Dossier: Alles over de 2021 Ducati Diavel 1260 Lamborghini

Tijdens de vierde aflevering van de Ducati World Première webserie, heeft de motorfabrikant uit Bologna de nieuwe Diavel 1260 Lamborghini onthuld.

De Diavel 1260 Lamborghini wordt gemaakt in een gelimiteerde en genummerde oplage van 630 stuks en is ontstaan uit de samenwerking tussen twee prestigieuze merken die hun roots hebben in de Motor Valley, het Emilia-Romagna land of motors waarin veel van de sportiefste en meest begeerde auto- en motorbedrijven ter wereld te vinden zijn.

Onconventioneel, uniek, absoluut onmiskenbaar: de Diavel 1260 is het model van de Ducati serie die liefhebbers overal ter wereld verbaast vanwege zijn persoonlijkheid, zijn naked sports road gedrag, zijn volbloed sportmotorblok en zijn design.

Om dit project uit te voeren hebben de ontwerpers van Ducati ervoor gekozen zich te laten inspireren door de Siàn FKP 37, de meest prestigieuze auto ooit gemaakt door Lamborghini: beschikbaar in slechts 63 units, die stuk voor stuk gepersonaliseerd zijn op specifieke wensen van de klant, het is een meesterwerk van exclusiviteit, design en innovatie. Hij is geïnspireerd op de Countach, heeft vlijmscherpe lijnen, aërodynamische elegantie en een onmiskenbaar silhouet. Met een gecombineerd thermisch en elektrisch vermogen van 819 pk (602 kW) is de Siàn FKP 37 de krachtigste Lamborghini die ooit is geproduceerd.

” Met het creëren van een Diavel geïnspireerd door de Siàn, vieren we de waarden die we met Lamborghini delen: we zijn Italiaans, we zijn sportief en design is een onderscheidend element voor onze creaties”, zegt Andrea Ferraresi, Director van het Centro Stile Ducati. “De Diavel 1260 Lamborghini is ontworpen in dezelfde designtaal die de supersportwagen onderscheidt, dus we hebben de elementen die de Diavel het meest kenmerken opnieuw ontworpen. Zo zijn bijvoorbeeld de velgen, die een fundamenteel onderdeel vormen van een motorfiets als deze, gesmeed en brengen ze de motor direct dicht bij de auto. Het gehele kuipwerk is gemaakt van carbon, een kostbaar en licht materiaal. Het resultaat is een motorfiets met een geweldige podiumprésence, een echt collector’s item vanuit het oogpunt van stijl en een 100% Diavel tijdens het rijden.”

“We zijn ervan overtuigd dat ons ontwerp sterk is en een van de meest herkenbare in de automotive sector,” zegt Mitja Borkert, Head of Design van Automobili Lamborghini. “Het unieke silhouet, strak maar uiterst gedistingeerd, definieert de basis van onze designtaal. Onze visionaire ontwerpbenadering stelt ons in staat om ons DNA over te dragen op andere producten: dit is bereikt door sterk teamwork, het delen van onze stijl en het voordeel dat we twee merken zijn die geïnspireerd zijn door dezelfde waarden en een toewijding aan ‘fun to drive’.”

De Diavel 1260 Lamborghini is het resultaat van het gezamenlijke werk van het Centro Stile Ducati en het Centro Stile Lamborghini. Het is ontstaan door de basiscomponenten van het ontwerp van de Siàn FKP 37 over te dragen aan de motorwereld en de onderdelen die de Diavel het meest karakteriseren opnieuw te ontwerpen.

Allereerst de gesmede velgen, licht en met een nieuw ontwerp, maar ook de luchtinlaten en radiatorcovers, gemaakt van carbon en ontworpen door zwevende elementen op de hoofdstructuur te plaatsen.

De kleurstelling van de Diavel 1260 Lamborghini werd bereikt door exact dezelfde kleuren te gebruiken als die van de Siàn FKP 37, waarbij het kuipwerk wordt gekenmerkt door de kleur “Gea Green”, terwijl het frame, de achterkant van het zadel en de gesmede velgen worden verfraaid met het gebruik van de kleur “Electrum Gold”. Er is ook een vleugje “Ducati Red” terug te vinden in de kleurstelling van de Brembo M50 radiaal gemonteerde remklauwen.

Andere belangrijke identificerende elementen van het Lamborghini-design zijn de zeshoek en het “Y”-motief. Deze speciale versie van de Diavel brengt een eerbetoon aan de zeshoek in de vorm van de uitlaat en “Y”-motief dankzij de esthetische details die op het zadel zijn aangebracht.

De details van de motorfiets die de Centro Stile Ducati voor dit specifieke project heeft herontworpen, zijn allemaal gemaakt van carbon. Naast de eerder genoemde radiatorcovers en luchtinlaten zijn ook de uitlaatdempercover, spoiler, centrale tankcover, zadelcover, voor- en achterspatborden, dashboardcover en het koplampframe van carbon gemaakt.

De aanwezigheid van het getal 63 valt op in de kleurstelling, een belangrijk nummer voor de Sant’Agata Bolognese fabrikant, die in 1963 werd opgericht. Door dit aantal met tien te vermenigvuldigen, krijgen we de 630 genummerde eenheden die van dit model zullen worden geproduceerd, die elk het unieke productienummer zullen dragen op een aluminium plaat die op het frame wordt aangebracht.

Voor de eigenaren van de Diavel 1260 Lamborghini zal het mogelijk zijn om een exclusieve helm aan te schaffen met speciale graphics afgestemd op de motorfiets, ontworpen door het Centro Stile Ducati.

Het kloppende hart van de Diavel 1260 Lamborghini is de 1262 cc Ducati Testastretta DVT met variabele timing. Dit Euro 5 gehomologeerde motorblok is in staat om 162 pk (119 kW) bij 9.500 tpm en 129 Nm (13,2 kgm) bij 7.500 tpm te leveren met een vlakke koppelcurve direct vanaf een gemiddeld laag toerental, wat ten allen tijde een krachtige en energieke respons garandeert.

Enkele van de belangrijkste kenmerken van de Diavel 1260 Lamborghini zijn de typische “power cruiser” rijpositie en ergonomie van het Diavel model, samen met het blootliggende stalen buizenframe, de 240 mm brede achterband, de enkelzijdige aluminium achterbrug en de volledig verstelbare Öhlins vering aan de voor- en achterzijde. Het chassis garandeert een hoog niveau van handling en hellingshoek, maar ook een uitstekend comfort. Door de gesmede velgen en carbon componenten heeft de Diavel 1260 Lamborghini een drooggewicht van slechts 220 kg.

Geavanceerde elektronica garandeert zowel hoge prestaties als maximale veiligheid. Het 6-assige Inertial Measurement Unit (6D IMU) platform van Bosch is in staat om de snelheid en acceleratie van de motorfiets direct te detecteren en maakt het mogelijk om veel van de besturingssystemen die op de Diavel 1260 Lamborghini zijn gemonteerd, te bedienen. Het elektronische pakket omvat Cornering ABS EVO, Ducati Traction Control EVO (DTC), Ducati Wheelie Control EVO (DWC), Ducati Power Launch EVO (DPL) en Cruise Control.

De aandacht voor detail die aan dit model is besteed, is al in de startfase te zien, wanneer de logo’s van de twee merken op het dashboard met het TFT-scherm verschijnen, vergezeld van het silhouet van de Diavel Lamborghini.

De Diavel 1260 Lamborghini sluit zich aan bij het Diavel 1260 gamma, die voor 2021 al haar modellen een Euro 5 goedkeuring zal geven in de landen die deze wetgeving aannemen. De Diavel 1260, in de kleur Dark Stealth, en de 1260 S, beschikbaar in Red of Black, met de nieuwe homologatie zijn al beschikbaar bij de Ducati dealers, terwijl de Diavel 1260 Lamborghini vanaf januari verkrijgbaar zal zijn voor 34.990 Euro in België en 39.990 Euro in Nederland.

Meer info en een fotogallerij over de 2021 Ducati Diavel 1260 Lamborghini


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws


© Copyright Motorcentraal - Colofon

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven voor Nieuwsbrief