Skip to main content

Canonball Bike Run 2024: rij zelf mee naar Azië

Cannonball Bike Run

De wereldberoemde Cannonball Bike Run start deze zomer in Brno en doet dan via Turkije voor het eerst Azië aan. De legendarische motorrally viert dit jaar zijn 20e verjaardag met een achtdaags, 3.300 kilometer lang ‘InvAsia’-event boordevol actie. Een motortocht om nooit meer te vergeten.

De rally heeft in 2024 een geheel nieuwe route. De tientallen deelnemers starten op het circuit van Brno, in Tsjechië om via Oost-Europa en Transsylvanië in het spoor van het Ottomaanse Rijk vervolgens Turkije binnen te rijden.

Oorsprong lag op de motor!

Voor de oorsprong van de Cannonball-bike run moeten we meer dan een eeuw terug, naar de eigenzinnige auto- en motorcoureur, Erwin ‘Cannon Ball’ Baker, die tegen treinen door de Verenigde Staten racete en van kust tot kust meer dan 800.000 km aflegde op zijn motor. Zijn verhaal vormde de inspiratie voor tal van illegale autoraces en Hollywood-films met dezelfde naam.

De Cannonball Bike Run, die in 2005 nieuw leven werd ingeblazen, wordt vaak aangezien voor een race. Maar dat is het absoluut niet. Er is geen tijdlimiet en geen prijs voor wie het eerste op de eindbestemming aankomt. Het gaat in de eerste plaats om het hebben van zoveel mogelijk lol en het opdoen van onvergetelijke ervaringen samen met gelijkgestemde motorrijders uit alle uithoeken van de wereld.

Snelwegen vermijden

De routes worden vooraf zorgvuldig uitgestippeld en uitgeprobeerd door een ervaren team. Snelwegen worden vermeden. In plaats daarvan rijden de Cannonballers over de mooiste, best bewaarde geheime wegen en komen ze tijdens hun achtdaagse avontuur van alles tegen: van snelle, achteraf weggetjes in het binnenland tot hoge bergpassen en verkoelende kustwegen.

De Cannonball Bike Run is de voorbije twintig jaar steeds mooier en beter geworden. Een geweldige ervaring voor elke motorrijder. En de 20e editie belooft de beste ooit te worden. De start staat gepland voor vrijdag 28 juni, met een optionele circuitsessie op het iconische MotoGP-circuit van Brno. In het centrum van de start wordt het evenement later die dag officieel geopend met een pre-party.

Volledig ontzorgd

De organisatoren willen de deelnemers zoveel mogelijk ontzorgen, zodat zij zich volledig op het rijden kunnen concentreren. Zo wordt er gezorgd voor bagagetransfers van hotel naar hotel; voor volgauto’s en professionele fotografen om de rit vast te leggen voor het nageslacht. Er is zelfs een transportservice voor motoren, zodat rijders direct na afloop van het evenement naar huis kunnen vliegen. Hun motor volgt dan later.

Het rijden op de weg begint op zaterdag de 29e. Om het zoveel mogelijk een verrassing te laten zijn, krijgen de deelnemers pas ’s ochtends hun bestemming te horen. De route wordt zowel digitaal als in een traditionele ‘rallystijl’ aangeboden.  Op vrijdag 5 juli rijden ‘Ballers’ Istanbul binnen. Op zaterdag is er dan nog een bonus-etappe als de groep Sunny Beach in Bulgarije binnenrijdt voor een episch 5-sterren slotfeest.

“Dit is ons 20-jarig jubileum en daarom trekken we alles uit de kast om ervoor te zorgen dat het legendarisch wordt”, zegt Steve Mason, oprichter van de Cannonball Bike Run. “Er zijn veel misvattingen over Cannonball. We zijn geen doorgedraaide motorrijders die tegen elkaar racen.  Integendeel. We willen een onvergetelijke ervaring creëren, waarbij het gaat om het rijden over de meest epische wegen en met volle teugen genieten van de rauwe sensatie van motorrijden, ver weg van het toeristische verkeer.”

Aandacht voor veiligheid

Natuurlijk wil niemand dat zijn avontuur vroegtijdig eindigt. Om die reden wordt er de nodige aandacht besteed aan de veiligheid van de rijders. Onder meer met een buddy-systeem, live tracking van rijders, ondersteunende volgauto’s en strikte toegangseisen. Zo zijn alle deelnemers verplicht een veiligheidsuitrusting te dragen. “Doordat de rijders geen bagage achterop hoeven te binden en ze onderweg op elkaar letten, zijn we ervan overtuigd dat de Cannonball Bike Run aanzienlijk veiliger is dan een solo motorreis in het buitenland”, aldus Mason. Veiligheid staat voorop dus. Maar de voornaamste missie is dat alle ‘Ballers’ de week van hun leven hebben. Daarom besteden we buitensporig veel tijd aan het selecteren van de beste rijroutes, het ontdekken van charismatische bestemmingen en het vinden van uitstekende lokale eetgelegenheden – en dat allemaal met spectaculaire bezienswaardigheden en activiteiten onderweg. Als je liefhebber bent van een voorspelbaar en doorsnee-tourtochtprogramma, dan is de Cannonball Bike Run niets voor jou. Dit is een avontuur in de breedste zin van het woord. De ene avond logeer je in 5-sterrenluxe en ga je heerlijk dineren; de volgende dag verblijf je in een rustieke blokhut en steek je de barbecue aan onder de sterrenhemel.

Voor ervaren motorrijders

De etappe beslaat elke dag tussen de 350 en 450 kilometer. Voornamelijk op achteraf wegen en bergpassen. Het is dus niet bedoeld voor onervaren motorrijders. Voor de overnachtingen is gekozen voor luxe hotels, zodat de renners optimaal kunnen ontspannen terwijl ze zich voorbereiden op de volgende uitdaging. Doordat ons team overal voor zorgt, hoeven zij eigenlijk niets anders te doen dan rijden, genieten en zorgen dat ze op de plek van bestemming aankomen.

Door de jaren heen hebben we er heel hard gewerkt om een hechte Cannonball-groep te smeden. Het gegeven dat meer dan 80% van de ‘Ballers’ keer op keer meedoet, spreekt wat dat betreft boekdelen. Twee van onze meest legendarische deelnemers staan momenteel op gelijke hoogte met 14 gereden runs.

Hoewel de reis en de bestemmingen geweldig zijn, zijn we daar misschien nog wel het meest trots op: dat we deze ongelooflijke, warme en gastvrije mensen hebben samengebracht in onze Cannonball-familie.

Ambitieus programma

Omdat het evenement dit jaar zijn 20e editie beleeft, is er een ambitieus programma samengesteld. Niet alleen doen we voor de eerste keer Azië aan, het is ook onze langste route ooit met een gratis, achtste bonusdag.

Hoewel we de exacte routes geheim houden, kunnen we alvast onthullen dat we tijdens één van de etappes via de meest ongelooflijke wegen uiteindelijk zullen aanbelanden op de grootste weg ter wereld: de 92 kilometer lange Transfagarasanpas in Roemenië.

Zoals altijd staat de Cannonball Bike Run 2024 garant voor avontuur, uitdaging, luxe en plezier. De routes liggen vast en de verwachtingen zijn hooggespannen. Maar pas als we de woorden ‘de beste acht dagen van mijn leven’ horen, weten we dat onze taak erop zit.”

Cannonball Bike Run is het ultieme avontuur op twee wielen en rijders die geïnteresseerd zijn in deelname aan de 20e jubileum-editie kunnen zich vandaag nog aanmelden via de officiële website: www.cannonballism.com. Het aantal plekken is beperkt en worden vergeven op basis van wie het eerst komt, het eerst maalt. De kosten bedragen  2.499 euro en een restitueerbare borg van € 200. Bij de prijs inbegrepen zijn acht nachten luxe hotelaccommodatie, dagelijks ontbijt, lunch en diner, technische ondersteuning, bagagetransfers, verschillende activiteiten onderweg, gedetailleerde wegenkaarten, een touroperatorverzekering namens de organisatie, een merchandisepakket, trofeeën en gratis foto’s met hoge resolutie.

Website: https://cannonballism.com/

De eeuwenlange geschiedenis van de Cannonball

Aan de basis van het Cannonball-verhaal staat de legendarische motorrijder Erwin “Cannon Ball” Baker, die in 1908 op zijn motor tegen treinen door de Verenigde Staten. Na een rit van kust tot kust in 1914, waarmee hij het transcontinentaal record verbrak, kreeg hij zijn bijnaam “Cannon Ball” van een New Yorkse krantenschrijver die hem vergeleek met de “Cannonball Express”-trein, beroemd geworden door een tragische crash waarbij de tot volksheld uitgegroeide Casey Jones om het leven kwam.

Het racen bleek verslavend. In totaal voltooide hij maar liefst 143 cross-country snelheidsritten op de motor, met een totaal van 800.000 km. Hij vestigde record na record en bood fabrikanten aan om hun nieuwste motoren te testen met de simpele garantie van ‘geen record, geen geld’.

Geïnspireerd door het levensverhaal van Baker, besloot de Amerikaanse journalist Brock Yates in de jaren zeventig om illegale autoraces van kust tot kust te organiseren. Die waren de aanleiding voor Hollywood-films met snelle auto’s en beroemdheden zoals Burt Reynolds, Roger Moore en Farah Fawcett in de hoofdrol. Maar oorspronkelijk draaide het dus om motoren.

De heropstandig

In 2005 schreef de Cannonball Bike Run geschiedenis als ‘s werelds eerste transcontinentale massa-motorevenement. Die begindagen waren in alle eerlijkheid behoorlijk extreem. Maar sindsdien is er veel veranderd en is de Cannonball Bike Run uitgegroeid tot veeleer een ontspannen ervaring waarbij de nadruk minder ligt op snelheid en des te meer op het rijden over de mooiste wegen, het genieten van goed gezelschap en genieten van het motorrijden ‘an sich’.

Gedurende de voorgaande negentien edities is vrijwel elk land op het Europese vasteland aangedaan. Van de meest westelijke punt van Europa tot Roemenië in het oosten. En nog veel verder: tot in Afrika en de Sahara. Samen hebben ‘Ballers’ een gecombineerde afstand afgelegd die gelijk staat aan zowat 52 keer rond de aarde vliegen!

Door de jaren heen is de Cannonball Bike Run onderwerp geweest van talloze artikelen in de media en lange documentaires, die poogden om de unieke ‘Spirit of Cannonball’ vast te leggen Het gaat natuurlijk niet alleen om de spanning van de rit; het gaat ook om de legendarische personages die je onderweg ontmoet, om mooie herinneringen en hilarische belevenissen onderweg, waar je vele jaren later nog steeds om kunt lachen. Kortom: een onvergetelijke ervaring die zich maar lastig laat definiëren.

Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws