.

*Als de NC700X.

Model overzicht
De 2016 evolutie van de NC750X heeft betrekking op de styling (waardoor de motor een meer avontuurlijke kant krijgt) en op het comfort van de rijder en passagier.
Een groter windscherm biedt betere windbescherming en er is meer ruimte in het de opbergvakken. De LED koplamp en het LED achterlicht bieden een klassevolle aanblik aan de motor en het instrumentenbord met variabele kleurendisplay kan gepersonaliseerd worden en biedt een verbeterd imago aan de motor en zijn rijder.

Het DCT systeem is verder ontwikkeld met software updates voor een natuurlijk aanvoelende gasrespons. Met het oog op het verbeteren van de sportieve rij ervaring zijn er nu 3 niveaus in de S mode in de AT mode. Het maximale toerental om af te schakelen is opgetrokken in MT mode. Andere software updates verbeteren de DCT werking op velerlei vlakken.

De achterschokbreker heeft nu ook een instelbare veervoorspanning en er is een nieuwe Showa voorvork met SDBV (Showa Dual Bending Valves). Een nieuwe demper bespaart gewicht en zorgt voor een diepe grom. De manuele zesversnellingsbak optie heeft een lichter gevoel bij het ontkoppelen.

Styling & uitrusting
De stijlveranderingen op de NC750X vallen onder de noemer ‘Sensual Performance’ en de rijervaring is zowel op visueel als auditief vlak beter. In vooraanzicht ziet de motor er avontuurlijker uit met een LED koplamp.
Het windscherm is 70mm hoger, waardoor de luchtstroom beter rond het lichaam van de rijder geleid wordt. Er is ook een centrale luchtgleuf waardoor de winddruk afgevlakt wordt en turbulentie rond de helm vermindert en het rijgeluid beperkt wordt.

De zijkanten kregen een andere vorm en de zijpanelen werden beperkt in afmetingen, dit creëert krachtiger lijnen. De lijnen van het zadel, het clear-smoke LED achterlicht worden kracht bijgezet door nieuwe demper. De complete stijl is minimalistisch.

Het 22 liter opslag compartiment (op de plaats waar normaal de tank zit) waarin met gemak een integraalhelm kan worden opgeborgen is nu 1 liter groter. De buitenkant heeft een geribd oppervlak, waardoor een tanktas gemakkelijker kan worden gemonteerd. De binnenkant heeft 4 haken waaraan je riemen kunt vastmaken om je bagage te bevestigen, zodat je optimaal gebruik kunt maken van het volume.

Een nieuw instrumentenbord met negatieve LCD display biedt een kilometerteller, snelheidsmeter, tripmeter, indicator voor de gekozen versnelling, benzineverbruik en benzinemeter. Optioneel is er een temperatuurmeter voor verwarmde handvaten en een indicator voor de drievoudig instelbare S mode voor het DCT model

De kleur van de toerenteller bar is instelbaar met een keuze van in totaal negen verschillende opties. Je kunt er zelfs voor kiezen om de kleur te laten veranderen naargelang de gekozen versnelling, het toerental of (in DCT versie) de rij-mode.

ECO en SHIFT mode zijn verdere opties als je rijdt met het display in één kleur of (op de DCT versie) een setting gelinkt aan de gekozen rij mode. ECO mode doet het display licht blauw kleuren als je rijdt met een normaal verbruik en groen als je nog meer economisch gaat rijden. SHIFT mode zal de kleur naar oranje doen veranderen als het toerental hoger is dan dat door de rijder vooraf ingesteld.

Een ‘wave style’ contactsleutel voegt extra kwaliteit toe aan het geheel en beschikt over het Honda Ignition Security System (HISS). Als de ID chip die in de sleutel verwerkt zit niet overeenkomt met de ECU (Engine Control Unit), start de motor niet.

De NC750X zal beschikbaar zijn in vijf verschillende kleurstellingen:
Matt Pearl Glare White
Candy Arcadian Red
Sword Silver Metallic
Matt Gunpowder Metallic
Glint Wave Blue Metallic

Via de Genuine Honda Accessories zijn volgende opties beschikbaar:
Een speciaal ontworpen kofferhouder achteraan, een 35 L topbox en een 45 L topbox, 29 L zijkoffers, binnentassen, middenbok, mistlampen en bevestigingsbuizen voor de kuip, vijfvoudig instelbare handvatverwarming, beugelslot en een AC lader contact.

Dual Clutch Transmission
Honda’s DCT technologie bevindt zich in zijn zesde jaar en wint ieder jaar aan populariteit op alle motoren waar dit systeem als optie aangeboden wordt. DCT maakt gebruik van twee koppelingen. Eén om te starten en 1ste, 3de en 5de versnelling, de andere voor de 2de, 4de en 6de versnelling – met de hoofdas voor elke koppeling in de andere gemonteerd, voor een compactere bouw. Elke koppeling wordt afzonderlijk gestuurd door een eigen hydraulisch circuit. Als er van versnelling veranderd wordt, selecteert het systeem de gekozen versnelling via de niet-gebruikte koppeling. De eerste koppeling wordt dan elektronisch uitgeschakeld terwijl de andere koppeling gelijktijdig in werking treedt.

Er zijn drie verschillende basis modes beschikbaar. MT-mode biedt manuele controle waarbij de rijder kan op- en afschakelen via de knoppen op het stuur. De automatische D-mode is bijzonder geschikt voor stadsverkeer of rijden op de snelweg en biedt een optimale verbruiksefficiëntie. De automatische S-mode is sportiever en de ECU laat het blok ook toe om hogere toerentallen te draaien vooraleer op te schakelen. Met verhoogde prestaties en een sportiever rijgedrag tot gevolg. Voor 2016 zijn er in S-mode nog drie afzonderlijke motormappings beschikbaar zodat het sportieve rijgedrag nog beter op de noden van de rijder en de rij-omstandigheden kan aangepast worden. Op die manier kan de rijder indien gewenst onder alle omstandigheden in de S mode blijven rijden. Het geselecteerde niveau wordt als standaard S mode opgeslagen en op die manier hoeft de bestuurder niet telkens naar de gekozen modus terugkeren.

De DCT op de NC750X biedt nu ‘Adaptive Clutch Capability Control’. Dit regelt de kracht die door de koppeling verdeeld wordt en resulteert in een zeer natuurlijk en licht gevoel wanneer het gashendel geopend of dichtgedraaid wordt. Het uiteindelijke resultaat is een vlotter rijgedrag.
Andere verbeteringen omvatten een snellere bediening van de N-D schakelaar wanneer je het contact aanzet en een controlesysteem in AT mode die je toelaat vast te stellen of er bergop of bergaf gereden wordt. Het schakelpatroon wordt daarop automatisch afgesteld

Chassis
Het stalen diamond type frame biedt een grote stijfheid voor een grote wendbaarheid een goede respons onder alle omstandigheden. Het biedt ook voordelen als de plaats beperkt is, want de afmetingen zijn beperkt, terwijl het rijden een zeer dynamische ervaring is. De balhoofdshoek bedraagt 27° en de naloop 110 mm. Wielbasis is 1535mm en de gewichtsverdeling is 48/52. Drooggewicht: 220 kg (230 kg met DCT). De zadelhoogte is 830 mm.
De rijhouding is vrij recht en neutraal met een verhoogd uitzicht voor de rijder. Een ander voordeel van deze ‘Adventure’ rijdhouding is een betere motorcontrole bij lage snelheden. In combinatie met het lage zwaartepunt en de grote stuuruitslag biedt dit een uitzonderlijke wendbaarheid en controle bij lage snelheden.

De 41mm voorvork biedt een veerweg van 153.5mm en voor 2016 gebruikt Showa Dual Bending Valves voor een betere in- en uitgaande demping. Dit zorgt ervoor dat de dempingskracht afgestemd wordt op de zuigersnelheid van de vork. Dit zorgt voor een comfortabeler ophanging bij alle snelheden en in het bijzonder bij lage snelheden. De verhoogde demping biedt een progressievere en strakkere ophanging en verhindert dat de vork te diep duikt bij hevig remmen. Grey Alumite kapjes bieden een verfijnde afwerking.

De monoshock achteraan krijgt een aanpasbare veervoorspanning en biedt 150 mm veerweg. Hij werkt via het gekende Prol-Link systeem dat een zachte initiële veerwerking biedt – zeer geschikt voor wie aan lage snelheid over hobbels rijdt- en een uitstekende algemene controle

Vooraan biedt de 320 mm wave schijf met dubbelzuigerklauw controleerbare en efficiënte stopkracht. Dit wordt ondersteund door de 240 mm ‘wave’ schijf met enkelzuigerklauw achteraan. Een licht tweevoudig ABS laat je toe om met vertrouwen te remmen, zelfs op gladde of natte wegen.

Het gebruik van een nieuwe aluminium velg met L-vorm vergemakkelijkt het controleren en aanpassen van de bandendruk. Aluminium voor- en achterwielen met maten 17 x 3.50-inch en 17 x 4.50-inch zijn geschoeid met 120/70 ZR17 en 160/60 ZR17 banden.

Engine
Het ontwerp van de NC750X’ vloeistofgekoelde SOHC achtkleps twin verzekert een pittig karakter in de lage en middelste regionen van het toerenbereik. Zijn relatief lang slag en de speciaal gevormde ontploffingskamers worden gekoppeld aan een hoge inertie van de krukas om hoge koppelwaarden te produceren bij lage omwentelingssnelheden. Topvermogen is 40.3kW/54 pk @ 6,250opm met een maximum koppel van 68Nm @ 4.750opm.

PGM-FI zorgt voor een voortdurende optimalisering van de verhouding tussen lucht en benzine voor een perfecte verbranding bij elk toerental en in elke situatie. Het blok voldoet aan de nieuwe EURO4 normen met een CO2 uitstoot van 81g/km en een verbruik van 28,6km/l of 3,5 l op 100 km (WMTC mode) biedt een potentiële actieradius van meer dan 400 km met de 14,1 liter benzinetank.

Twee balansassen werken verhinderen trillingen bij hoge toerentallen, waardoor het rij-gevoel comfortabeler wordt, maar tegelijkertijd zorgt de 270° ontstekingsvolgorde ervoor dat de motor zeer potent en direct aanvoelt. Boring en slag bedragen 80 x 77mm.
Door het aantal afzonderlijke onderdelen tot een minimum te beperken, blijft het blok licht, efficiënt en betrouwbaar. Voor 2016 ontvangt de versie met manuele transmissie een nieuwe ratio voor het koppelingshendel waardoor het intrekken van de koppeling gemakkelijker wordt en de koppeling beter de doseren. De nieuwe vorm van het koppelingshendel zorgt ervoor dat frequent schakelen nu gemakkelijker verloopt.

Er is slechts één 36 mm gasklephuis en waar mogelijk worden de onderdelen gebruikt voor meer dan één doel. De nokkenas drijft ook de waterpomp aan terwijl één van de balansassen ook de oliepomp bedient.

De nieuwe, vijfhoekige demper is korter dan de vorige en maakt gebruik van twee afzonderlijke kamers die verbonden zijn door een geperforeerde pijp die uitmondt in een resonantiekamer. Dit resulteert in een dieper en zwaarder geluid. De ingebouwde katalysator heeft een structuur met twee lagen die zorgt voor een lagere uitstoot.

0Tecnhische specificaties

ENGINE  
Type Liquid-cooled 4-stroke 8-valve, SOHC parallel 2-cylinder. EURO4 compliant.
Displacement 745cc
Bore & Stroke 77mm x 80mm
Compression Ratio 10.7 : 1
Max. Power Output 40.3kW @ 6,250rpm (95/1/EC)
Max. Torque 68Nm @ 4,750rpm (95/1/EC)
Oil Capacity

MT : 3.7L

DCT : 4.1L

FUEL SYSTEM  
Carburation PGM-FI electronic fuel injection
Fuel Tank Capacity 14.1 litres
Fuel Consumption

MT: 28.9km/l (WMTC mode)

DCT: 28.9km/l (WMTC mode-Tested in D-Mode)

ELECTRICAL SYSTEM  
Starter Electric
Battery Capacity 12V/11.2AH
ACG Output

MT : 420W/5000rpm

DCT : 450W/5000rpm

DRIVETRAIN  
Clutch Type

MT:Wet multiplate clutch

DCT: Wet multiplate hydraulic 2-clutch

Transmission Type

MT: 6-speed Manual Transmission

DCT: 6-speed Dual Clutch Transmission

Final Drive Chain
FRAME  
Type Diamond; steel pipe
CHASSIS  
Dimensions (L´W´H) 2230mm x 845mm x 1350mm
Wheelbase 1540mm
Caster Angle 27°
Trail 110mm
Seat Height 830mm
Ground Clearance 165mm (minimum)
Kerb Weight

MT: 220kg

DCT: 230kg

SUSPENSION  
Type Front 41mm telescopic fork, 153.5mm stroke
Type Rear Monoshock damper, Pro-Link swingarm, 150mm travel
WHEELS  
Type Front Multi-spoke cast aluminium
Type Rear Multi-spoke cast aluminium
Rim Size Front 17M/C x MT3.50
Rim Size Rear 17M/C x MT4.50
Tyres Front 120/70-ZR17M/C (58W)
Tyres Rear 160/60-ZR17M/C (69W)
BRAKES  
ABS System Type 2-channel ABS
Type Front 320mm single wavy hydraulic disc with 2-piston caliper and sintered metal pads
Type Rear 240mm single wavy hydraulic disc with single-piston caliper and resin mold pads
INSTRUMENTS & ELECTRICS  
Instruments

Digital speedometer, digital bar-type tachometer, clock, bar-type fuel meter, two trip meters, gear position indicator,  

‘instant’ and ‘average’ fuel consumption and coolant temperaturewarning light. 

Security System HISS
Headlight LED
Taillight LED

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief