Ducati Desmosedici GP22 komende zaterdag bij Moto Rotterdam

Op zondag 6 november jongstleden, op het Circuit Ricardo Tormo in Cheste (Spanje), schreven Francesco Bagnaia en Ducati een belangrijke pagina in de MotoGP geschiedenis door de 2022 wereldtitel voor rijders te veroveren. Samen met de constructeurstitel en de teamtitel behaald door het Ducati Lenovo Team, heeft de in Borgo Panigale gevestigde fabrikant haar derde kroon dit seizoen binnengehaald.

Een magische combinatie die alleen in Italië mogelijk is: de expertise en technologie van de snelste motorfiets ter wereld – de Desmosedici GP22 – de passie en vastberadenheid van Francesco Bagnaia, die de titel won na een historische comeback, nog nooit eerder bereikt door een andere rijder in de hoofdklasse.

Om de belangrijke opening van Moto Rotterdam nog meer in de kijker te zetten, laat Ducati Corse de motorfiets waarmee Pecco wereldkampioen werd, de Ducati Desmosedici GP22, speciaal naar Rotterdam komen voor de opening op zaterdag 17 december 2022.

Getuige van hoe bijzonder deze Desmosedici GP22 is, zijn hier alvast enkele interessante weetjes en cijfers:

 • Na het kampioenschap gewonnen door Casey Stoner in 2007, is dit de tweede MotoGP rijderstitel voor de in Borgo Panigale gevestigde fabrikant. Ducati is eveneens de enige niet-Japanse merk die ooit een wereldkampioenshap MotoGP heeft gewonnen.
 • Bagnaia wordt de eerste Italiaanse rijder die op een Italiaanse motor, de Desmosedici GP, de wereldtitel in de MotoGP binnenhaalt. De laatste die dat deed in de topklasse was Giacomo Agostini, precies 50 jaar geleden, in 1972, toen hij het 500cc wereldkampioenschap won op een MV Agusta. Aan de andere kant, was Valentino Rossi de laatste Italiaanse rijder, die het wereldkampioenschap voor rijders won in de MotoGP 2009, 12 jaar geleden.
 • Met een totaal van 11 overwinningen met de Desmosedici GP staat Bagnaia op de derde plaats van rijders die de meeste overwinningen in de hoofdklasse met Ducati (1e Stoner met 23 overwinningen, 2e Dovizioso met 14).
 • Het seizoen 2022 was het beste voor Ducati in de MotoGP: de Borgo Panigale-fabrikant scoorde in totaal 32 podiumplaatsen met 6 verschillende rijders (10 Bagnaia, 7 Miller, 6 Bastianini, 4 Zarco, 4 Martin, 1 Bezzecchi), waaronder 12 overwinningen (7 Bagnaia, 4 Bastianini, 1 Miller).
 • In de laatste 26 races, is Ducati altijd op het podium geëindigd.
 • Ducati pakte 16 pole positions dit seizoen met 7 verschillende rijders, een record voor de Borgo Panigale fabrikant. Alleen Suzuki was er eerder in geslaagd om de pole te scoren met 5 verschillende rijders in een enkel seizoen. Dit jaar evenaarde Ducati ook het record voor pole positions in één seizoen, dat voorheen alleen in handen was van Honda.
 • In de laatste 40 gereden races, heeft Ducati consequent tenminste één Desmosedici GP op de eerste rij van de grid geplaatst.
 • Bij zes gelegenheden dit jaar, heeft Ducati een front-row lockout gedaan door alleen Desmosedici GP’s op de eerste drie plaatsen van de startgrid te kwalificeren.
 • In Austin (Americas GP) en Mugello (Italiaanse GP), werden de top 5 posities op de grid allemaal bezet door Ducati machines.
 • De hoogste topsnelheid ooit werd dit jaar scherper gesteld door Jorge Martin. Met 363,6 km/u verbrak hij tijdens de race in Mugello het vorige record van 362,4 km/u op naam van Johann Zarco, neergezet tijdens de FP4 in Losail in de Qatar GP 2021.
 • Voor het derde achtereenvolgende jaar en het vierde in haar MotoGP geschiedenis, won Ducati het Constructeurs wereldkampioenschap in de hoofdklasse door 448 punten te scoren met 192 punten meer dan de runner-up.
 • Voor het tweede achtereenvolgende jaar en het derde in haar geschiedenis in de MotoGP, heeft het Ducati Lenovo Team de wereldtitel voor teams in de MotoGP gewonnen met 454 punten aan het eind van het seizoen.
 • Voor het tweede achtereenvolgende jaar is het door de fabriek ondersteunde Ducati team Pramac Racing uitgeroepen tot het 2022 beste onafhankelijke team in de MotoGP.
 • Marco Bezzecchi, rijder van het VR46 Racing Team, is uitgeroepen tot de 2022 beste rookie rijder in de MotoGP.
 • Enea Bastianini is bekroond als beste rijder bij de onafhankelijke teams, het Gresini Racing Team. Met zes podiumplaatsen en vier overwinningen op zak sloot de rijder uit Rimini het MotoGP wereldkampioenschap af op de derde plaats algemeen.

Als u nog nooit een MotoGP machine van dichtbij heeft kunnen ontdekken, dan is dit uw kans.

Afspraak op zaterdag 17 december bij: Moto RotterdamStrickledeweg 1123044 EL RotterdamNederland. Open van 09u tot 17u.Onthulling van de Desmosedici GP22 om 10u.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief