Skip to main content

Bosch introduceert Help Connect: Emergency Call app

Bij een ongeval telt elke seconde. Hoe sneller motorrijders hulp krijgen, hoe groter hun overlevingskansen. Het risico om door een ongeval te worden gedood, is voor motorrijders immers  nog steeds groter dan voor automobilisten. Dit heeft Bosch ertoe aangezet Help Connect te ontwikkelen, een digitaal verbonden noodoproepsysteem voor gemotoriseerde tweewielers dat het reddingsproces versnelt. “Help Connect voegt een digitale beschermengel toe aan het brede Bosch-portfolio van motorbeveiligingssystemen”, zegt Harald Kroeger van de raad van bestuur van Bosch. Het digitaal verbonden noodoproepsysteem maakt gebruik van een intelligent crashalgoritme dat is geïnstalleerd in de traagheidssensor van het voertuig om ongevallen te detecteren. Via een smartphone-app stuurt Help Connect informatie over de plaats van het ongeval en de berijder naar het Bosch Service Center,en van daaruit naar de hulpdiensten om hen te helpen het slachtoffer sneller te vinden. Zo’n automatische melding kan de tijd die de hulpdiensten nodig hebben, tot de helft verkorten. 

Help Connect maakt gebruik van informatie van de Bosch MSC-motorstabiliteitsregeling, en meer in het bijzonder de inertia-sensor. Honderd keer per seconde meet deze geïntegreerde sensor versnelling en hoeksnelheid, dat wil zeggen hoe snel de hoekpositie van een object door de tijd verandert. De sensor kan zo nauwkeurig de huidige positie en hellingshoek van de motorfiets berekenen. Bovendien stelt het geïntegreerde crashalgoritme de sensor in staat om automatisch te detecteren of de motorfiets betrokken is geweest bij een ongeval, of dat het gaat om een ongelukje als de motor is omgevallen tijdens het parkeren. Er is geen extra regeleenheid voor nodig, wat de integratie in de motorfiets eenvoudiger maakt. Het maakt via Bluetooth verbinding met de Vivatar emergency-app van Bosch. Andere smartphone-apps, zoals eigen apps van motorfabrikanten, kunnen ook worden geïntegreerd in de noodoproepoplossing. Behalve informatie over de locatie, verzendt Help Connect ook alle medische gegevens die door de berijder zijn verstrekt naar het Bosch Service Center. Deze gegevens kunnen van vitaal belang zijn voor de hulpdiensten. Op verzoek kunnen ook andere mensen automatisch worden gecontacteerd met nieuws over het ongeval. 

De noodoproepdienst zal in eerste instantie beschikbaar zijn voor klanten uit Duitsland. Gebruikers kunnen in het Duits of Engels communiceren met het Bosch Service Center. Als het ongeval ernstig is en de berijder niet reageert, worden de hulpdiensten onmiddellijk naar de locatie gestuurd. Omdat smartphones over het algemeen dicht bij het lichaam worden gedragen, kunnen rijders die een ongeluk hebben gehad, snel worden opgespoord, zelfs als ze bij het ongeval van hun voertuig worden gegooid.

Het ongevallenonderzoek van Bosch analyseert ongevallen wereldwijd 
Zoals alle assistentiesystemen van Bosch is Help Connect het resultaat van een nauwe samenwerking tussen ingenieurs en het interne ongevallenonderzoek van het bedrijf. “Voordat we producten ontwikkelen die de veiligheid voor motorrijders vergroten, moeten we de kritieke situaties begrijpen waarmee ze worden geconfronteerd”, legt Kroeger uit. Door toegang tot echte gegevens over motorongevallen, kunnen onderzoekers van ongevallen de aanzet geven tot veiligheidsinnovaties. Bosch heeft veel moeite gedaan om dit automatische noodoproepsysteem te ontwikkelen. Zo’n 18 crashtests zijn uitgevoerd om specifieke ongevalscenario’s te analyseren en de functionaliteit van Help Connect te demonstreren. 

Intelligente assistentiesystemen voorkomen ongevallen
Het verbeteren van de veiligheid van motorrijders is al jaren een grote zorg voor Bosch. Met het motorfiets-ABS dat het 25 jaar geleden introduceerde en de MSC-stabiliteitscontrole voor motorfietsen, gelanceerd in 2013, heeft de wereldwijd toonaangevende leverancier van motorbeveiligingssystemen het motorrijden al veel veiliger gemaakt. Op radar gebaseerde assistentiesystemen zoals adaptieve cruisecontrol, waarschuwingssysteem voor botsingen en dodehoekdetectie-assistent ronden het veiligheidsportfolio van Bosch af. 


Share

Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws