Skip to main content

BMW Motorrad Enduro Park Hechlingen viert 25e verjaardag

Een groep off-roadenthousiastelingen met een BMW motorfiets meldde zich 25 jaar geleden voor een endurotraining in een verlaten steengroeve. Dat was nabij Hechlingen am See, in het midden van het Duitse Frankenland. Die bewuste zaterdag 21 juli 1993 was het begin van een geweldig succesverhaal. Sindsdien hebben off-roaders uit alle windstreken hier van ervaren instructeurs de fijne kneepjes geleerd van het veilig en met plezier motorrijden op onverharde wegen. Tegenwoordig is BMW Motorrad Enduro Park Hechlingen één van de toonaangevende off-roadtrainingscenters van Europa. Er vinden jaarlijks zo’n 250 trainingen plaats, met ongeveer 3.650 deelnemers. Afgelopen zaterdag 21 juli 2018 is de 25e verjaardag gevierd. 

Enduro El Dorado 
Enduro Park Hechlingen is ontstaan uit een gedachte die nog altijd de drijfveer vormt voor BMW Motorrad: MAKE LIFE A RIDE! Of meer specifiek: mensen in staat stellen om van motorrijden een integrale passie te maken. In Hechlingen ligt de focus duidelijk op de fascinatie voor enduro- en off-roadrijden. Enthousiaste endurofans uit de hele wereld gaan hier de uitdaging aan – van beginners tot professionals. Het terrein meet 26 hectare en biedt een uitdagend parcours van steile hellingen, graveltracks, singletracks en bospaden met wortels en keien evenals beklimmingen en afdalingen.

Met 3.650 deelnemers in 2017 en meer dan 40.000 cursisten sinds de oprichting is Enduro Park Hechlingen hét centrum voor off-roadtrainingen en -tours van BMW Motorrad. Voor deelnemers staat de complete range BMW off-roadmotorfietsen klaar. Het park is tevens een broedplaats voor ontwikkeling en verbetering van enduro experience-programma’s en het is een expertisecentrum voor wereldwijde trainingsnormen. Het pionierswerk in
Enduro Park Hechlingen en de aan dezelfde striktste eisen beantwoordende off-roadtrainingen van BMW Motorrad partners in andere enduro-parken wereldwijd vormen de USP’s van het BMW Motorrad trainingsprogramma.

Enduro Park Hechlingen GmbH staat sinds 2008 onder leiding van Manfred Spitz, een van de instructeurs van het eerste uur. Als officieel BMW Motorrad partner voldoen Spitz en zijn team aan de hoogste normen voor wat betreft trainingsprogramma, beschikbaarheid van motorfietsen, instructeursopleidingen en infrastructuur: met hun passie en expertise zijn zij cruciaal voor de uitbouw van het succes van Enduro Park Hechlingen en de pionierende internationale rol.

Oog voor de natuur sinds het begin
Bij de opening in 1993 was dit Enduro Park het eerste in zijn soort – een echte innovatie. Dit project was namelijk alleen haalbaar door oog te hebben voor de natuurlijke omgeving en de lokale gemeenschap: destijds heeft BMW Motorrad als exploitant van het park direct een goede relatie opgebouwd met lokale natuurliefhebbers en andere groepen. Een periode van bijna drie jaar verstreek tussen idee en opening van het park. Vooral omdat er aanvankelijk bij officiële instanties en milieuactivisten de nodige scepsis bestond over het gebruik van motorfietsen in een verlaten steengroeve.

Al snel bleek echter dat Enduro Park Hechlingen niet alleen een speelplek voor “Homo Enduro” moest worden, maar ook een thuis voor talrijke dieren en planten – stuk voor stuk officieel en zeer precies vastgelegd in een document gericht op het behoud van ecologische en natuurlijke waarden. De universiteit voor toegepaste wetenschappen Weihenstephan-Triesdorf gebruikt het enduropark voor excursies met studenten in het vakgebied “biotoopbeheer en -ontwikkeling/toegepaste plantenecologie”.

In Enduro Park Hechlingen heeft bescherming van dieren en de leefomgeving veel aandacht. In de verlaten steengroeve is de natuur ook niet op zijn beloop gelaten. Dan zouden de verschillende natuurlijke biotopen, die kenmerkend zijn voor een groeve, zijn veranderd in een kalksteenbos. Behoud van oorspronkelijk grasland, droge percelen, gravelplateaus en steile hellingen in het enduropark stond voorop, waardoor juist de diversiteit in flora en fauna is ontstaan. Het Duitse ministerie van milieu heeft de bescherming van de natuurlijke waarden dan ook beloond met een prijs voor het bereiken van een voorbeeldig samenspel tussen recreatie en ecologie. Nu, 25 jaar later, is Enduro Park Hechlingen een integraal onderdeel van de regio en is het een voorbeeld van de nauwe samenwerking tussen BMW Motorrad en lokale gemeenschappen.

Nu: de benchmark
Van een ongebruikte steengroeve met een oude omgebouwde hangar voor stalling van motorfietsen en bierbanken als meubilair, zonder watervoorziening of kleedruimtes, is het park omgeturnd in een locatie van topklasse voor off-roadtraining. Met bijna vierduizend deelnemers per jaar is Enduro Park Hechlingen de pionier en het paradepaard van alle BMW Motorrad Enduro Parken, waar tot in de finesse de premium experience is te ervaren, zoals alle BMW Motorrad partners die wereldwijd bieden. Niettemin heeft de professionele aanpak niets afgedaan aan het vanouds aanstekelijke enthousiasme van medewerkers en deelnemers en de familie-achtige sfeer. En bovendien: deelnemers hebben niet alleen plezier van ‘spelen in de modder’ met een GS. Ze ontdekken wat ze zelf kunnen en wat hun motorfiets kan – en dat leidt tot meer vertrouwen in het rijden, ook in het verkeer op de weg.

En voor de volgende 25 jaar
BMW Motorrad en de huidige exploitant zitten nog vol toekomstplannen voor het park. Er zijn gespreken gaande over mogelijkheden voor uitbreiding. Iedereen is ervan overtuigd: BMW Motorrad Enduro Park Hechlingen heeft de potentie om zijn positie als vooraanstaand off-roadtrainingscentrum vast te houden voor de komende 25 jaar.

Feiten en cijfers
• 26 hectare oppervlakte
• ongeveer 45 km tracks
• meer dan 40.000 deelnemers (1993 – 2018)
• omstreeks 250 trainingscursussen per jaar
• meer dan vijftig medewerkers verzorgen trainingen en workshops
• ongeveer 420 bandenwissels per jaar
• meer dan vierhonderd gebroken rem- en koppelingshendels per seizoen


Altijd op de hoogte blijven van al het motornieuws? Abonneer je op de gratis, 100% spamvrije nieuwsbrief


Inschrijven

Laatste Nieuws