Skip to main content

Dakar in Drenthe tijdens Gamma Racing Day 5 & 6 augustus

Gamma Racing Day

Nederlandse deelnemers aan de zwaarste rally ter wereld, ‘Dakar’, komen zaterdag 5 en zondag 6 augustus naar Assen voor een ‘rendez-vous’ tijdens de Gamma Racing Day. Op de paddock, het binnenterrein van het TT Circuit, richten onder anderen het Team Petronas De Rooy Iveco, Mammoet Rallysport en het Maxxis Dakar Team een heus ‘Dakar bivak’ in. De deelnemers aan de grootste uithoudingsproef ter wereld maakten begin januari de zwaarst denkbare omstandigheden mee: van meer dan veertig graden in de brandende zon op zeeniveau tot hagel en ijsregen op 5.000 meter hoogte, van gortdroge woestijngebieden tot etappes die werden afgelast vanwege modderstromen en aardverschuivingen. Kortom: de Dakar op z’n best.

2-voudig winnaar Gerard de Rooy en zijn 900 pk-sterke Iveco Powerstar 4 x 4 Rallytruck is de meest succesvolle Nederlander in de Dakarrally die naar Assen komt. Na meer dan 9.000 kilometer door Zuid-Amerika behaalde De Rooy opnieuw een podiumfinish in de 2017-editie van de DAKAR rally. Het markeerde een zesde podiumklassering in zes edities van de zwaarste rally ter wereld voor Iveco, dat met Federico Villagra ook met een tweede truck in de DAKAR top 5 wist te eindigen. Ook het Mammoet Rallysport Team met coureur Martin van den Brink komt in actie. Van den Brink schreef tijdens de afgelopen Dakarrally met zijn Renault Sherpa rallytruck twee etappes op zijn naam.

Tim en Tom Coronel komen in actie met hun 190 km/h snelle, zelfgebouwde Rally Raid Dakarbuggy. De gebroeders Coronel behaalden dit jaar hun doel, namelijk het gezamenlijk halen van de finish van de loodzware rally. In 2015 stonden de broers voor de eerste maal samen aan de start, ieder in een eigen buggy. Dat jaar haalde Tim de finish niet. Een jaar later een nieuwe poging, maar toen strandde Tom voortijdig. In 2017 slaagde de tweeling dan eindelijk.Naast de Dakar buggy komt ook de WTCC-auto van Tom Coronel mee en deelt de racende tweeling enkele honderden kinder t-shirts uit namens het Maxxis Dakar Team.

Namens het Maxxis Dakar Team komt ook motorrijder Maikel Verkade in actie. Verkade wist lange tijd met Robert van Pelt te duelleren om de positie van beste Nederlander bij de motoren, maar moest uiteindelijk die eer aan Van Pelt laten. Voor voormalig Grand Prix wegracecoureur Jurgen van den Goorbergh is Assen bekend terrein. De 47-jarige Van den Goorbergh, in 2016 nog winnaar in het malle motoklassement, moest na een zware crash in de derde etappe uiteindelijk de Dakar rally verlaten. Wie ook naar de Gamma Racing Day komt is Mirjam Pol. In 2006, toen nog maar 22 jaar oud, reed Pol haar eerste Dakar. In 2007 maakte ze al indruk door twee specials als 29e te finishen. Twee jaar later won ze het damesklassement. Na haar laatste deelname in 2011, keert Mirjam Pol in 2018 weer terug in de Dakar rally op de motor.


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws