Skip to main content

MXGP motorcross op TT-Circuit Assen 9 & 10 september 2017

Jeffrey Herlings, Glenn Coldenhoff, Antonio Cairoli, Tim Gajser elleboog aan elleboog, de motorfietsen die hoog in toeren paraat staan voor de val van het starthek en een bloedstollende sprint naar de eerste bocht. Het ‘scrubben’ van de eerste bulten en spectaculair hoge sprongen waarbij mens en machine op grote hoogte voor de beroemde TT-tribunes langs zweven… Dát is het wereldkampioenschap motorcross op het TT-circuit, de ‘kathedraal van de motorsport’. En dat alles vanaf een comfortabele tribuneplaats. 

Nederlandse kanshebbers in 2017 
Ook dit jaar blazen de Nederlandse MX-rijders in iedere categorie een stevig potje mee. De snelste dame van Nederland, Nancy van de Ven komt opnieuw naar Assen met een goede kans op de eindoverwinning in het FIM Women’s Motocross World Championship. Lynn Valk is de snelste dame in het Europees Kampioenschap 150cc. Ook Kjeld Stuurman is kanshebber in deze klasse waarin nog twee Nederlanders aan de start staan. In MX2, de klasse waarin Herlings jarenlang domineerde, heeft het HSF Logistics Team de beste Nederlanders aan boord met Brian Bogers en Calvin Vlaanderen. Bogers stond al op het podium dit seizoen en is de beste geklasseerde Nederlander.

Megasterren in de ‘Koningsklasse’
Regerend wereldkampioen Tim Gajser moest dit seizoen door blessures pas op de plaats maken in de MXGP-categorie, net zoals zijn voorganger Febvre, wereldkampioen in 2015, dat een jaar eerder moest doen. Enigszins verrassend is het de Italiaanse veteraan Antonio Caïroli die dit seizoen weer helemaal terug is aan de top in de klasse waarin Nederland vertegenwoordigd wordt door Glenn Coldenhoff en Jeffrey Herlings. ‘Tony’ Caïroli hoopt stiekem nog altijd het record van Stefan Everts van 10 wereldtitels te evenaren waarmee hij de meest succesvolle motorcrosser aller tijden zou worden. De multi-kampioen kan echter zijn borst nat maken, want Jeffrey Herlings uit Brabant, al jaren een maatje te groot voor het complete MX2-veld, promoveerde in 2017 met 3 wereldtitels op zak naar de MXGP-categorie, de ‘koningsklasse’ en is nu Tony’s teamgenoot in het Red Bull KTM fabrieksteam. De Brabander startte zijn debuut in de Koningsklasse voorzichtig, maar behoort naarmate het seizoen vordert inmiddels tot de grootste kanshebbers voor de overwinning. En dat moet de Nederlandse motorsportfans als muziek in de oren klinken. Immers, Caïroli wordt met zijn vele wereldtitels en lange staat van dienst ook wel de Valentino Rossi van de motorcross genoemd. En het is een Nederlander die in Assen in staat moet worden geacht om deze grootheid te verslaan!

Sfeervol en stadionachtige motorcross
Op een speciaal voor het evenement ingericht parcours wordt met zand van het naastgelegen defensieterrein langs de beroemde TT-tribunes een unieke Grand Prix verreden met wedstrijden in MXGP, MX2, het WK voor veteranen, het EK150 én het WK voor dames. Met de finish voor de Hoofdtribune en een parcours dat langs de tribunes door pit lane en paddock loopt, is de Grote Prijs van Nederland een sfeervol, stadionachtig evenement rondom ‘s werelds beste motorcrossers. Met één toegangskaart krijgen bezoekers toegang tot de tribunes en kunnen ze rondom de baan lopen. Kaarten zijn verkrijgbaar via de website en Primera vanaf 32,50 euro (kinderen 5 tot 15 jaar 12,50 euro, jonger dan 5 GRATIS entree)

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws