Skip to main content

Metzeler Roadtec 02: motorband met Dynatread

Motorbandenmerk Metzeler presenteert de nieuwe RoadTec 02 motorband, een perfecte mix van technologie en duurzaamheid die de meest recente technologische innovaties van het merk integreert, waardoor de maatstaf voor het Sport-Touring-segment opnieuw wordt gedefinieerd.

RoadTec 02 is de eerste band die gebruik maakt van Dynatread, een gepatenteerde adaptieve loopvlaktechnologie waarmee het rijgedrag aangepast wordt op basis van de rijstijl van de motorrijder: van Sport-Touring tot Supersport. Zo wordt er bijna een nieuwe categorie motorbanden gecreëerd: “Super-Sport-Touring”.

Deze nieuwe motorband is bedoeld voor motorrijders die sport touring-, naked-, crossover-, adventure- maar ook supersport-motoren gebruiken en die op zoek zijn naar een motorband met een sportiever uiterlijk en betere prestaties dan die van een traditionele sport-touring band, zonder in te leveren op een goed kilometerrendement en veiligheid, zelfs op natte oppervlakken.

Dynatread

Dynatread is een nieuwe, gepatenteerde technologie die zich vertaalt in een adaptief loopvlakontwerp dat het gedrag van de band aanpast aan verschillende rijstijlen en omstandigheden. Met andere woorden: in één enkele band heb je de mogelijkheid om verschillende rijstijlen te combineren, van sporttouring tot supersport. De RoadTec 02 is absoluut de eerste band die deze innovatieve technologie benut.

Touring

Wanneer de motorrijder een toerrijstijl heeft, of in natte omstandigheden, bevorderen de lange groeven van het loopvlakpatroon de afvoer van water en de juiste beweging in de loopvlakcompound, waardoor snelle opwarming, comfort en grip worden geboden, behorend bij de kwaliteiten en grip die typisch zijn voor een sporttouring-band.

Sportief motorrijden

Wanneer echter een sportievere rijstijl wordt gekozen, meestal in droge omstandigheden, genereren grotere hellingshoeken meer belasting en zijdelingse krachten, resulterend in meer druk op de banden, waardoor een deel van de profielgroeven sluit en de compactheid en stabiliteit van het loopvlak toeneemt. Dit resulteert in meer ondersteuning en directere feedback voor de rijder om de gripkwaliteiten van de compound optimaal te benutten, de rijprecisie te verbeteren en het gedrag aan te passen, door dicht bij dat van een supersportband te komen.

De voor- en achterbanden zijn ontworpen met hetzelfde loopvlakpatroon om hetzelfde adaptieve gedrag op beide wielen te garanderen en het akoestische comfort te verbeteren.

Akoestisch comfort

Het loopvlakpatroon van de nieuwe RoadTec 02 heeft, vergeleken met zijn voorganger RoadTec 01 SE, een grotere ‘land/zee’ ratio, waardoor het contactvlak groter wordt en het loopvlak uniformer blijft naarmate de hellingshoek varieert, om zo soepel, nauwkeurig motorrijden mogelijk te maken. Bovendien leiden minder groeven tot minder onderbrekingen op het loopvlak, wat het akoestisch comfort ten goede komt.

Full-Silica

RoadTec 02 verbetert de toch al uitstekende prestaties van zijn voorganger op nat wegdek verder, dankzij het gebruik van nieuwe full-Silica-compounds voor de voorbanden en bij de wangen van de achterbanden om de chemische grip te optimaliseren, vooral op natte wegen. Het middengedeelte en de basis van de achterbanden hebben een hoog silicagehalte (>80%) voor de beste balans tussen grip en thermische stabiliteit.

De achterbanden zijn voorzien van een dual-compound, waarbij het middengedeelte zich uitstrekt over ongeveer 20% van de bandbreedte, terwijl de resterende 80% gelijkelijk verdeeld is over de twee wangen.

Biogebaseerde en gerecyclede materialen

Dankzij jarenlange studies, onderzoek naar nieuwe materialen en een zorgvuldige selectie van leveranciers, is het bij de RoadTec 02 gelukt om een band te creëren met meer dan 43% biogebaseerde en gerecyclede materialen, een claim gecertificeerd door Bureau Veritas, wereldleider in het verifiëren van conformiteit en certificering op het gebied van kwaliteit, milieu, gezondheid, veiligheid en sociale verantwoordelijkheid (volgens de ISO14021-norm).

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws