Skip to main content

Motobécane verdwijnt nu echt binnen Yamaha

Yamaha

Yamaha Motor Europe N.V. kondigt aan dat haar Europese productielocatie in Saint Quentin, Frankrijk van MBK Industrie S.A.S. (MBK) wordt omgedoopt naar Yamaha Motor Manufacturing Europe S.A.S. (YMME). De Franse MBK-fabriek is een ‘erfenis’ van de overname door Yamaha van Motobécane, de Franse fabrikant van de Mobylette bromfiets.

Motobécane werd opgericht in 1923 en was oorspronkelijk gevestigd in Pantin bij Parijs. In 1951 verhuisde het bedrijf naar Saint-Quentin om de enorme vraag naar bromfietsen na de Tweede Wereldoorlog te kunnen bijbenen. In 1974, op het hoogtepunt van het bedrijf, produceerden 5000 werknemers hier elk jaar 750.000 bromfietsen.

Toch kwam ook hier de klad erin en in 1982 ging het bedrijf failliet, werd in 1983 overgenomen door Yamaha-groep, waarop de naam in 1984 veranderd werd in MBK, een fonetische weergave van de merknaam. Yamaha produceerde buitenboordmotoren, scooters en meer recent ook modellen als de XMAX scooters, R125, MT125, XSR700, Tracer 7 en Ténéré 700, plus assemblage van de nieuwe Yamaha e-bikes en ATV’s.

Langetermijnvisie

“De overgang van de nieuwe naam naar YMME, waartoe de ondernemingsraad van MBK heeft besloten, is onderdeel van de langetermijnvisie van Yamaha Motor en versterkt haar inzet voor een lokale Europese productie als concurrentievoordeel en duurzaam voordeel.”

Olivier Prévost, President en CEO, Yamaha Motor Europe N.V.

“Ik zie de evolutie van MBK Industrie naar Yamaha Motor Manufacturing Europe met veel emotie. Ik begon mijn carrière 30 jaar geleden bij MBK en al die jaren heb ik speciale aandacht besteed aan MBK. De activiteiten en het productassortiment zijn voortdurend in ontwikkeling om vandaag de dag een hoog niveau van uitmuntendheid te bereiken, waardoor de productie van Yamaha-vlaggenschipmodellen in deze fabriek doorging. Dit is mogelijk geweest dankzij de betrokkenheid en inzet van alle medewerkers gedurende de afgelopen 40 jaar. Ik wil graag mijn waardering uitspreken en iedereen bedanken. Vooruitkijkend werd het duidelijk dat het nu tijd is om de naam te veranderen in Yamaha Motor Manufacturing Europe. Het is meer dan een symbolische stap: het is een duidelijke erkenning voor het bedrijf binnen de Yamaha Motor Group en het zal de omarming van een breder assortiment Yamaha-producten ondersteunen. Ten slotte ben ik als ex-MBK-medewerker erg trots om tegen mijn YMME-collega’s te kunnen zeggen dat we nu eindelijk allemaal “Yamaha-werknemers” zijn. Laten we vooruitgang blijven boeken door onze lokale Yamaha-productie te gebruiken als een concurrentievoordeel en duurzaam voordeel!”

Patrice Maciejewski, president, Yamaha Motor Manufacturing Europe S.A.S.

“De nieuwe naam van MBK in Yamaha Motor Manufacturing Europe is een belangrijke erkenning van de inspanningen die alle medewerkers de afgelopen jaren hebben geleverd om het bedrijf te transformeren, om Yamaha-vlaggenschipmodellen zoals de Ténéré 700cc-familie te kunnen produceren. We vergelijken onze kwaliteitsstandaard en -methode voortdurend met onze moederfabriek in Iwata, om vergelijkbare kwaliteitsniveaus te kunnen bereiken. Wij zijn van mening dat onze vestiging in Europa een belangrijke troef zal zijn voor Yamaha op het gebied van eMobiliteit om te reageren op de eis van CO2-neutraliteit voor lokale productie. Vandaag de dag, na 100 jaar als Motobécane en MBK, zijn we zeer trots om nu volledig bij de Yamaha-familie aan te sluiten en zo werknemers van Yamaha te worden.”

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws